Idén eddig már 33 tubát észleltek Magyarország felett

2024. június 4. – 10:35

Másolás

Vágólapra másolva

Még mindig pörög, forog felettünk az az örvény, amely sokfelé okozott bőséges csapadékot, írja az Időkép.hu, aminek észlelői idén eddig már 33 felhőtölcsért, vagyis tubát jelentettek az ország különböző pontjairól. Láttak tubát Berettyóújfalu, Kunmadaras és Szajol közelében, a Telex olvasója pedig Dádpusztánál is fotózott egyet. A tubák kialakulásának általában a zivatarok mellett kialakuló magassági hidegörvény kedvez.

Hétfőn a Dél-Dunántúlon több helyen 30, helyenként 40-50 millimétert meghaladó eső esett, a katasztrófavédelem a viharos idő miatt kidőlt fákról és a vízzel elöntött területek szivattyúzásáról számolt be. Az intenzív zivatarrendszer megtelt árkokat, folyóvá változott utakat hagyott maga után. Volt, ahol az eső mellé még apró szemű jég is jutott.

Száraz idő ma sem lesz, zivatar miatt az egész országra citromsárga figyelmeztetést adott ki a HungaroMet keddre, akár jégeső is előfordulhat. Felhőszakadás miatt szintén elsőfokú figyelmeztetés van érvényben Pest, Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!