Megkérdeztük a pártokat, elmennek-e a Pride-ra, a Fidesz és a Tisza nem válaszolt

2024. június 20. – 13:47

Másolás

Vágólapra másolva

Szombaton 29. alkalommal rendezik meg a Budapest Pride-ot a Szivárvány Misszió Alapítvány szervezésében, a felvonulás délután 3 órakor indul a Podmaniczky utcából, innen a Bajcsy-Zsilinszky út – Andrássy út útvonalon a Vajdahunyad vára előtti zöldterületre, a Civil Faluhoz érkezik majd meg. Itt mond majd beszédet 17 órától többek között Karafiáth Orsolya, író, költő, az idei Pride házigazdája.

A szervezők a rendezvénnyel rendszerszintű problémákra, az azokra keresendő megoldási lehetőségekre akarják felhívni a figyelmet idén is: a rasszizmusra, a lakhatási válságra, az ökológiai krízisre, a demokráciába vetett hit válságára, a homofóbiára, transzfóbiára és a szexizmusra.

Megkérdeztük a parlamenti pártokat, illetve az EP- és önkormányzati választásokon induló is indulókat, hogy részt vesznek-e a felvonuláson, szerettük volna megtudni, hogy mi az álláspontjuk az eseménnyel kapcsolatban.

Megkeresésünkre Karácsony Gergely frissen újraválasztott főpolgármester megerősítette, hogy idén is ott lesz a felvonuláson, igaz, beszédet nem fog mondani. Sajtósa kérdésünkre azt írta, hogy a szivárványos zászló már a Pride-hónap elején kikerült a Városházára, amiről Karácsony egy Facebook-posztban is beszámolt.

Megkerestük Vitézy Dávid korábbi főpolgármester-jelölt egyesületét is, hogy megtudjuk, részt vesznek-e a felvonuláson, válaszukban azt írták:

A Budapest Pride ünnepélyes megnyitóján képviselőjelöltjeink közül részt vett Gál József és Merker Dávid is, így fejezve ki támogatásunkat az esemény iránt.

Vitézy, aki a többi főpolgármester-jelölt mellett meghívást kapott az esemény szervezőitől, a választások előtt úgy nyilatkozott a Telex stúdiójában, hogy eddig nem volt még a Pride-on, de „ha főpolgármesterként a szervezők azt tartják szükségesnek, hogy legyek ott, akkor ott leszek.”

A Momentum idén is saját kamionnal érkezik a Pride-ra, kérdésünkre azt írták, hogy a párt „országgyűlési képviselői, elnökségi tagjai, fővárosi és vidéki polgármesterei, képviselői nagy számban fogják képviseltetni magukat” a felvonuláson. Ott lesz a felvonulók között a Magyar Kétfarkú Kutyapárt is, akik tematikus szivárványos nyakkendős kétfarkú kutyával invitálják követőiket a felvonulásra.

Kerestük Magyar Pétert, illetve a Tisza Pártot, megkeresésünkre nem reagáltak, azonban Magyar korábban arról beszélt a Magyar Narancsnak, hogy nem gondolkodott a kérdésen, de szerinte sem ő, sem fővárosi képviselőik nem mennének ki. „Ha meghívják a pártot, eldöntik a képviselők, de nem hiszem, hogy ez egy politikai felvonulás” – mondta. Arról beszélt, hogy ő nem lesz ott, mert nem tartja előremutatónak. „Nem szándékosan a Pride-ról jutott eszembe, de az egyházak ügyében is azt gondolom, a rengeteg állami támogatás, az állam és egyház szétválasztásának hiánya nem tesz jót az egyházaknak sem. Ugyanígy nem használ az LMBTQ-embereknek, ha megjelenik a politika” – fogalmazott. Hozzátette: nyugodtan lehet Pride, csak ne várja el senki, hogy mindenki ott legyen.

