Már május elején megkérdezték Orbántól, járt-e a lengyel energiavállalat vezetője Magyarországon

2024. június 6. – 10:33

Másolás

Vágólapra másolva

Május elején Vadai Ágnes DK-s parlamenti képviselő írásban kérdezte Orbán Viktort az Orlen lengyel energiavállalat vezetőjéről.

„Május 2-án egy forrástól megtudtam, hogy az Orlen lengyel energiavállalat volt vezetője, Daniel Obajtek Magyarországon járt. Pár nappal később írásbeli kérdést nyújtottam be Orbán Viktor miniszterelnöknek. Azt kérdeztem tőle, hogy járt-e februári elbocsátása óta Magyarországon és találkozott-e a kormány, a kormánypártok vagy a MOL bármilyen illetékesével Daniel Obajtek” – mondta a Telex megkeresésére Vadai Ágnes.

Vadai írásbeli kérdésére az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, dr. Koncz Zsófia május 22-i keltezésű levelében válaszolt, de érdemi választ nem adott.

Az államtitkár válaszában azt írta, hogy a kormány „minden esetben a magyar nemzeti érdekek alapján szervez nemzetközi találkozókat.” Koncz emellett még megjegyezte: a külföldi partnerekkel történt egyeztetésekről a kormányzat minden közérdeklődésre számon tartó esetben tájékoztatást ad a közvélemény számára.

Daniel Obajtekről a Vsquare oknyomozó portál írta meg kedden, hogy hosszabb ideje Budapesten tartózkodik. Daniel Obajtek otthon, Lengyelországban azt állítja, hogy nem bujkál külföldön, de a hatóságok – amelyek egyelőre amúgy csak kérdezni szeretnék, nem gyanúsítják – semmilyen otthoni címén nem találják. A közösségi médiában bemutatott videói és képei pedig valamiféle rejtőzködést igazolnak, ami éppenséggel pont Budapesten történik.

Daniel Obajtek a cikk megjelenésének napján rögtön reagált is, mint közölte: „Soha nem csináltam titkot abból, hogy nemcsak Lengyelországban, hanem külföldön is folytatok üzleti tárgyalásokat. Ilyenkor meg kell szállnom valahol. Magánemberként emiatt aligha kell magyarázkodnom.”

Ahogy azt már megírtuk, Daniel Obajtek ismeri a magyar olajipari szakembereket, sőt, magát Orbán Viktort is, mert még 2022-ben, amikor az Orlen és a Mol nagy megállapodást kötött (ezután jelent meg a Mol Lengyelországban és az Orlen Magyarországon) sok tárgyalási kör volt.

Obajteket februárban menesztette a felügyelőbizottság az Orlen vezérigazgatói posztjáról. Folyamatosan tagadta azonban azokat az állításokat, amelyek szerint fél a vádemeléstől, és emiatt készül az Európai Parlamentbe, hogy megszerezze a mentelmi jogot. A VSquare cikke szerint azt is tagadta, hogy Budapestre menekült volna.

Obajtekről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!