Elpusztulnak a városi növények Szegeden a száraz levegő és a hőség miatt

2024. június 7. – 08:16

Elpusztulnak a városi növények Szegeden a száraz levegő és a hőség miatt
Széchenyi István szobra a róla elnevezett téren hagyományos városi virágoskert mellett áll Szeged központjában – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex
Móra Ferenc Sándor
Móra Ferenc Sándor
Szegedi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

A klímaváltozásnak a városon belüli zöldterületekre gyakorolt káros hatásait igyekszik kivédeni, illetve enyhíteni Szeged azzal a programmal, amelyre idén egyetlen magyar nyertesként, közvetlenül az Európai Uniótól kapott pályázati támogatást a város.

A nyáron kezdődik a ReGreenX nevű négyéves program, amelynek teljes költsége 1,2 milliárd forint, ennek 80 százalékát fedezi az elnyert uniós támogatás. A pályáztatást közvetlenül az Európai Unió intézte, abban nem is vett részt a magyar kormány. Ezt a pályázati kiírás sajátossága adta így, nem volt hozzá köze az EU-val régóta folyó kormányzati vitáknak. A program önrészét a szegedi önkormányzat maga fedezi, a magyar állam hozzájárulása nélkül. Az önkormányzat a városi zöldterületek bővítésével-fejlesztésével egy korábbi nyertes pályázat révén is foglalkozik a Cooling Urban Life programban, erről korábban már írtunk.

„Szeged közterületein vannak olyan virágok, amelyeket havonta újakra kell cserélni, és mindet muszáj folyamatosan locsolni, mert különben néhány hét alatt elpusztulnának.”

– mondta a program hátteréről Nagy Sándor alpolgármester a Telexnek. A szegedi növényzetet egyre inkább károsítják a klímaváltozás hatásai, amelyek egy része a városon belül sokkal inkább érvényesül, mint erdőn-mezőn. A városban magasabb a hőmérséklet, szárazabb a levegő és kevesebb a talajban lévő víz, mint kint a szabadban.

A Szegedtől észak-nyugatra lévő Homokhátság évtizedek óta szerepel a lassan sivataggá váló lakott területek listáján, és a talajvíz szintjének csökkenése miatt a teljes kiszáradás fenyegeti. A város nyugati része, Szeged-Kiskundorozsma is a Homokhátsághoz kapcsolódik. Szeged közmondásosan a napfény városa, itt a legmagasabb az országban a napsütéses órák száma, évi átlagban 2000-2100 – ám úgy látszik, ez egyre kevésbé ad okot a felhőtlen örömre. Az utóbbi évtizedben a nyári hónapokban egyre többször közelített a 40 fokhoz a legmagasabb hőmérséklet.

A tűlevelűek már nem bírják a szárazságot

Szegeden az utóbbi években három fafajta egyedeinek pusztulását láthattuk egyre több helyen – válaszolta Szabó József Kristóf szegedi erdőmérnök a Telex kérdésére. Szabó növényvédelmi szakmérnökként az önkormányzatok kérésére az erre a célra kifejlesztett mérőműszerekkel rendszeresen vizsgálja a Dél-Alföld kisebb-nagyobb városainak faállományát. A szakértő szerint Szegeden a lombhullató fafajok közül a nyírfák, az örökzöldek közül pedig a lucfenyő-félék és a nyugati tuják haldoklása a leglátványosabb.

Az örökzöldek egy része már elpusztult Szeged egyik kertvárosában, a többi még túlélte – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex
Az örökzöldek egy része már elpusztult Szeged egyik kertvárosában, a többi még túlélte – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex

A fák pusztulása összefügg a klímaváltozással: a lucfenyők nem bírják sokáig a száraz levegőt, és mivel egyre gyakoribb a hosszabb távon csapadékmentes időszak, a fenyőknek még a koronáját is párásítani, öntözni kellene. Erre sehol nincs elég pénz és munkaerő, még magánemberek sem állítanak a saját kertjükben fakorona-öntöző berendezést a lucfenyők mellé – magyarázta Szabó József Kristóf. A városi körülmények általában is megnehezítik egy fa életben maradását, és a legrosszabb ilyen szempontból a belváros. Az erdőmérnök tapasztalatai azt mutatják, hogy a lombhullató fák közül a hársak, az ostorfák és a szilfák a többi fajtánál sokkal jobban viselik a városi körülményeket.

Mintakertekben és magánudvarokban is lesz újfajta növényzet

A ReGreenX program része, hogy az önkormányzati kezelésű közterületek egy részére újfajta mintakerteket, a klímaváltozást jól tűrő növényeket telepítenek a következő négy évben. Az időjárási szélsőségeket és a városi körülményeket jól viselő mintakerteket helyszíni és média-ismertetőkkel mutatják majd be a szegedieknek. Közben a magánembereket is arra ösztönzik, hogy ők is alakítsák a klímaváltozáshoz a saját kertjeiket. Ehhez tájékoztatást és esetenként növényeket is biztosít majd az önkormányzat, illetve a programban részt vevő partnerei, amelyek között faiskola is van.

