A Kúriához fordul a gyerekekkel kampányoló nagykőrösi fideszes jelölt

2024. június 5. – 21:00

Másolás

Vágólapra másolva

Gyerekeket használt a kampányban, ezért elmarasztalták Nagykőrös fideszes polgármesterjelöltjét, Körtvélyesi Attilát, a politikus azonban a Kúriához fordul az ügyben. Körtvélyesi az RTL Híradónak azt mondta, szerinte nem hibázott, a helyi tűzoltóságnál megtartott eseményen „nem mint polgármester, hanem mint a tűzoltóság képviseletére jogosult személy” vett részt.

A Pest Vármegyei Területi Választási Bizottság kedden állapította meg, hogy Körtvélyesi Attila fideszes polgármesterjelölt kétszer is megsértette azzal a választási alapelvet, hogy májusban óvodai/iskolai időben gyerekekkel fotózkodott kampánycélból, a képeket pedig közzétette a Facebook-oldalán.

Eredetileg egy nagykőrösi apuka fordult a választási bizottsághoz, aki egyébként ellenzéki képviselőjelölt a településen. A szülő a polgármesterjelölt közösségi oldalán látta meg a fotókat, melyeken a gyereke is szerepel. A képek a helyi tűzoltóságnál készültek, ahol egy rajzpályázat eredményhirdetését tartották, a szülők azonban nem járultak hozzá a fotózáshoz.

A helyi választási bizottság elutasította a panaszukat, ezután fordultak a Pest megyei Területi Választási Bizottsághoz. Ők már úgy látták, hogy a polgármesterjelölt a fotókkal megsértette a választási alapelvet. Körtvélyesi Attila az RLT-nek azt mondta, amikor a gyerekek pályáztak a versenyre, a szülőknek egy hozzájáruló nyilatkozatot kellett aláírniuk, amelyben engedélyezték a hang-, kép- és videófelvételek készítését.

A nagykőrösi apukának a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogásza segített a választási bizottságnál. A TASZ arról számolt be, hogy nagyon sok olyan megkeresés érkezik hozzájuk, ami gyerekek kampánycélú felhasználásáról szól, ráadásul idén több ilyen megkeresést kaptak, mint az előző években.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!