Orbán Viktor: A Brüsszelből jövő nyomás kivédését kitanultuk, de a NATO-é már nehezebb ügy

Másolás

Vágólapra másolva

Két nappal a június 9-i önkormányzati és európai parlamenti választások előtt Orbán Viktor újabb interjút adott a Kossuth rádiónak. A miniszterelnök a péntek reggeli adásban az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban azt mondta: „Minden háború történetében volt ilyen pont, ami a visszafordulás utolsó lehetőségét tartalmazza, szerintem nagyon közel vagyunk hozzá.”

Orbán azt mondta, a nyarat meg az ősz első felét „kellene túlélni” a háború eszkalációja nélkül, majd abban bízni, hogy novemberben Donald Trump nyeri az amerikai elnökválasztást. Ebben az esetben Orbán szerint létre lehetne hozni egy „transzatlanti békekoalíciót”, úgy véli, ez lenne a béke leggyorsabb útja.

„Centiméterekre vagyunk a visszatérésre lehetőséget nem adó pont elérésétől” – mondta. A miniszterelnök szerint mindennap fogy a remény, hogy ezt a háborút meg lehet állítani. „De a hétvégén kapunk egy esélyt. Aztán jön az amerikai választás” – tette hozzá.

Orbán hosszan beszélt arról, szerinte hogyan eszkalálódik az orosz–ukrán háború a nyugati és a keleti világ közötti, egyre nyíltabb konfliktussá. „Az, hogy a francia elnök megmondta, hogy átadják a repülőgépeket, az faktum. Az úgy van. Az, hogy az oroszok azt mondják, hogy innentől kezdve Amerika ellenségeit a világ bármely pontján ellátják fegyverekkel, az nem egy bejelentés, az egy tényről való tájékoztatás, az nem propaganda. Az, hogy megérkeznek hamarosan – gondolom én – az orosz hajók majd Kubába” – mondta. Megemlítette még az Afrikában zajló konfliktusokat, amikben véleménye szerint az Európai Unió néhány tagállama és az Egyesült Államok is nyaking benne van. „Ahol hirtelen megerősödnek a velük szemben álló erők, ott megnő majd az európai áldozatok száma” – tette hozzá.

Orbán szerint egyre feszültebbé válik mindenhol a helyzet. „Ez az, amikor egy regionálisként indult konfliktust nem szigeteltünk el az elején, csináltunk belőle, mármint a háborúpártiak csináltak belőle egy európai konfliktust, abból lett egy nyugati-keleti konfliktus, és most ez elhagyja az európai kontinenst, meg az Egyesült Államok érdekvilágát vagy övezetét, és a világ összes többi részén megjelenik. Így szoktak a regionális háborúkból világháborúk kifejlődni.”

Orbán szerint „csak a vak nem látja”, hogy háborús pszichózis van Európában. Szerinte ennek a logikus végkifejlete az lesz, hogy megérkeznek majd a nyugat-európai országok katonai egységei Ukrajna területére. „Jó esetben nem a frontvonalra, de hogy ez be fog következni, afelől épelméjű embernek nem lehet kétsége” – mondta.

„Figyelem ezeket a szerencsétlen magyar baloldaliakat, ők is őrlődnek vele. Azt csinálják, mint a migrációval, hogy ez nem olyan veszélyes. A fészkes fenét nem” – mondta. Arról is beszélt, hogy szerinte nem szabad rángatni az oroszlán (Oroszország) bajszát, mert az a háború eszkalációjához vezet. „Az oroszok nem egy harmadrendű, futottak még kategóriába tartozó ország, mert lehet, hogy a gazdasága meg a technológiai színvonala a civil területen elmarad a kínai meg az amerikai mögött, bár ez sem igaz minden területre, de azért általában megkockáztatható, de speciel a hadiipari technikája, a hadiipara, a nyersanyagforrásai, egy háború megvívásához szükséges hátországa neki a legnagyobb a világon” – mondta.

Hozzátette, fölháborítónak tartja, hogy az Európai Unióban betiltották az orosz állami híradásokat, így azok nem jutnak el a magyar emberekhez és az unió többi polgárához. „Robert Fico miniszterelnök urat lelőtték, a Békemenetről szóló tudósítást az internetes térben fölfüggesztették vagy eltüntették, megtámadták a háborúellenes plakátjainkat, tehát próbálják elhallgattatni a békepárti erőket. Az Európai Unió hozott olyan döntést, szerintem minden jogalapot nélkülöző döntést, fölháborító döntést, ami arról szól, hogy az Európai Unió tagállamai nem is fogadhatnak orosz adásokat. A magyar emberek meg az unió többi országának polgárai el vannak zárva attól a lehetőségtől, hogy megnézzék az ukrán híreket, meg az orosz híreket, aztán döntsenek arról, hogy szerintük hol lehet itt az igazság. Ez meg van tiltva” – jelentette ki a miniszterelnök.

