Az ország legfiatalabb és legidősebb polgármestere is fideszes

2024. június 12. – 05:01

Az ország legfiatalabb és legidősebb polgármestere is fideszes
Kanik Péter, Előszállás megválasztott polgármestere és Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke – Forrás: Dr. Molnár Krisztián / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Már ebben az évezredben született az ország legfiatalabb polgármestere. Kanik Pétert 21 évesen választották meg a Fejér megyei Előszállás vezetőjének vasárnap. A Fidesz-KDNP jelöltje a szavazatok 63 százalékával nyert a 2400 lakosú, Dunaföldvárhoz közeli faluban. Kanik alaposan elhúzott vetélytársa előtt: 650-en szavaztak rá, míg a független Stadler Gábort 381 helybeli támogatta.

Az ország legidősebb polgármestere a 79 éves Berta Jenőné lett, válaszolta kérdésünkre a Nemzeti Választási Iroda. Berta 2002 óta vezeti a Baranya megyei Marócsát, a hatodik ciklusát kezdheti meg októberben. A kis falu 54 szavazójából 24-en szavaztak arra, hogy a fideszes településvezető folytassa a munkát.

Az ország eddigi legidősebb polgármestere, a 92 éves Jelenka György a vasárnapi választáson kikapott Gyugyon, ezért októberben nyugdíjba vonul. Őt harminc évvel ezelőtt választották meg először a Balatonhoz közeli település élére, 2010 óta a Fidesz színeiben indult. Eddig egyetlen kihívója sem járt sikerrel, most viszont egy korábbi munkatársától, Tóthné Szabó Erikától 24 szavazatnyi különbséggel szenvedett vereséget a 300 fős faluban.

Jelenka György a választás előtt arról beszélt a Deutsche Welle videójában, hogy a munkája a hobbija, és mindent ő tervez a településen. Az elmúlt harminc évben több látványosságot is építettek Gyugyon: lett például Nemzeti Összetartozás Parkja.

Nem jött össze a győzelem az ország legfiatalabb polgármester-jelöltjének, a 18 éves Tamás Ferencnek. A borsodi Múcsonyban maradt a települést harminc éve irányító Viszlai Viktor a polgármester. Az idén érettségiző Tamás Ferenc 11 százalékkal a negyedik helyen végzett, és képviselőként se jutott be a testületbe. A kampányban beszélgettünk vele a terveiről és motivációiról:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!