Átlátszó: Újranyithat az akkumulátorfeldolgozó Bátonyterenyén a kormányhivatal engedélyével

2024. június 19. – 14:41

Másolás

Vágólapra másolva

Határozatban engedélyezte Nógrád Vármegyei Kormányhivatal a SungEel Hitech Hungary Kft. bátonyterenyei hulladékfeldolgozójának korábban felfüggesztett működését, írja az Átlátszó. A lap az elmúlt egy évben cikksorozatban dolgozza fel az üzem körül zajló eseménysort, ennek legújabb fejleménye a múlt héten kiadott dokumentum.

A június 12-én kiadott közleményben a hivatal „szigorú hatósági kontroll alatt” engedi meg a tavaly nyáron határozatlan időre felfüggesztett üzem további működését, mivel a hulladékgazdálkodási szabályokat rendszeresen megszegték, többek között azzal is, hogy Abasáron elhelyeztek több mint 11 ezer hordónyi szabálytalanul megjelölt és tárolt veszélyes hulladékot. Ez is még tavaly augusztusban derült ki, az elszállítás viszont csak a múlt héten kezdődött meg.

A határozatlan időre történő felfüggesztés mellett korábban összesen több mint 100 millió forintra is büntették a céget az előírások megszegése miatt. A nyilvános adatokból az nem derült volna ki, hogy pontosan milyen szabályszegések miatt szankcionálták a vállalatot, az Átlátszó adatigénylése miatt viszont ezt is közzé kellett tenni. Ebből tudható meg, hogy az üzem helytelenül címkézte a hulladékot, volt olyan veszélyes anyag, amit nem jelöltek veszélyesnek, valamint a munkahelyi levegőben is veszélyes vegyületeket lehetett kimutatni.

A kormányhivatal közleménye szerint ezek a szabálytalanságok mind megszűntek, így szigorú hatósági ellenőrzés mellett engedélyezhető az akkumulátorfeldolgozó további működése. A cég a lakosság tiltakozása és a nyilvánosságra került ügyek után tudatosan próbál jobb színben feltűnni, a lakosságnak nyílt napot is szerveztek, ahol a helyiek bejárhatták az üzemet megszemlélve az immáron megnövelt biztonsággal működő hulladékfeldolgozót.

Rendőrségi eljárások továbbra is folynak balesetek és környezetveszélyeztetés miatt. Ezekben az ügyekben a független Orosz István tett feljelentést, akit azóta Bátonyterenye polgármesterévé választottak, a testületben azonban továbbra is fideszes többség marad.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!