Több milliárdot költöttek a befuccsolt e-jegyrendszerre, a BKK július végéig eltünteti az elektronikus beléptetőkapuk nyomait

2024. június 28. – 10:32

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken kezdődik és várhatóan három héten belül be is fejeződik a soha el nem készült budapesti elektronikus jegyrendszer egyetlen látható elemének, az M2-es metróvonal Sütő utcai állomásánál, tehát a Deák térnél felállított beléptetői kapuinak bontása, áll a Budapesti Közlekedési Központ közleményében.

Az ügy előzménye, hogy márciusban lezárult a rendszer miatt indított jogi eljárás, amelyet a BKK 2021 szeptemberében, a Nemzetközi Választottbíróságon kezdeményezett a kivitelező Scheidt&Bachmann (S&B)-vel szemben. Ennek részeként több tételben összesen 45,5 millió eurót, illetve ennek kamatait követeltek a német cégtől, egyúttal kimondták, hogy a német kivitelező olyan szerződésszegést követett el, ami miatt a BKK joggal mondta fel a 2014-ben kötött szerződést 2018-ban, amikorra eredetileg az átadást tervezték. A bíróság döntése értelmében az S&B-nek vissza kellett fizetnie az előlegbe kapott 3,8 millió eurót és kamatait, összesen 5,95 millió eurót, vagyis 2,3 milliárd forintot.

A Tarlós-féle városvezetés az utolsó percig tagadta, hogy gond lenne a projekttel, csak akkor mondták fel a vállalkozói szerződést, amikor a projektet finanszírozó Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) felmondta a hitelszerződést. Az elektronikus jegyrendszer tervezésére, kiépítésére és üzemeltetésére eredeti áron 91 millió eurós (akkori árfolyamon 27 milliárd forint) megbízást kapó S&B a hét fázisból csak négyet teljesített, és a rendszer soha nem vált működőképessé.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!