MOK-elnök: Aggasztó az onkológiai betegek ellátása

2024. június 24. – 19:18

Másolás

Vágólapra másolva

Nem kivitelezhető Magyarországon egy egymástól teljesen elválasztott állami és magánegészségügyi rendszer, mert nincs ehhez elég orvos és ápoló az országban – mondta Álmos Péter, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke és a Szegedi Tudományegyetem Pszichiátriai Klinikájának egyetemi docense az Economx-nek.

Szerinte a mostani rendszer nem a betegek érdekét szolgálja, és ez kifejezetten látványos az onkológiai ellátáson. Például ha valakinél magánellátásban diagnosztizálnak rosszindulatú elváltozást, akkor onkológiai ellátásra lenne szüksége, „ami a magánegészségügyben nincs”. Emiatt át kell mennie az állami rendszerbe, ahova viszont nem tud ugyanazon a szinten belépni, mert a magánellátást végző szakorvos nem utalhatja be.

„Vissza kell mennie a háziorvosához, aki majd beutalja egy szakambulanciára, ahol ismét időpontok sorozatára kell várnia”

– magyarázta Álmos. Emiatt a beteg talán csak hónapokkal később jut el odáig, hogy megfelelő ellátást kapjon, ami veszélyes lehet. Emiatt úgy látja, hogy javítani kellene a két rendszer közötti együttműködést.

A MOK-elnök szerint azért nincs elég orvos, mert még mindig nem rendezett az orvosok fizetése, ami sokakat eltántoríthat a pályáról, vagy arra késztethet, hogy minél hamarabb külföldre menjen dolgozni. Ezen szerinte egyrészt a fizetések rendezésével lehetne javítani, másrészt azzal, hogy az állam jobban kiáll az orvosok mellett.

„Engednek terjedni akár valótlan híreket is ahelyett, hogy megvédenék az egészségügyben dolgozókat a rágalmaktól. Nem látunk az egészségügyet támogató TV-reklámokat, óriásplakátokat sem, ellentétben több külföldi országgal”

– jegyezte meg. Azt mondta, hogy hónapokkal ezelőtt elküldtek három lehetséges fizetésrendezési lehetőséget a kormánynak.

„Közös bennük, hogy körülbelül 1,5 kilométernyi autópálya árával – 13-15 milliárd forinttal – terhelnék meg a jövő évi költségvetést. Ez szinte láthatatlan összeg az állami kassza számára, nem terjeszkedtünk túl, nem akarjuk az állami büdzsét bedönteni.”

A fizetésekből adódó problémák miatt nemcsak a jelenlegi kormányt okolja, hanem az elmúlt harminc év vezetését. Megjegyezte, hogy sok orvos motiválatlan, és sokan jelezték, hogy hamarosan egyre több idejüket töltenék a magánegészségügyben. Az EU-ban Magyarországon kerül sor a harmadik legtöbb orvos-beteg találkozásra, és ahogy fogynak az orvosok az állami rendszerben, egyre hosszabbak lesznek a várólisták.

„Mindennapi probléma, hogy nem tudjuk úgy ellátni a betegeket, ahogy szeretnénk. Sokszor nincsenek megfelelő eszközök, gyógyszerek, idő a vizsgálatokhoz, a gyógyításhoz, és ez az, ami rendkívül demotiváló az orvosok számára.”

Ezen szerinte nem fog segíteni az, hogy szigorúbban ellenőrzik majd az egészségügyi dolgozók munkavégzését. Bár érthetőnek tartja, hogy a munkáltatót érdekli, hogy a munkavállalója rendesen bejár-e dolgozni, de nem mindegy, hogy ehhez milyen eszközöket használnak. Szerinte nem a megfigyelés fokozása növelné a rendszer teljesítményét, hanem a munkafeltételek javítása.

„A külföldön munkát vállaló magyar orvosok célországai a nyugat-európai és a skandináv országok, nem pedig Kína.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!