A NATO-ról és Ukrajnáról tárgyalt Szalay-Bobrovniczky Kristóf és David Pressman

2024. június 26. – 20:32

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrajnai háborúról és a NATO-ról is tárgyalt szerdán Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és David Pressman amerikai nagykövet – derül ki a miniszter Facebook-bejegyzéséből.

Szalay-Bobrovniczky szerint „Magyarország a NATO elkötelezett és lojális szövetségese, ugyanakkor sem pénzt, sem fegyvert, sem katonát nem ad a Szövetség ukrajnai fegyverszállításokat és kiképzést koordináló szerepvállalásához, de nem is blokkolja azt”.

Szalay azt írta: „Tájékoztattam David Pressmant a Magyar Kormány azon lépéséről, amely a pápai légibázison szolgáló amerikai katonákat érinti. Hamarosan a társadalmi egyeztetés fázisába kerülhet az a jogszabálytervezet, amely lehetővé teszi a hazánkban szolgálatot teljesítő amerikai katonáknak, hogy könnyített eljárásban kapjanak magyar rendszámot.”

Pressman még márciusban fakadt ki, amiért a magyar kormány nem engedi a pápai légibázison szolgáló amerikai katonáknak, hogy magyar rendszámot kapjanak családi autóikra. Pressman szerint politikai döntés eredménye, hogy az itt állomásozó amerikai katonáknak sok pénzt kell fizetniük az autóikra való ideiglenes magyar rendszámokért.

A magyar kormány az utóbbi hónapokban egyre feszültebb viszonyba került a NATO vezetésével, amiért Orbánék szerint a NATO aktívan beavatkozna az orosz–ukrán háborúba. Június közepén aztán Jens Stoltenberg NATO-főtitkár járt Budapesten, akkor abban egyeztek meg, hogy Magyarország semmilyen módon nem fog segíteni Ukrajnának, de cserébe nem is blokkolja majd a NATO erőfeszítéseit.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!