Mi most a teendő? – erről beszélgetett Karácsony Gergely és Demszky Gábor

2024. június 21. – 12:43

Másolás

Vágólapra másolva

Demszky Gábor egykori főpolgármester tanácsát is kikérte Karácsony Gergely azzal kapcsolatban, hogy mit kezdjen októbertől az új összetételű közgyűléssel – derül ki Demszky csütörtöki Facebook-bejegyzéséből, amit a Hvg.hu vett észre.

Demszky Gábor 1990 és 2010 között – öt cikluson át – volt Budapest főpolgármestere. A június 9-i főpolgármester-választásnak egyelőre nincs jogerős eredménye, az újraszámlálás eredménye ellen (eszerint Karácsony Gergely 41 vokssal győzött és újabb öt évig vezetheti a fővárost) Karácsony és Vitézy Dávid is fellebbezett.

A jelek szerint viszont Karácsony már most gondolkodik azon, hogy mit lehet majd kezdeni a következő ciklustól a teljesen új felállású közgyűléssel.

A Fővárosi Közgyűlés 32 képviselőjét a választási törvény tavaly decemberi módosítása után pártlistákról választották meg, a közgyűlés 33. tagja pedig a főpolgármester. Az októbertől felálló közgyűlés összetétele így fog kinézni:

  • Fidesz–KDNP: 10 mandátum;
  • Tisza Párt: 10 mandátum;
  • DK–MSZP–Párbeszéd: 7 mandátum;
  • LMP–Vitézy Dávidért Egyesület: 3 mandátum;
  • MKKP: 3 mandátum.

Ahogy arról korábban részletesen írtunk, önállóan egyik politikai erő sem lesz képes Budapestet kormányozni, ezért az új főpolgármester egyik nagy kihívása lesz valamilyen koalíciót kovácsolni a pártok között, hogy működőképes legyen a fővárosi döntéshozatal.

Ebben kérhette ki Demszky véleményét Karácsony Gergely.

„Véleményem szerint újra meg kell hirdetni az egyszer már, nevezetesen az első ciklusban sikerre vitt »Összefogás programját«. Amely a főváros hétéves fejlesztési tervén alapul. A Tisza Pártnak is érdeke ennek a hosszú távú tervnek a megvalósítása, és persze majd elválik, hogy ki mindenki áll még mellé. Aztán majd szabadkozhat, ki, miért nem” – írja bejegyzésében Demszky.

Az egykori főpolgármester szerint „ezzel a tervvel szakmai alapra lehet helyezni a gyakorta ostoba, politikai vitákat, és ha megvannak hozzá a partnerek, akkor meg lehet vele keresni a kormányt. Amennyiben elutasítják, kitérnek, akkor saját sírjukat ássák, ha egyes pontjait elfogadják, akkor a terv kidolgozóit dicsérik és a közjót szolgálják”.

Kerestük Karácsony Gergelyt azzal kapcsolatban, hogy miről beszélgettek még Demszky Gáborral, amint választ kapunk, frissítjük cikkünket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!