Karácsony megköszönte a Fidesznek, hogy „kicsit izgalmasabbá tették” a főpolgármester-választást

2024. június 7. – 20:42

Karácsony megköszönte a Fidesznek, hogy „kicsit izgalmasabbá tették” a főpolgármester-választást
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Sokan érezték, hogy lefutott meccs ez a főpolgármester-választás. Köszönjük meg a Fidesznek, hogy kicsit izgalmasabbá tették.”

– reagálta péntek este a Szabadság-hídon összegyűlt pár száz diáknak, idősnek és családosnak Karácsony Gergely, Budapest a városvezetői posztért vasárnap újrainduló főpolgármestere Szentkirályi Alexandra visszalépésének hírére. A Fidesz-KDNP immár csak volt főpolgármester-jelöltje arra buzdítja támogatóit, hogy szavazzanak Vitézy Dávidra, az LMP jelöltjére.

Péntek estére, a Szabadság hídra az ADOM diákmozgalom, az Egységes Diákfront és a Fridays for Future szervezett rendezvényt. A három diákmozgalom kampányzáró és első választói buliként hirdette meg az eseményt, ugyanakkor az is okot adott nekik az ünneplésre, hogy Karácsony Gergely főpolgármester elfogadta a mozgalmak fiatalközpontú programcsomagját.

Karácsony beszéde előtt a rendezvényt szervező diákmozgalmak képviselői kifejezték, hogy nagyon hálásak a főpolgármesternek, illetve több kerületi polgármesternek is, amiért támogatták a fiatalközpontú programcsomagjukat. Azt is bejelentették, hogy Karácsony már most létrehozta az egyik programpontban szereplő fővárosi diákparlamentet, ahova szeptembertől választhatnak majd képviselőket.

„Legyen most nyáron is Karácsony a narancsszezon helyett”

– ezzel zárta beszédét Perlaki-Borsos Noel, az Egységes Diákfront aktivistája.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Diákmozgalmak szervezték a rendezvényt, talán ezért is igyekezett Karácsony fiatalos beszédet mondani. Tegnap a Telexnek adott interjújában, de most is arról beszélt, hogy sokan apafigurát látnak benne:

„Apolitika helyett az apulitika az én politikám”

– többeknél betalált ez a poén, de egy lány viszonylag hangosan erre annyival reagált, hogy „jaj, de rossz”. Az apulitika mellett főként azért arról beszélt a jelenlegi főpolgármester, hogy Vitézy egyértelműen a Fidesz jelöltje, de azt is mondta, Szentkirályi visszaléptetése egyszerűen

a hatalomról és a gazdasági érdekek kiszolgálásáról szól.

Karácsony beszéde után a pár száz fős tömeg jelentős része megindult lefelé a hídról, pedig a DJ TikTokon népszerű brazil phonkszámokkal igyekezett mindenkit bulizásra bírni. Olyan sokan indultak meg lefelé a hídról, hogy Perlaki-Borsos Noel, az esemény egyik szervezője, az Egységes Diákfront aktivistája külön kérte az embereket, hogy maradjanak bulizni, mert „a DJ a hídon van, máshol nincs”.

Karácsony Gergely, az újraválasztásért kampányoló főpolgármester egy hete a Partizán főpolgármesteri vitáján már beszélt arról, hogy úgy tudja, a kormány vizsgálja, vissza kéne-e léptetni Szentkirályit Vitézy javára.

Péntek reggel ez valóban meg is történt: Szentkirályi Alexandra visszalépett a jelöltségtől, illetve arra kérte a támogatóit, Budapest főpolgármesterének válasszák Vitézy Dávidot, az LMP jelöltjét. A Fidesz-közeli Századvég és az LMP megbízásából a Medián is arra jutott, hogy Szentkirályi visszalépése esetén nagyon kiélezett harc jöhet a két esélyes jelölt, Karácsony Gergely és Vitézy Dávid között.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!