Budapest Közút: Egy elektromos kábel okozta a Lövölde téri jelzőlámpa berobbanását

2024. június 20. – 16:44

Budapest Közút: Egy elektromos kábel okozta a Lövölde téri jelzőlámpa berobbanását
A kiégett jelzőlámpa a Lövölde téren – Fotó: Soproni Tamás / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

A rendőrség, a Budapest Közút és az áramszolgáltató EON is vizsgálja a tegnap esti Lövölde téri közlekedési lámpával kapcsolatos baleset körülményeit, amit az első jelek szerint nem a lámpa hibája okozott, hanem a területet árammal ellátó kábel gyulladt ki és égett végig.

Mint arról beszámoltunk, szerdán berobbant egy jelzőlámpa alsó része a VI. kerületi Lövölde téren, három ember pedig megsérült. A VI. kerületi rendőrkapitányság foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanújával ismeretlen tettes ellen indított nyomozást, közölte a Telexszel a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

Egy helyszínen tartózkodó olvasónk így írta le a történteket: „Egy erősebb robbanásszerű hangot hallottam, mintha egy nagy fémtárgy esett volna le.” Az emberek azonnal körbevették a sérülteket, hogy segítsenek nekik, a közeli Lidl dolgozói pillanatokon belül nagy üveges vizeket, jeget, panthenolt vittek oda, két járókelő »lezárta« a helyszínt, hívták a mentőket, rendőröket, tűzoltókat. A Lidlben is elment az áram, azonnal kiürítették. Egy másik szemtanú szerint a közlekedési lámpa csak kivezette a kisülést, már előtte nem volt áram. Csak egy pillanatra volt láng és durranás.

„Jelen tudásunk szerint a baleset nem a forgalomirányítási eszközök meghibásodására vezethető vissza” – közölte kérdésünkre a Budapest Közút sajtóirodája. Azt írták, hogy a jelzőlámpaoszlop kiégését egy közelben lévő elektromos vezeték okozta, ami kigyulladt és végigégett. Az ilyen jellegű hiba jelentős hang- és fényhatással és légnyomással jár, ezt pedig az oszlopon látható kormolódási nyomok is megerősítik. „Az oszlop belső részén jelentős mennyiségű idegen eredetű földtörmelék, elégett sorkapcsok és kábelek voltak” – közölték.

Az EON-t azután kerestük meg, hogy több szemtanú is arról számolt be: elkezdték bontani a lámpa melletti közműaknában a villamosvezetékeket. „A területet árammal ellátó középfeszültségű vezeték vizsgálata is megkezdődött” – írta kérdésünkre a területi áramszolgáltatást végző EON kommunikációs osztálya.

Az EON közölte lapunkkal, hogy mindenben együttműködnek a hatóságokkal az eset részleteinek teljes körű és mielőbbi feltárása érdekében. Ezzel párhuzamosan belső vizsgálatot is indítottak. Ennek célja kettős: pontosan meg akarják ismerni a konkrét eset körülményeit, illetve felmérik, hogyan lehetne megelőzni a hasonló eseteket. Hozzátették, hogy amennyiben a vizsgálat eredménye alapján bármilyen megelőző lépés, átvizsgálás vagy műszaki beavatkozás szükséges, arról azonnal intézkednek.

A Budapest Közút forgalomtechnikai diszpécsere szerdán kora este érzékelte, hogy a forgalomirányító rendszer hibajelzést adott le a Lövölde téri csomóponton, illetve további másik három, környéken lévő helyszínen, és azonnal jelezte a hibát a szervizcégnek. A szervizcég elvégezte a feszültségmentesítést, majd felvette a kapcsolatot az áramszolgáltatóval. Este nyolc órára a négy meghibásodott csomópontból hármat képesek voltak helyrehozni, így azokon helyreállt a forgalomirányítás. Az áramszolgáltató meghibásodott kábelének kijavításáig azonban a Lövölde téren sötétek maradnak a jelzőlámpák.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!