Lángcsóva, csattanás, villanás – nem a jelzőlámpa robbant fel, a föld alatti vezetéket vizsgálja az EON

2024. június 20. – 14:26

Lángcsóva, csattanás, villanás – nem a jelzőlámpa robbant fel, a föld alatti vezetéket vizsgálja az EON
Fotó: Soproni Tamás / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

A rendőrség, a Budapest Közút és az áramszolgáltató EON is vizsgálja a tegnap esti Lövölde téri közlekedési lámpával kapcsolatos baleset körülményeit, amit az első jelek szerint nem a lámpa hibája okozott, hanem a területet árammal ellátó kábel gyulladt ki és égett végig.

Mint arról beszámoltunk, szerdán berobbant egy jelzőlámpa alsó része a VI. kerületi Lövölde téren, három ember pedig megsérült. A VI. kerületi rendőrkapitányság foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanújával ismeretlen tettes ellen indított nyomozást, közölte a Telexszel a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

Egy helyszínen tartózkodó olvasónk így írta le a történteket: „Egy erősebb robbanásszerű hangot hallottam, mintha egy nagy fémtárgy esett volna le.” Az emberek azonnal körbevették a sérülteket, hogy segítsenek nekik, a közeli Lidl dolgozói pillanatokon belül nagy üveges vizeket, jeget, panthenolt vittek oda, két járókelő »lezárta« a helyszínt, hívták a mentőket, rendőröket, tűzoltókat. A Lidlben is elment az áram, azonnal kiürítették. Egy másik szemtanú szerint a közlekedési lámpa csak kivezette a kisülést, már előtte nem volt áram. Csak egy pillanatra volt láng és durranás.

„Jelen tudásunk szerint a baleset nem a forgalomirányítási eszközök meghibásodására vezethető vissza” – közülte kérdésünkre a Budapest Közút sajtóirodája. A jelzőlámpaoszlop kiégését a mostani ismeretek szerint az okozta, hogy a közelben lévő elektromos vezeték kigyulladt és végigégett.

Az elektromos vezetékből a lángcsóva bejutott az oszlopba, az ilyen jellegű hiba egyik ismérve, hogy jelentős hang- és fényhatással, valamint légnyomással jár együtt – olvasható a Budapest Közút válaszában. Ennek nyomait viseli az oszlop, amin korom látható, valamint az oszlopajtón felfelé és kifelé irányuló kormolódási nyomok. Az oszlop belső részén jelentős mennyiségű idegen eredetű földtörmelék, elégett sorkapcsok és kábelek voltak. Az eset következtében az egész környéken nem volt áram egy ideig.

Az EON-t azután kerestük meg, hogy több szemtanú is arról számolt be: elkezdték bontani a lámpa melletti közműaknában a villamosvezetékeket. „A területet árammal ellátó középfeszültségű vezeték vizsgálata is megkezdődött” – írta kérdésünkre a területi áramszolgáltatást végző EON kommunikációs osztálya.

Az EON közölte lapunkkal, hogy mindenben együttműködnek a hatóságokkal az eset részleteinek teljes körű és mielőbbi feltárása érdekében. Ezzel párhuzamosan belső vizsgálatot is indítottak. Ennek célja kettős: pontosan meg akarják ismerni a konkrét eset körülményeit, illetve felmérik, hogyan lehetne megelőzni a hasonló eseteket. Hozzátették, hogy amennyiben a vizsgálat eredménye alapján bármilyen megelőző lépés, átvizsgálás vagy műszaki beavatkozás szükséges, arról azonnal intézkednek.

A Budapest Közút forgalomtechnikai diszpécsere szerdán kora este érzékelte, hogy a forgalomirányító rendszer hibajelzést adott le a Lövölde téri csomóponton, illetve további másik három, környéken lévő helyszínen, és azonnal jelezte a hibát a szervizcégnek. A szervizcég elvégezte a feszültségmentesítést, majd felvette a kapcsolatot az áramszolgáltatóval. Este nyolc órára a négy meghibásodott csomópontból hármat képesek voltak helyrehozni, így azokon helyreállt a forgalomirányítás. Az áramszolgáltató meghibásodott kábelének kijavításáig azonban a Lövölde téren sötétek maradnak a jelzőlámpák.

Az ügyben kerestük a Budapest Közút tulajdonosát, a fővárosi önkormányzatot, hogy megvizsgálják-e, van-e hasonlóan veszélyes helyzetű közlekedési lámpa a kerületben és a fővárosban, de későbbre ígértek választ.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!