Az orvosi kamarát meg sem kérdezték, mégis megszavazták az egészségügyet érintő módosítókat

2024. június 12. – 22:58

Másolás

Vágólapra másolva

Semjén Zsolt hétfőn beadott egy 91 oldalas módosító javaslatot, amit kivételes eljárásban tárgyalt az Országgyűlés, és kedden már szavaztak is róla. A csomag több egészségügyet is érintő törvényt is módosít, de a salátatörvényről nem egyeztettek a Magyar Orvosi Kamarával – derül ki az RTL Híradóból. Végül 136 igen, 23 nem és 21 tartózkodás mellett kedden a kormánypártok megszavazták a módosításokat.

A törvényben szerepel például, hogy

  • az állami kórházakban egységes beléptetési rendszert vezetnek be, hogy ellenőrizni tudják, hogy az alkalmazottak betartják a munkaidejüket. Ehhez videókamerákat is használnak majd,
  • hogy a kötelező egészségügyi szűrővizsgálatokat kiterjesztik a 18 év felettiekre is, amit Pintér Sándor belügyminiszter írhat elő,
  • a kórházban hagyott csecsemők könnyített örökbefogadásáról,
  • gyógyszertámogatásokról és arról, hogy
  • októberben a fővárosban is bevezetik az új ügyeleti rendszert.

Az ellenzéki pártok képviselői kifogásolták, hogy szinte egyáltalán nem volt elég idejük alaposan tanulmányozni a hosszú javaslatot, és az is felmerült, hogy a különböző döntésekhez honnan veszi majd a kormány a szükséges forrásokat.

Az orvosi kamara szerint jelenleg jól működik Budapesten a 24 órás ügyeleti rendszer, ezért semmi értelmét nem látják a változtatásnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!