A belváros túlmelegedése ellen indítanak zöldítő programot Szegeden

2023. október 26. – 16:31

A belváros túlmelegedése ellen indítanak zöldítő programot Szegeden
A szegedi Kossuth Lajos sugárút belvárosi szakaszán zöldsáv lesz az út és a járda között, ahol most csak néhány fa áll – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex
Móra Ferenc Sándor
Móra Ferenc Sándor
Szegedi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

A városi hőszigeteket visszaszorító programot indítanak Szegeden. Több helyen is feltörik az aszfaltot és a betont, hogy visszazöldítsék a területeket. A város egyik legnagyobb forgalmú főútja, a Kossuth Lajos sugárút belvárosi szakaszán a járda és az úttest között új zöldsávot alakítanak ki, kb. 70 millió forintból. Az Anna-kúti csomópontnál, szintén új zöldterületek lesznek, és ahol lehet, a Tisza mentén a rakpartot is zöldítik.

A program elemeit ismertető Nagy Sándor alpolgármester szerint az új belvárosi zöldterületek mintát és követhető példát jelentenek majd. A városfejlesztési programokat pedig ezentúl úgy tervezik, hogy minél több helyen zöldsávokat alakítanak ki, bővítik a parkokat, még több növényt telepítenek, és kevesebbet aszfaltoznak, mint eddig.

Az Európai Unió közvetlen támogatásával folyó, Cooling Urban Life nevű program része az ismeretterjesztés is, ebben civil szervezetek segítenek. A szegedieket arról igyekeznek meggyőzni, hogy

lakóhelyük körül csökkenthető a nyári hőség, ha az udvaron nem fednek le mindent mesterséges burkolattal.

Városi hősziget ott keletkezik, ahol a természetes, növényzettel borított föld helyére mesterséges burkolat, azaz beton, térkő, aszfalt kerül, és ezek a tartós napsütésben felforrósodnak. Nyaranta ezeken a hőszigeteken a földből és a falakból is árad a hő, még éjjelente sem tudnak megfelelően visszahűlni. A beépített városi területen ezért általában melegebb van, mint a földdel borított helyeken, a külvárosi részen vagy a vidéki földeken. Ez főként a nyári hőségben kellemetlen a városban élőknek.

A város, illetve egyes részeinek túlzott felmelegedését gátolhatja

  • a szellőzést szolgáló szélfolyosók kialakítása,
  • a zöldterület, azaz a növénytakaró és a fák lombja által biztosított árnyék,
  • zöldtetők telepítése az épületekre,
  • világosabb színek és a hőnek ellenálló burkolatok használata az építkezéseknél.

Nagy Sándor a Telex kérdésére azt válaszolta, hogy a szemléletváltozás igen fontos tényező, ám a program csak közös erőfeszítéssel működik:

„Természetesen vannak arra is igények, hogy el lehessen jutni a buszmegállóig gumicsizma nélkül, ezért egyeztetni kell a különféle érdekeket, hogy a város működjön, mint eddig, de közben a hőség ellen is védekezzünk, amennyire csak lehet, hogy átvészeljük a klímaváltozást.”

A hőszigetek hátrányairól szóló felvilágosításban az önkormányzat partnere két civil szervezet: a CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület és a Motivációs Műhely. A tervezet megvalósításban a Szegedi Tudományegyetem szakemberei is segítenek, és az önkormányzat intézményei is részt vesznek a programban: a Szegedi Közlekedési Kft., a Környezetgazdálkodási NKft., az IKV Ingatlankezelő és Vagyongazdálkodó Zrt. is.

Falevélgyűjtés a főút mellett, ahol majd nagyobb zöldterület lesz – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex
Falevélgyűjtés a főút mellett, ahol majd nagyobb zöldterület lesz – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex

Bojtos Ferenc a Csemete Természet- és Környezetvédelmi Egyesület képviseletében elmondta, hogy óvodákban és iskolákban oktatási programot indítanak, amelyben a gyereket fogják felvilágosítani a városi hőség elleni védekezés fontosságáról. Emellett minél több felnőttet is igyekeznek elérni, őket arról szeretnék meggyőzni, hogy a kertjük-udvaruk területén tartsák meg zöldfelületeket, így a mikroklíma a lakásuk körül is kellemesebb lesz.

Makádi Balázs a Motiváció Oktatási Egyesület terveit ismertette. Iskolai programokat indítanak az információk közvetítésére, ebbe a diákok mellett a tanárokat is bevonják. Oktatási intézményekben zöld szigeteket alakítanak ki, továbbá városi klíma-kerekasztal beszélgetéseket szerveznek, és az ismeretterjesztés hatékonyságát is mérik majd.

A Cooling Urban Life program tervezett hossza 48 hónap, a teljes költsége pedig majdnem 1,9 millió euro. A támogatás 60 százaléka érkezik közvetlenül az EU-tól. A magyar kormány nyilatkozatot adott arról Szegednek, hogy másik 20 százalékot fedez, és a további 20 százalékért később állami pályázatokon indulhat majd a város önkormányzata.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!