Viszlát háború, viszlát béke – vége a kampánynak, hamarosan elköszönhetünk a választási plakátoktól

2024. június 11. – 10:44

Másolás

Vágólapra másolva

Kevesebb mint egy hónapig, egészen pontosan 28 napig maradhatnak csak az utcákon, közterületeken a választási plakátok, miután vasárnap országszerte lezárult az önkormányzati és európai parlamenti választás. A választási eljárásról szóló törvény szerint ugyanis a kampány a választás befejezéséig tart, ettől számítva 30 napon belül kötelező leszedni a plakátokat. A Nemzeti Választási Iroda honlapján található iránymutatás szerint a választási plakátokat annak kell eltávolítania, aki elhelyezte, vagyis a pártoknak, jelölteknek kötelessége gondoskodni a plakátok leszedéséről. Ha ez elmarad, bírságot kaphatnak. Ez alapján tehát július 9-ig minden településen kötelező leszedni a választási plakátokat, így többek között a kormány háborús és békés plakátjait is.

Az idei választási kampányban megosztó volt a kormány háborús propagandája, a plakátkampánnyal több cikkben is foglalkoztunk. Írtunk többek között arról, hogy a Fidesz nem először használta a háborús szimbolikát a propagandájában, példaként a bombaként ábrázolt brüsszeli szankciókról írtunk.

A háborúval való riogatás a NER-média egyik kulcseszköze, Zuglóban például a Mexikói úton annyira csúcsra járatták a háborús pszichózist, hogy a kisföldalatti végállomásának a tetején hét ilyen plakátot raktak ki egymás mellé. Menczer Tamás, a Fidesz kommunikációs igazgatója szerint a háborús plakátok egyáltalán nem ártanak a gyerekeknek, a valódi veszélyt szerinte maga a háború jelenti. Ebből a cikkből kiderül, hogy ez nem is annyira egyértelmű.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!