Megszólalt a családapa, akinek a fejére dőlt a vasrúd a soproni cirkuszban

2024. június 21. – 05:12

Másolás

Vágólapra másolva

Valószínűleg millimétereken múlt, hogy nem haltam meg – ezt mondta a Blikknek Németh László, az a soproni férfi, akire még májusban egy 2,5 méteres tartóoszlop csapódott a Richter cirkusz előadásán Sopronban.

Egy olvasónk nézőként vett részt az eseményen, ő korábban arról számolt be, hogy a baleset a szünet utáni első számban történt:

„Először a cirkusz négy pontjára 2,5 méteres fémrudakat feszítettek ki, erre tették rá a védőhálót. Az utolsó artista tripla szaltót ugrott, a vele szembeni légtornász viszont nem tudta őt elkapni, lezuhant a hálóba. A cölöp ekkor elengedett, és erőből a közönségbe csapódott”

– foglalta össze a történteket. Úgy emlékszik, a kifeszítőrúd nagy erővel csapódott a közönségbe, ahol a rúd az ötödik sort is elérte.

A Blikknek Németh László azt mesélte, hajszálon múlt, hogy nem a hatéves kislánya lett a baleset áldozata. Ő ugyanis nem sokkal a történtek előtt elszunyókált, fejét édesapja vállára hajtva, centikre onnan, ahová percekkel később becsapódott a vasrúd.

A dolgok olyan gyorsan történtek, hogy Németh Lászlónak feleszmélni sem volt ideje, a kétméteres oszlop a fejére zuhant. László mindvégig tudatában volt annak, mi történik vele, érzékelte, ahogy odarohannak az egészségügyisek, és azt is tudta, hogy mentőhelikopterrel érkeztek meg érte a mentők – írja a Blikk. A férfi utolsó emléke, hogy megkapja az altatót, majd a győri kórházban tért magához, lélegeztetőgépre téve: súlyos agyrázkódást és arckoponyatörést szenvedett.

Körülbelül két napig voltam kritikus állapotban, ennyi idő alatt derült ki, hogy lesznek-e – és ha igen, mennyire súlyos – szövődmények – mondta László a lapnak. Arról is beszélt, hogy a baleset súlyossága ellenére egy hét után már hazatérhetett a kórházból. Elmondta a lapnak, hogy lassan visszatér minden a régi kerékvágásba, bár az erős napfényt még kerülnie kell, és ki tudja, meddig nem térhet vissza a munkájához az egyébként zenészként dolgozó férfi. Szerinte a lelki traumán sokkal tovább tart majd túllépnie.

Hazatérése után Richter Flórián és Patricio Henriquez artista is meglátogatta Lászlót, aki azt mondta, nem haragszik Patricióra, neki pedig ez hatalmas megnyugvást jelentett, hiszen óriási lelki teherként élte meg, hogy – ha áttételesen is – ő okozta a balesetet.

Mivel jó ideig nem lesz bevétele, László fontolgatja, hogy kártérítési keresetet nyújt majd be a cirkusszal szemben. A Blikknek azt mondta, nem nyerészkedni akar, mindössze arról van szó, hogy a kiesett bevételét szeretné valahogy kompenzálni.

A balesettel kapcsolatban még tart a rendőrségi vizsgálat, aminek állásáról László egyelőre nem tud részleteket. Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt indított eljárást a Soproni Rendőrkapitányság a cirkuszbaleset ügyében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!