Gréczy Zsolt szerint Lendvai Ildikó a baloldal temetkezési vállalkozójának állt

2024. június 26. – 13:21

Másolás

Vágólapra másolva

Élesen visszaszólt Gréczy Zsolt, a DK parlamenti képviselője Lendvai Ildióknak, az MSZP volt elnökének, aki az elmúlt napokban többször is pedzegette Gyurcsány felelősségét a június 9-i választási vereségben. Gréczy szerint nem Gyurcsány, hanem Lendvai ideje járt le.

Lendvai Ildikó 1994 és 2014 között volt az MSZP parlamenti képviselője, Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége idején a párt egyik legfontosabb embere, Bajnai Gordon miniszterelnöksége idején pedig a párt elnöke. Most 77 éves, 2014 óta visszavonult az aktív politizálástól, de rendszeresen nyilatkozik.

Lendvai néhány napja a Népszavának azt nyilatkozta: Gyurcsány Ferenc tehetségét, továbbra sem vitatja, és nem szólna bele más pártok belügyeibe, mégis elvárhatónak tartaná, hogy Gyurcsány Ferenc vezetőként levonja a többi pártéhoz hasonló tanulságokat. „Nála ez a döntés még drámaibb és bonyolultabb, mint a többieknél. Mérlegelnie kell, hogy ha távozik, hogyan tud az általa kiépített közösség – életműve egy darabja – megmaradni. Nem irigylem a dilemmáért.” – mondta Lendvai.

Lendvai kedden a Telex műsorában újra arra utalt, hogy szerinte Gyurcsánynak le kellene mondania, szerinte a magyar baloldal jövője múlik ezen. Lendvai szerint a június 9-i választás egyik tanulsága, hogy egy új baloldali mozgalomra lesz szükség, de nem a mostani pártok vezetésével. Gyurcsány Ferencnek talán a legnehezebb belátnia ezt, mert nélküle könnyen megszűnhet a DK, hiszen a szavazói érzelmileg is kötődnek hozzá. „Lehet, hogy veszélyezteti a DK jövőjét a visszalépése, de a baloldalét is, ha marad – mondta Lendvai. – Egyszer már megcsinálta, amikor lemondott miniszterelnökként, és akkor sem tudhatta, hogy van-e számára visszatérés. Bízom benne, hogy erre a döntésre jut.” Lendvai úgy érzékeli Gyurcsány Ferenc nyilvános megszólalásaiból, hogy még nem jutott végleges döntésre, de gondolkodik. Lendvai Ildikó azt reméli, hogy felelős döntést hoz a DK elnöke.

Gréczy Zsolt, a DK parlamenti képviselője szerda hajnalban hosszú írással jelentkezett az ügyben. A cikkben amellett érvelt, hogy szerinte Lendvai korábban is rosszul látott bizonyos politikai kérdéseket, így valószínűleg, hogy a jelenlegit is rosszul látja. Ebből az következik szerinte, hogy

„Nem Gyurcsány Ferenc, hanem Lendvai Ildikó ideje járt le.”

Gréczy szerint Lendvainak azon kellene gondolkodnia, hogy mi az ő felelőssége az MSZP 2010 utáni gyengüléséből. Felteszi a kérdést: „Mi a véleménye arról az MSZP-s pártszavazásról, amelytől Gyurcsány Ferenc a szocialista párt megújulását remélte, de elcsalták, és így kénytelen volt új pártot alapítani? Mi Lendvai Ildikó felelőssége abban, hogy az MSZP-nek lassan kispályás focicsapatnyi elnöke volt, mégsem sikerült az előrelépés?”

Ezután azt írja: „Lendvai Ildikónak, sokakkal együtt, akik Márki-Zay Péterben látták Orbán legyőzőjét, bocsánatot kellene kérniük e durva tévedésért. Igen, Lendvai Ildikó azt a jobboldali Márki-Zayt ajánlotta a baloldali Dobrev Klára helyett, aki pár hete már önfeledten zsidózott és buzizott az ATV-ben. (…) Kinek lett igaza abban, hogy Márki-Zay alkalmatlan? Dobrev Klárának, aki ezt megmondta neki a tévévitában. Ha ott és akkor tévedett Lendvai Ildikó, simán tévedhet most is.”

Gréczy szerint „Lendvai Ildikó, akit súlyos felelősség terhel azért, ahol a baloldal tart, a baloldal temetkezési vállalkozójának áll. Hantolni akar, ahol még élet van. (…) Az elemzés, az értékelés a mi dolgunk. És sosem fogjuk elfogadni olyan embertől, például Lendvai Ildikótól, aki saját pártja szövetségi politikáját semmibe véve, a baloldalt legyalulni akaró, pár hónapja még Mészáros Lőrinctől munkát kérő emberben keresi a megváltást.”

Az elmúlt napokban Lendvai Ildikó mellett többek, köztük Barabás Richárd, a Párbeszéd társelnöke is arról beszélt, hogy a baloldalt úgy kell újjászervezni, hogy abban Gyurcsány Ferencnek nem lesz már szerepe.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!