92 évesen is újrázna az ország legidősebb polgármestere, Gyugy Gyuri bácsija

2024. június 8. – 08:39

Másolás

Vágólapra másolva

„A hobbi éltet, a munka meg a sírba visz mindenkit” – mondta Jelenka György, a Somogy megyei Gyugy fideszes polgármestere a Deutsche Welle videójában. A településvezető már 92 éves, így ő Magyarország legidősebb polgármestere, mégis újrázna vasárnap.

A 330 lakosú Gyugy polgármestere szerint számára hobbi a településvezetés. Jelenka eredetileg agrármérnök végzettségű, de azt mondta, ha tehetné, ma már építészmérnöknek tanulna. De végzettség nélkül is tervez mindenfélét, a falu parkjait és látványosságait, például a zenélő kilátót is ő tervezte.

Jelenka 30 éve polgármester, négy cikluson keresztül függetlenként vezette a falut, 2010 óta a Fidesz jelöltjeként. „Hát most miért ne lépjek be?” – mondta, amikor arról mesélt, hogyan keresték meg 2010-ben a Fidesz–KDNP helyi vezetői.

Június 9-én Jelenka korábbi munkatársával, Tóthné Szabó Erikával küzd a polgármesterségért. A két jelölt között most is jó a viszony, tisztelettel viszonyulnak egymáshoz. „Én nem leváltani szeretném őt, hogy ő ezt negatívan élje meg. Én azt gondolom, hogy a Gyuri bácsi egy más irányban van” – mondta Jelenka kihívója, aki inkább közösségépítő irányba szeretne menni.

Nem Jelenka az egyetlen magyar, aki 85 fölött is a polgármesterségre hajt, Mátraverebélyen a 89 éves Bakonyi Józsefné száll ringbe a posztért.

Az ország legfiatalabb polgármesterjelöltje, a 18 éves Tamás Ferenc pedig a borsodi Múcsonyban indul:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!