5,4 milliárdos támogatást kapott a Szijjártóhoz közeli emberek által vezetett alapítvány

2024. június 28. – 11:35

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány által 2021-ben létrehozott Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány (KEOMA) az elmúlt években rengeteg ingatlant vásárolt, főként Szlovákiában és Romániában. Az alapítvány 2023-as beszámolója szerint kapott valahonnan 5,4 milliárd forintot. A KEOMA kuratóriumának elnöke Magyar Levente, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, Szijjártó Péter külügyminiszter helyettese – írja az Átlátszó.

Az alapítványban Magyar Levente mellett ott van még főigazgatóként dr. Pacsay-Tomassich Orsolya volt külügyi államtitkár, aki jelenleg a minisztérium alá tartozó Magyar Diplomáciai Akadémia elnöke. Kuratóriumi tag Jákli Gergely, az Eximbank korábbi, és a Paks II. Zrt. jelenlegi vezérigazgatója, Kiss-Parciu Péter külügyi helyettes államtitkár és Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram volt vezetője – írja a lap.

A KEOMA a 33 darab, közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány (KEKVA) egyike. Ez röviden azt jelenti, hogy bár közpénzből jött létre, az állam nem szólhat bele, hogy mit kezd a kapott (korábban) állami vagyonnal, nem is kérheti tőle azt vissza, és nem szüntetheti meg az alapítványt, ha elégedetlen a működésével. Ez az alapítvány, a KEOMA két állami céget kapott: Manevi Zrt.-t és a Comitatus-Energia Zrt.-t, ezek együttes értéke akkor 15,2 milliárd volt.

A 2021-ben létrehozott alapítvány nem teljesít túl jól: 2022-ben egyetlen forint bevétele sem volt, veszteséges lett, viszont két cége 3,6 milliárdos profitot termelt. Tavaly más volt a helyzet, összesen két tételből lett 5,9 milliárdos bevétele lett a KEOMA-nak:

5,4 milliárd forint támogatást kaptak és 507 millió forint kamatbevételük lett. A költségek levonása után az eredmény 5,8 milliárd forint profit lett.

Az Átlátszó azt írja, hogy azt a részt nem töltötték ki a beszámolóban, ahonnan kiderülhetne, honnan is van a pénz. Azonban a lap szerint az összeg nagysága és a KEOMA jellege, vezetése miatt nagyon valószínű, hogy nem magánszemélyek adományaiból, hanem az államkasszából származik a pénz.

Az alapítvány cégeinek egyébként már átadásukkor meg volt a maga vagyona: Comitatusnak van egy wellnessközpontja a szlovéniai Lendván, a Manevinek pedig egy műemlék épülete a horvátországi Eszéken, valamint két hotele Romániában.

Azóta pedig sorra veszik az újabb épületeket különböző leányvállalatokon keresztül, Szabadkán például az Osztrák-Magyar Bank egykori épületét szerezték meg. Az Átlátszó szerint ezekkel együtt eddig összesen 26 ingatlanjuk van öt különböző országban. Januárban a Transtelex írt arról, hogy a Manevi Zrt. ottani leányvállalata megvette a marosvásárhelyi Concordia Hotelt, és a marosvásárhelyi New York Szállóra is ajánlatot tett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!