Újabb hangfelvételeket szivárogtattak ki Karácsonyról

2024. június 14. – 15:56

Másolás

Vágólapra másolva

A korábban nyilvánosságra került egyperces Karácsony-hangfelvétel két és fél perccel kibővített verzióját juttatták el ismeretlenek a Kuruc.infónak. A felvétel különböző helyszíneken készült és nyilvánvalóan vágott. Az elején például egy villamoson beszél arról (feltételezhetően) Karácsony Gergely, hogy valamilyen ernyőszervezet kell, hogy „adatbázis meg aktivistarendszer legyen a párttól független rendszerben”.

Egy másik, elmosódott felvételen (feltételezhetően) Karácsony Vitézyről és talán Ungár Péterről beszél, mint aki „a NER-be beleszületett, de generációs támadásból, illetve a melegségük miatt kilógnak a sorból, így inkább önmegvalósítanak”. Vitézyt a felvételen „kis autisztikus személyként” jellemzi, aki nem fogja bírni a kampányt. Ezután már jönnek a korábbról ismert „lapáttal fogjuk ütni” fordulattal fémjelzett részek.

Kerestük Vitézy Dávidot, aki azt mondta, Ungár Péter, az őt támogató LMP elnöke reagál majd a nevében. Ungár azt mondta, hogy biztos benne, hogy Karácsony szájából hangzottak el ezek a mondatok. Véleménye szerint a felvételek Karácsony állításával szemben nem titkosszolgálati akciók eredményei, hanem a Párbeszéd belső köreiből szivárogtak ki.

A melegségre utaló részekkel kapcsolatban Ungár nem kívánt nyilatkozni, de leszögezte, hogy biztos abban, Karácsony nem homofób. Annál felháborítóbbnak tartja az autizmusra utaló mondatot, mert ez az a negatív kontextus, amit az autizmussal élő gyerekek szülei nagyon utálnak. Ezért a mondatért Ungár szerint Karácsonynak bocsánatot kellene kérnie az autistáktól és rokonaiktól.

Karácsony Gergely kedden a Telex választási értékelő műsorában hosszasan kifejtette véleményét a hangfelvétel korábban nyilvánosságra került részéről. Azt mondta, úgy gondolja, ő hallható a felvételen, mindenesetre most hallotta először ezeket. „Őszintén szólva az, hogy ezeken a hangfelvételeken miket mondok, ennek a jelentősége tízes skálán egyes” – folytatta a főpolgármester. Hozzátette, ezek a beszélgetések nagyon különböző helyzetekben történtek, „ezek között akár évek is eltelhettek”. Szerinte az egész ügy lényege, hogy Magyarország legfontosabb közvetlenül választott tisztviselőjét folyamatosan, szisztematikusan lehallgatják.

A beszélgetések baráti körben hangzottak el, egy részüket tudja rekonstruálni. „Olyan emberekkel beszélgettem, akik ezt biztosan nem rögzítették” – mondta, hozzátéve, fel se merült benne, hogy ez „belsős lehallgatás” lett volna, az egyik a zajok alapján lehet, hogy metrón hangzott el. Karácsony szerint „ez nagyon súlyos bűncselekmény”.

„Mindenki gondoljon bele abba, ha a barátaival beszélget, az milyen beszélgetés”, illetve abba, hogy „Magyarország egy olyan hely, ahol az ellenzék egyik nagyon fontos szereplőjét” folyamatosan, éveken át lehallgatják, ő ebben él öt éve. Más hangfelvételek is előkerültek már, amik Karácsony szerint szintén bűncselekmények révén jöttek létre, és nem belső kiszivárogtatások voltak.

Az új részekkel kapcsolatban ismét kerestük Karácsony Gergelyt a főpolgármesteri hivatal sajtóosztályán keresztül, de egyelőre még nem kaptunk választ. Amint érkezik, frissítjük vele a cikket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!