Kovács Gergely: Az nagyon szórakoztató lesz, ha Orbán eljön egy fogadóórámra

2024. június 11. – 18:53

Másolás

Vágólapra másolva

A XII. kerületben tarolt a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, Kovács Gergely pártelnök fölényesen megnyerte a polgármester-választást, és a képviselő-testületben is többségbe kerültek. Az együttesen induló ellenzék a 12 egyéni helyből 12-t vitt el, ez kilenc kutyapártos, két momentumos és egy civil jelöltet jelent, míg a Fidesz csak négy kompenzációs listás helyet szerzett, és egy jutott a Demokratikus Koalíciónak. Kovács a Partizánban arról beszélt, hogy miért szavazott Vitézy Dávidra, mik lesznek az első lépéseik a XII. kerületben, és hogy miért nem sikerült az EP-kampányuk.

Gulyás Márton azzal nyitott, hogy októbertől Kovács Orbán Viktor polgármestere lesz, amit a kutyapártos kiegészített azzal, hogy nemcsak a miniszterelnök, hanem Mészáros Lőrinc, Rogán Cecília, Tiborcz István és Csányi Sándor is a kerületben lakik. Kovács azt mondta, nincs szó arról, hogy őket külön szívassa, de számíthatnak arra, hogy megemelkedik a kommunális adójuk, mert az most nem igazán arányos. „Persze az nagyon szórakoztató lesz, ha Orbán eljön egy fogadóórámra” – mondta Kovács.

Úgy véli, hogy mivel teljes többségük van a testületben, végre tudják majd hajtani azt, amit szeretnének. Az első dolguk az lesz, hogy Csillebércen elbontsák a félbehagyott lombkoronasétányt.

Arról már korábban is beszélt, hogy eltüntetné a kerületben található turulszobrot. Vállalja az ezzel járó konfliktusokat. „Az rendben van, hogy az áldozatoknak legyen emlékművük, de hogy azt pont egy turullal kell megtenni, az nincs rendben. Sok embert nagyon bánt, és kevésnek okoz örömet” – mondta.

Kovács csak októbertől lép hivatalba, addig nincs semmilyen jogköre. Attól tart, hogy a lejáró közbeszerzéseket meghosszabbítja a mostani fideszes vezetés, vagy még értékesítenek valamit az ingatlanvagyonból. Attól kevésbé fél, hogy megpróbálnának az átmeneti időszak alatt gyanús szerződéseket eltüntetni, szerinte a papírbedarálás is inkább csak legenda. Azt elképzelhetőnek tartja, hogy találnak majd olyan szerződéseket, amelyeknél teljesítés nélkül fizettek ki pénzt. Ha a büntetőjogi felelősség megállapítható, akkor majd feljelentést tesznek.

Kovács már most megelőlegezte, hogy a kerület jegyzőjét lecserélik, és az önkormányzati cégek vezetőit is menesztik, utódjaikat nyilvános pályázaton választják ki. Szerinte nem működött hatékonyan a kerület parkolási cége, mert nagyon kicsi nyereséget hozott, és a Mom Kultra is sok panasz érkezett. Kovács szerint az építési osztálynak is rossz híre volt. Polgármesterként azt tervezi, hogy átalakítja a civil szervezetek támogatását is, mert most az összeg felét egyházi szervezetek kapják. Létre akar hozni egy részvételiséggel foglalkozó irodát is. Azt mondta, az önkormányzat bizottságaiba csak olyanok ülhetnek be külsős tagként, akiknek szakirányú végzettségük vagy tapasztalatuk van az adott területen. Nem lesz olyan, hogy valaki hangzatos pozíciók után vesz fel pénzt, napi nyolc óra munkát vár el.

A város még regnáló polgármestere, Pokorni Zoltán nyilvánosan gratulált neki, de nem beszélt vele. Ezzel szemben Fürjes Balázs, aki országgyűlési képviselőjelölt volt a kerületben a Fidesz részéről, felhívta. Kovács megjegyezte, hogy Fürjes időnként összekeveri egy pappal, mert sms-ben többször kapott már a mise időpontjával kapcsolatos kérdéseket.

A Kutyapárt a Fővárosi Közgyűlésben három helyet szerzett, és a listájuk első három helyezettje, Kovács, Baranyi Krisztina és Döme Zsuzsanna be is fog ülni a közgyűlésbe. Kovács azt mondta, koalíciót senkivel sem kötnek, de a Fideszen kívül bármelyik csapattal tudnak együtt dolgozni ügyek mentén. Szerinte a DK–MSZP–Párbeszéd szövetsége inkább pozíciókon akar alkudozni, nem azon, hogy merre menjen a város.

Kovács most Vitézy Dávidra szavazott, elmondása szerint azért, mert Karácsony Gergely többet is elérhetett volna az elmúlt öt évben, és tart arról, hogy ez így folytatódik majd. Példaként hozta a rakpartot és a belvárosi utcákat, hogy csak félmegoldások születtek az autómentesség terén, ilyen ütemben szerinte csak négyszáz év alatt lesz a rakpart a gyalogosoké.

„Vitézyben jobban látom a lehetőséget, hogy végigvisz dolgokat, hiszek a Dávidban, hogy nem a Fidesz embere. Az, hogy valakit támogat a Fidesz, vagy bérelhet plakáthelyeket Fidesz-közeli cégeknél, az nem egyelő azzal, hogy fideszes” – mondta Kovács.

A Kutyapárt vezetője arról is beszélt, hogy a választások előtt Karácsony is tárgyalt velük, lobbizott a DK érdekében, hogy néhány helyen ne legyen kutyapártos jelölt. „Ilyen a politika, rengeteg jelölt csak azért indul el, hogy tárgyalási, zsarolási potenciál legyen benne, de a Kutyapárt nem ilyen. Majd megszokják” – mondta Kovács.

A MKKP 23 ezer szavazattal kevesebbet kapott az EP-listán, mint az előző országgyűlési választásokon. Kovács azt mondta, tudná sikerként is magyarázni ezt, hiszen százalékosan eddig ez volt a legjobb eredményük, és Magyar Pétert is felhozhatná okként, de szerinte inkább az volt a nehézség, hogy az EP-választáson nehéz olyan dolgokat mondani, hogy mi az, amit tényleg el lehet érni. Szerinte ebben a műfajban a két momentumos, Donáth Anna és Cseh Katalin kihozta a maximumot, jól látszottak.

Kovács elismerte, hogy nem tudták kitalálni, hogy miről szóljon igazán az EP-kampányuk, de az erre fordított 40 millió forint sem igazán tette lehetővé, hogy látsszanak, és igaz rájuk, hogy sokan vannak olyanok, akik valaki ellen vagy valaki helyett szavaztak rájuk korábban. Azt ugyanakkor sikerként értékelte, hogy 53 helyet szereztek a különböző önkormányzatokban.

Magyar Péternek csak gratulálni tud Kovács. „Ha ő tudja összehozni, hogy valami le tudja váltani a Fideszt, akkor legyen ő. Az a kérdés, hogy milyen emberekkel veszi körbe magát. Egyelőre olyan emberekkel, akikről egy mondatot se tudunk. Igaz, a DK-sokról tudunk mondani, de azok általában nagyon rosszul hangzanak.”

Arra a kérdésre, hogy indulnának-e a Tisza Párttal közösen, Kovács azt mondta, hogy jobb külön indulni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!