A magánemberek bevonása amiatt szükséges, mert a szegedi zöldterületek nagyobb hányada nem közterület, hanem magántulajdonosoké. A programban a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara is részt vesz, a vállalkozások vezetőit igyekeznek tájékoztatni és arra ösztönözni, hogy a telephelyeiken szintén a klímaváltozáshoz alkalmazkodó növényzetet ültessenek. Ez azért fontos, mert a tipikus céges telephelyek területének ötödén kötelező zöldterületet fenntartani.

Az ezüsthárs jól bírja a belvárosi életet

A ReGreenX-ben a Szegedi Tudományegyetem is partnere az önkormányzatnak, az SZTE Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszéke a programhoz kapcsolódó kutatásokban vesz részt, és hatástanulmányok is készülnek majd. Az egyetem arborétuma, a Füvészkert területén a klímaváltozást tűrő növényekből mintakertet alakítanak ki, amit az érdeklődők szintén láthatnak majd.

Mindehhez meg kell találni a megfelelő növényeket, és ezek közül néhányat már sikerült hosszabb időtávon át is kipróbálni Szegeden. Az is cél, hogy nálunk őshonos növények klímareziliens változatait találják meg. Nagy Sándor alpolgármester szerint a mostani programot megelőző, korábbi faültetések révén az már bizonyossá vált, hogy az ezüsthárs például sok más fafajhoz képest jobban bírja a városi körülményeket. A majdnem 15 éve felújított és növényekkel újratelepített belvárosi Gutenberg utcában már árnyékot adnak az ezüsthársak.

A hársfák jól bírják a körülményeket a szegedi belvárosban – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex
A hársfák jól bírják a körülményeket a szegedi belvárosban – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex

A városi mikroklímát elemző mérések szerint a lombos fák árnyéka nyáron tartósan hűti az utcákat-tereket, az árnyékos helyeken a nagy hőségben is kisebb fokozaton üzemelhetnek a légkondik. A növényzettel borított városi terület érezhetően kellemesebb mikroklímát ad, mert a zöldfelület elnyeli a meleget, ezzel szemben a beton, az aszfalt vagy a térkő visszaveri, sőt még a naplemente után is sugározza a hőt, amit addig begyűjtött. Ezért a város önkormányzatánál azon is dolgoznak, hogy ahol lehet, csökkentsék a burkolt felületek mennyiségét, és például a fasorok vonalában új zöldsávokat alakítsanak ki, illetve a kihasználatlan aszfaltozott vagy betonozott felületeket zöldre váltsák parkosítással.

A víz inkább maradjon helyben

Nagy Sándor azt is elmondta, hogy a csapadékvíz-elvezetést az utcák és terek felújításánál, a folyamatban lévő tervezésekkel úgy fogják átalakítani, hogy a víz teljes eltávolítása, a csatornába és a Tiszába engedése helyett az utak alatt a földben megmaradjon a csapadék egy része a növényeknek. Ennek megoldása elég összetett feladat, mert a klímaváltozással járó felhőszakadások során helyi villámárvizek jöhetnek létre, és a csapadék ilyen nagy többletét továbbra is el kell vezetni, de nem mindet. A szélsőségessé váló időjárásnál azt persze nem lehet előre tudni, mikor és mennyi esik.

„Az utóbbi években gyakran már télen és ősszel is kevés volt a csapadék, de az egész várost nem fogjuk tudni folyamatosan öntözni, ezért van olyan növényzetre van szükségünk, amely a hőség mellett a szárazságot is jobban eltűri.”

A pályázatnak az is a célja volt, hogy az Európai Unióban más városok is hasznosíthassák majd a szegedi program tapasztalatait. Eddig Alsó-Ausztria tartomány fővárosa, az 50 ezer fős Sankt Pölten, Romániából pedig Temesvár jelezte, hogy érdeklődik.

Virágok öntözése a belvárosban – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex
Virágok öntözése a belvárosban – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex

Segít a Csemete

Bojtos Ferenc, a szegedi Csemete Természet- és Környezetvédelmi Egyesület irodavezetője szerint nagyon fontos, hogy a ReGreenX programban az egész város részt vehet.

„Nem csak az önkormányzat igyekszik tenni valamit a növényzet jó hatásai segítségével a városi életkörülmények javítására, hanem a magánembereket is igyekeznek közös cselekvésbe bevonni, mert így sokkal jobb eredmények várhatók.”

Ezt az is indokolja, hogy a klímaváltozás hatásai mindenkit érintenek, ezért a védekezés is mindenkinek az érdeke. Az utóbbi évek során kiderült, hogy Szeged belső területein nagyobb mértékben hat a klímaváltozás, ezt a városi hőszigeteknél tartott mérések eredményei igazolják. 2,5 fokkal is melegebb lehet a belvárosban, mint a külső részeken – részletezte Bojtos.

A ReGreenX programban az önkormányzat partereként a klímaváltozást tűrő növényekről és a városi zöldterületek fontos szerepéről is tájékoztatják a fiatalokat. Arra is ösztönzik majd őket, hogy vegyenek részt a felnőttekkel együtt az újonnan telepített növények gondozásában. A Csemeténél arra számítanak, hogy a négyéves program végére a közös erőfeszítések hatására érezhetően javul majd Szeged klímája, nyári hőségben is enyhülhet némiképp a forróság a városban, illetve egyes részein.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!