„Minden nyugati lépésre válaszlépés lesz. És minden nyugati lépés, amely válaszlépést provokál, hozza magával a háború kiterjedését. Ennek éljük a napjait.”

„Azt látom, hogy a Brüsszelből jövő nyomás kivédését kitanultuk, Magyarország tudja, hogyan kell megvédeni a függetlenséget. A NATO egy nehezebb ügy, jön majd ide a NATO-főtitkár is. Azt látom, mindenképp ki kell maradnunk abból, amit a NATO ukrajnai missziónak nevez” – mondta Orbán, hangsúlyozva, hogy Magyarországnak joga van ragaszkodni a NATO alapelvéhez, hogy ez egy védelmi szövetség. „Ha abba mi csak a kisujjunkat is beletesszük, akár csak a tervezési fázisban is részt veszünk, be fog bennünket szippantani” – tette hozzá.

Orbán állítása szerint amikor a NATO majd igazán megindítja az ukrajnai katonai misszióját, akkor a NATO számára felajánlott magyar katonai egységek fölötti irányítás átkerül nemzeti hatáskörből a NATO-parancsnokhoz. „Ha ez bekövetkezik, akkor elvesztettük a szuverenitásunknak egy nagyon fontos részét, illetve átadtuk a szuverenitásunknak egy fontos részét, és onnantól kezdve nem tudjuk a magyar csapatokat kívül tartani a háborún. Ez a pont, amikor ezt meg kell tennünk, hogy kilépünk minden olyan NATO akcióból, amely az ukrajnai szerepvállalást készíti elő, ez nagyon közel van. Ezt most még le kell tárgyalnunk a mostani főtitkárral meg a leendő főtitkárral” – mondta.

Orbán szerint Magyarország rengeteget veszített az orosz–ukrán háborún, állítása szerint a boltokban most háborús árak vannak. „Folyamatosan be kell fizetnünk olyan összegeket az Európai Unió kasszájába, amiket aztán Ukrajnába küldenek” – állította a miniszterelnök. Orbán szerint egy hosszan elhúzód háború senkinek sem tesz jót, még a győzteseknek sem.

A ferihegyi repülőtér állami visszavásárlásáról azt mondta, ilyen magyarországi repülőtérből csak egy van, ami jobb, ha az állam kezében van. „Mégiscsak háború van, eleve jobb, hogyha a reptér a mi közvetlen irányításunk alatt van, az ország egyetlen komolyan vehető nemzetközi reptere” – fogalmazott Orbán.

„A hír azért is jó, mert gratulálok önnek, az ön vagyona megnőtt, valaki kiszámolta, hogy százvalahány ezer forinttal önnek több vagyona van, mint tegnapelőtt volt, hiszen a reptér magyar állami tulajdonba került” – mondta Orbán a Kossuth rádió riporterének, majd úgy folytatta, a kormány terve az, hogy gyorsan növeljék a reptér értékét.

Azt is mondta, vannak olyan tervek, hogy később katari befektetőket is bevonnak a francia üzemeltető mellé, de a többségi tulajdon akkor is marad a magyar államnál. „Ugye a franciákat vettük be, a Vinci a világ egyik, ha nem a legnagyobb repülőtér- üzemeltetője” – mondta.

„Nekem nincs illúzióm, én nem hiszek abban, hogy az állam a gazdaságban különösebben jól tudna szerepelni. Persze van olyan gazdasági szegmens, ahol nem a megtérülés meg a gazdasági eredmény, hanem a biztonság a fontosabb, ott talán az állami irányításnak van helye, talán az energiaszektorban, de ezeknek a területeknek a száma véges. Az a jó, hogyha az állam nem gazdálkodik, hanem ha meg is van a tulajdon, ami fontos, akkor bevon olyan profikat, akik értenek ehhez a dologhoz. Ne állami bürokraták, meg innen-onnan összeszedett menedzserek működtessenek egy hatalmas vagyont, hanem valaki olyan, aki a világ legjobbjai közé tartozik. Ezek a franciák ilyenek. Van még tervünk, hogy később majd katariakat is bevonunk, de a többséget mindenképp meg akarjuk őrizni” – jelentette ki Orbán.

Orbán Viktor múlt héten azt mondta a Kossuth rádióban, hogy szerinte a társadalom legjobb része a hivatásos katonák, akik a haza védelmében másképpen élnek, mint a civilek.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!