Gulyás: Legalább az érvénytelen szavazatokat újra kéne számolni Budapesten

2024. június 11. – 09:40

Másolás

Vágólapra másolva

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn este a HírTV-ben értékelte a vasárnapi önkormányzati és európai parlamenti választás eredményeit, és arra a kérdésre, hogy szerinte reménykedhet-e a 324 szavazattal alulmaradt Vitézy Dávid a budapesti győzelemben, Gulyás azt válaszolta, hogy legalább az érvénytelen szavazatokat újra kéne számolni. „De általában ilyenkor az eredmény már nem szokott változni, tehát én túlzott reményeket nem táplálok, de a demokratikus legitimáció érdekében is egy ilyen szoros eredménynél helyes és indokolt” – mondta a miniszter.

A riporter azt is kérdezte Gulyástól, hogy „utólag mennyire volt bölcs döntés visszaléptetni ... vagy elfogadni Szentkirályi Alexandra visszalépését”, amire a miniszter azt válaszolta, hogy „bölcs döntés volt.” A Fővárosi Választási Bizottság hétfő este kihirdette Karácsony Gergely győzelmét, Vitézynek 3 napja van fellebbezni.

Az országos eredményekről Gulyás azt mondta, hogy „ha a szavazatok számát nézzük, akkor minden korábbinál nagyobb támogatást mutat, ha a százalékos eredményt nézzük, akkor valóban igaz, hogy vesztettünk két európai parlamenti helyet, (...) ha ezt egy parlamenti választásra lefordítjuk, akkor az egy kétharmados többséget jelentő választás lett volna”. Szerinte egy ciklus közepén ezt jó eredménynek lehet tekinteni. Gulyás azt is mondta, hogy ellenzékváltó hangulat van, kormányváltó nincs.

Választási térképünkön az látszik, hogy minden településtípusban visszaszorult a Fidesz 2019-hez képest, az eredményeket ebben a cikkben nézheti meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!