Lendvai Ildikó: A baloldal jövője múlik azon, hogy Gyurcsány Ferenc marad-e

2024. június 25. – 19:35

Lendvai Ildikó: A baloldal jövője múlik azon, hogy Gyurcsány Ferenc marad-e
Lendvai Ildikó a Telex stúdiójában – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A baloldal jövője múlik azon, hogy Gyurcsány Ferenc marad-e a DK élén, mondta Lendvai Ildikó, az MSZP korábbi országgyűlési képviselője és elnöke a Telex keddi élő műsorában. Lendvai szerint a június 9-i választás egyik tanulsága, hogy egy új baloldali mozgalomra lesz szükség, de nem a mostani pártok vezetésével. Gyurcsány Ferencnek talán a legnehezebb belátnia ezt, mert nélküle könnyen megszűnhet a DK, hiszen a szavazói érzelmileg is kötődnek hozzá. „Lehet, hogy veszélyezteti a DK jövőjét a visszalépése, de a baloldalét is, ha marad – mondta Lendvai. – Egyszer már megcsinálta, amikor lemondott miniszterelnökként, és akkor sem tudhatta, hogy van-e számára visszatérés. Bízom benne, hogy erre a döntésre jut.” Lendvai úgy érzékeli Gyurcsány Ferenc nyilvános megszólalásaiból, hogy még nem jutott végleges döntésre, de gondolkodik. Lendvai Ildikó azt reméli, hogy felelős döntést hoz a DK elnöke.

Lendvait nem lepte meg, hogy a június 9-i választás után lemondott az MSZP két társelnöke, Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre. Szerinte a lemondás ilyenkor egy szükséges és természetes gesztus. Így lehet jelezni a választóknak, hogy elrontottak valamit és vállalják a felelősséget. Komjáthi Imre azóta bejelentette, hogy csak akkor indulna az elnökségért, ha megszűnik a társelnöki rendszer. Lendvai szerint a választókat nem érdekli, hogy van-e társelnöki rendszer az MSZP-ben. Előbb-utóbb ezekre a pártokra ebben a formában nem lesz szükség, de egy új baloldali mozgalomra igen, tette hozzá. Komjáthi Imrének lehet ebben szerepe a szakszervezeti múltja miatt, de ezt az új mozgalmat nem a pártoknak kell irányítaniuk.

A műsorban szóba került Magyar Péter és a Tisza Párt is. Bár sok mindenben nem ért egyet Magyar Péterrel, Lendvai nem örülne neki, ha kipukkanna a mozgalma, mert akkor a csalódás és az apátia soha nem látott hulláma törne Magyarországra. Nem tudja még, mire lehet elég a Tisza Párt berobbanása. Vitathatatlannak tartja Magyar Péter tehetségét, mert olyan módon ragadta meg a pillanatot, amire kevesen lettek volna képesek. Viszont nagy kérdés, hogy mire elég a karizma és a népszerűség, mert egy országos párt megszervezéséhez másfajta képességekre van szükség.

Lendvai Ildikó szerint Magyar Péternek egy szervezőemberre lenne szüksége, aki leveszi a válláról a pártszervezéssel járó feladatokat. „Tudomásul kell venni, hogy itt megszületett egy jobboldali vezetésű ellenzék, ami nem baj. Tudomásul kell venni a létét, fel kell építenünk mellé egy népszerű baloldali ellenzéket.” Lendvai szerint az ellenzék hibázott, amikor a kampányban szinte többet támadta Magyar Pétert, mint a Fideszt, mert kontraproduktívnak bizonyult.

Hatásosnak tartja Magyar Péter jelszavát, hogy se Orbán, se Gyurcsány, de arra is felhívta a figyelmet Lendvai, hogy Magyar Péter eközben óvakodott attól, hogy más baloldali politikusokat nevezzen meg. Most nem köthet szövetséget a baloldali pártokkal, de valahogyan viszonyulnia kell hozzájuk, mondta. A Fővárosi Közgyűlés lesz ennek a főpróbája, amikor például a költségvetésről vagy az alpolgármesterek személyéről szavaznak majd. Sok baloldali választója van Magyar Péternek, akik viszont nehezen bocsátanák meg neki, ha a közgyűlés működésképtelensége miatt új választásra kerülne sor Budapesten, ami veszélybe sodorná Karácsony Gergely főpolgármesterségét. Úgy gondolja, hogy Magyar Péternek legkésőbb egy év múlva ki kell választania azt a 106 egyéni képviselőjelöltet, akikkel nekivágna a 2026-os választásoknak.

Lendvai Ildikó arra számít, hogy a Fidesz a választási eredmény fényében sem fog változtatni a stratégiáján, mert a rendszer természetéből fakad az állandó háborús retorika, nem lesz konszolidáció. A háborús tematika várhatóan marad majd a kormányzati kommunikációban, ő viszont a gendertémát elengedné, mert a kutatások is azt mutatják, hogy az ország nem melegellenes. Az újabb választási győzelemhez viszont osztogatásra lesz szükség, mondta Lendvai. Azt is komoly veszélynek tartja a Fideszre nézve, hogy elindulhat egy lassú kopás a párton belül, azaz Orbán Viktornak nemcsak Magyar Péterre, hanem a belső ellenségeire is figyelnie kell. Lendvai szerint Lázár János legutóbbi posztjával, amiben újból bejelentette, hogy 2026-ban nem indul egyéni képviselőjelöltként, gyakorlatilag megjelent kihívóként. A Fidesz másik komoly problémája, hogy a fiatal szavazók között nincs tartaléka, tette hozzá.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!