A Győri Egyházmegye szerint Benkovich atya megértette és elfogadta a nyugdíjazását – ezt közleményben tudatták

2024. június 26. – 21:19

A Győri Egyházmegye szerint Benkovich atya megértette és elfogadta a nyugdíjazását – ezt közleményben tudatták
Benkovich Ferenc – Fotó: H. Baranyai Edina
Sudár Ágnes
Sudár Ágnes
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Csaknem négy hét telt el azóta, hogy kiderült, Veres András győri megyéspüspök nyugdíjazni fogja Győr legismertebb plébánosát, Benkovich Ferencet . A nyugdíjazás megtörtént június 15-én, a Győri Egyházmegye nyilvánosan eddig a pillanatig nem szólalt meg az ügyben. Most megtette.

Egy meglehetősen hosszú közlemény legrövidebb bekezdése vonatkozik Benkovich Ferencre, és így szól: „A győri Szentlélek Plébánia lelkipásztori, személyi ügyével kapcsolatban kijelentjük, hogy előzetesen részletes, személyes egyeztetésre került sor, amelyet valamennyi érintett megértett és elfogadott.”

Ezzel minden bizonnyal azokat a kijelentéseket cáfolják, amelyek Magyarósi Csaba majdnem egyórás videójában hangzanak el. A Ferenc atya története című riportfilmet mostanáig 80 ezren nézték meg a Youtube-on. A nyilatkozók, többségében a helyi hívek azt állítják, hogy plébánosuk könyörgött, hogy maradhasson, de püspöke másképp döntött.

Benkovich Ferenc egyetlen egyszer beszélt a távozásáról a Szemléleknek, azt mondta: „Jeleztem a püspöknek, hogy szeretnék maradni, kértem, adjon még egy kis időt. Aztán, ahogy említettem, telefonon közölte, hogy augusztus elsejével nyugdíjba helyez, és hát eléggé kemény hangon mondta a dolgokat. Mehetek, nem kell annyit dolgoznom, szabad leszek, tehetek, amit akarok.

Utána még egyszer beszélgettünk. Mondtam neki, hogy ebből nem jó dolog fog kisülni, mert közel 40 év alatt az itteni emberekkel együtt vagyok, sokan közel állnak hozzám, én is hozzájuk. Ő azt mondta, nem lesz itt semmi. Mondtam, jól van, ő tudja, ő a főpásztor” – mondja Benkovich Ferenc.

A közleménynek ezt a részét még könnyebben tudjuk értelmezni, de kijelentik pár sorral korábban azt is, hogy kizárt, hogy „Veres András megyéspüspök bármilyen gazdasági vagy jogi korrupcióban érintetté váljon”. Ilyen ügyekről egyházi berkeken belüli forrásaink sem tudnak, ebben a pillanatban talány, mire gondolt a győri egyházmegye.

Végül még egy sérelemről tesz említést a közlemény két aláírója, dr. Reisner Ferenc általános püspöki helynök és Maróti Gábor bírósági helynök. „A nyilvános platformokon terjesztett, a gyermekeket ért bűncselekmények elfedése összefüggésében hangoztatott vádakkal szembeni objektív valóságnak megfelelően az Egyházmegyében a vatikáni normatív elvárások alapján működő Gyermekvédelmi Bizottság tevékenységi keretében történik valamennyi ilyen ügy nyomon követése és kivizsgálása, szükség szerint a bűnüldöző hatóságok bevonásával.”

Itt vélhetően egy általános iskolai ügyről lehet szó, amit a Youtube-on lehetett látni, de arra már korábban reagált az egyházmegye egy mondatban: jogi útra terelik az ügyet. A közleményben hangsúlyozzák, hogy a megyéspüspök „minden esetben a szentszéki normáknak és a magyar jogszabályoknak megfelelően járt el, azonnal elrendelve a vizsgálatokat és indokolt esetben feljelentést kezdeményezve; ellentétben az erre irányuló, fordított tartalmú, tényszerűtlen, logikátlan és büntetőjogi fórumon is közvetlenül számon kérhető, rágalmazó állításokkal.”

A közleményben azt kérik a lelkipásztoroktól és a hívőktől, hogy „maradjanak távol a hit egységét és az egyházkormányzati szolgálatot zavaró, minden igazságtartalmat nélkülöző megnyilatkozástól”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!