A Párbeszéd-Zöldek is több politikussal képviselteti magát: megkeresésünkre azt írták, a párt nemcsak a természetben, hanem a társadalomban is nagyra tartja a sokszínűséget. Arra hívták fel a figyelmet, hogy a párt társelnökei, Szabó Rebeka és Barabás Richárd aláírták a Budapest Pride LMBTQ-személyek jogi és társadalmi egyenlőségét elősegítő nyilatkozatát. A felvonuláson az említett társelnökök mellett ott lesz Szabó Tímea és a választások után a pártból kilépő Tordai Bence is, aki továbbra is a párt frakcióvezetője. Kérdésünkre azt válaszolták, hogy Tordai tagja maradt a Sokszínű Magyarországért képviselőcsoportnak.

Ott lesz a felvonuláson a Demokratikus Koalíció is, kérdéseinkre azt írták, hogy a párt értékei nem változtak. „Ahogy megalakulásunk óta minden évben, úgy idén is együtt vonulunk az LMBTQ közösséggel, Sebián-Petrovszki László, a DK országgyűlési képviselőjének, a Sokszínű Magyarországért képviselőcsoport tagjának vezetésével” – írták.

A Mi Hazánk az idei Pride idejére is tervezett ellentüntetést, de megkeresésünkre azt írták, hogy „a homoszexuális pedofilbotrányok ellenére” nem kaptak területfoglalási engedélyt a rendőrségtől. A Mi Hazánk szerint a kormány „idén ismét letérdelt a homoszexuális lobbi előtt”.

„A kormányzat idén ismét letérdelt a homoszexuális lobbi előtt, június 22-ére ezúttal egyszerre, az első lehetséges napon 0 óra 0 perc 0 másodperckor érkezett mindkét bejelentés, mire a rendőrség még csak nem is osztotta meg az Andrássy utat széltében vagy hosszában, hanem teljes egészében, kizárólag az LMBTQP-propagandistáknak biztosítja a vonulást”

– írták.

A Jobbik-Konzervatívok idén sem vesz részt az eseményen és a párt szerint a magyar társadalom többségét nem érdekli mások szexuális élete, azt írták, szerintük „egy normális országban senkinek sem kell szándékosan figyelemfelhívó módon, sokszor a jóízlés határait messze meghaladó, provokatív eszközökkel saját eltérő nemi identitására, beállítottságára felhívnia a figyelmet”.

Frissítés: Cikkünk korábbi címében azt írtuk, hogy kérdéseinkre az MSZP sem válaszolt, de csütörtök este befutott válaszában a párt azt írta, hogy: „Az MSZP számára fontos a magánélet szabadsága, az emberek egyenlősége és a kirekesztés elleni küzdelem. Politikusaink, tagjaink részt fognak venni a Pride-on.”

Frissítés 2: Cikkünkre reagálva a szervező Szivárvány Misszió Alapítvány meghívta Magyar Pétert, illetve a Tisza Párt EP és önkormányzati képviselőit is a felvonulásra. A szervezők leveléből az is kiderül, a felvonuláson azok a pártok, mozgalmak – így a Momentum, MKKP és Párbeszéd – indíthatnak saját járművet, akik előzetesen csatlakoznak a Budapest Pride vállaláscsomagjához, akik ezt nem teszik meg, csupán regisztrált csoportként érkezhetnek a felvonulásra. Azt írják, ezt a vállaláscsomagot korábban a Tisza Pártnak is elküldték, választ viszont nem kaptak megkeresésükre.

Kerestük a Fideszt is, hogy megtudjuk, részt vesznek-e az idei Pride-on, és ha igen, kik képviselik szervezetüket, de csütörtök délutánig nem válaszoltak a megkeresésre. Amint választ kapunk tőlük, frissítjük a cikket.

David Pressman amerikai nagykövet a Telexnek azt mondta az eseményről, hogy most először számos ország egyesült és komoly aggodalmát fejezi ki a Magyarországon bevezetett anti-LMBTQ-törvények miatt, erről egy nyilatkozatot is kiadtak. Részletek ebben a cikkben.

A szombati Pride alatt rendkívüli kánikula várható, ezért az esemény honlapján található térképen a szervezők a közkutakat is bejelölték.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!