Választási kisokos: hogy működik a fővárosi listás választás? Miért fontos a főpolgármesternek?

2024. június 4. – 12:45

Választási kisokos: hogy működik a fővárosi listás választás? Miért fontos a főpolgármesternek?
A Fővárosi Közgyűlés ülése a Városháza dísztermében – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Választó legyen a talpán, aki tudja követni, hogy Budapesten a főpolgármester mellett kire lehet szavazni. Ki kerülhet most be a főváros parlamentjébe, a Fővárosi Közgyűlésbe? Egyáltalán miért lesz egy szavazólappal több, mint öt évvel ezelőtt? Választási kisokosunkban ezekre a kérdésekre próbálunk egyszerű válaszokat adni.

Hogy épül fel most a Fővárosi Közgyűlés? Mi szükség van rá? A fővárosi közgyűlés Budapest saját parlamentje, ahol jelen állás szerint nem külön választott képviselők ülnek, hanem a főváros közvetlen megválasztott főpolgármestere, a 23 kerület polgármestere és 9 kompenzációs listáról bejutott képviselő (ők többnyire meg nem választott kerületi polgármester-jelöltek). A főváros, illetve közgyűlése dönt a kerületeken átívelő ügyekről, menedzseli saját, közfeladatokat ellátó cégeit (például BKK, BKV), kezeli a hozzá tartozó közterületeket. A méreteket jól mutatja a főváros 2024-es költségvetése: kiadási oldalon 405 milliárd forint szerepel.

Hogy fog felépülni a Fővárosi Közgyűlés idén októbertől? Mi az újdonság? A 23 kerületi polgármestert száműzik a Fővárosi Közgyűlésből, így kompenzációs listára sem lesz szükség. Ehelyett a pártok és jelölőszervezetek listákat állítanak össze, ezeken sorban, egymás után következnek a jelöltek. Így egy fővárosi szavazó ezen, a korábbiakhoz képest új a szavazólapon ugyanúgy pártok neveit és logóját látja majd, de segítségként név szerint is feltüntetik az első néhány jelöltet. A 32 közgyűlési helyet a legalább öt százalékát megszerző listák között arányosan osztják majd szét. Melléjük csatlakozik majd a Közgyűlés 33. tagja, a közvetlenül megválasztott főpolgármester.

Ki állíthatott ilyen fővárosi listát? Milyen sorrendben szerepelnek a jelöltek? A fővárosi listaállítás feltétele, hogy az adott párt, illetve szervezet vagy főpolgármester-jelöltet, vagy legalább három kerületben polgármester-jelöltet állítson. Aláírásokat ebben az esetben külön nem kellett gyűjteni. A jelöltek sorrendjét maga a párt vagy szervezet határozza meg. Ha valaki valamiért kiesik a listáról, esetleg visszalép, akkor helyére a listán soron következő jelölt lép. Csak úgy variálni viszont nem lehet, a listára új jelölt utólag nem jelenthető be.

Jó, de kik közül lehet választani? A fővárosban összesen 10 pártnak és szervezetnek sikerült listát állítania. A szavazólapon ebben a sorrendben szerepelnek majd:

  • Magyar Kétfarkú Kutyapárt, listavezető: Baranyi Krisztina, IX. kerületi polgármesterjelölt
  • Mi Hazánk Mozgalom, listavezető: Grundtner András, a párt főpolgármester-jelöltje
  • Nép Pártján, listavezető: Ruttensdorfer Béla, XVIII. polgármesterjelölt
  • Munkáspárt, listavezető: Thürmer Gyula
  • Szolidaritás – Lokálpatrióták7 – Helló Pesterzsébetiek, listavezető: Székely Sándor
  • TISZA, listavezető: Magyar Péter
  • Vitézy Dáviddal Budapestért–LMP-Zöldek, listavezető: Vitézy Dávid, főpolgármester-jelölt
  • Fidesz-KDNP, listavezető: Szentkirályi Alexandra, főpolgármester-jelölt
  • Párbeszéd-Zöldek-DK-MSZP, listavezető: Karácsony Gergely, főpolgármester-jelölt
  • Momentum, listavezető: Donáth Anna

A listákat a Nemzeti Választási Iroda oldalán, ide kattintva lehet böngészni.

Most akkor főpolgármester vagy listavezető? A kettő nem zárja ki egymást, sőt a lista népszerűsítése érdekében a főpolgármester-jelöltek listavezetők is. Értelemszerűen egyikből főpolgármester lesz, így ő gyakorlatilag automatikusan kiesik, a lista pedig sorrendben eggyel ugrik tovább. Előfordul az is, hogy listavezetők tényleg csak a lista népszerűsítése érdekében vannak az első helyen. A Momentum részéről Donáth Anna ki is jelentette, hogy ő biztosan nem ül be, a Tisza Párt listáját vezető Magyar Péter pedig még nem döntött arról, hogy tagja lesz-e a Fővárosi Közgyűlésnek.

Miért fontos ez az egész? Bárki is lesz a főpolgármester nem mindegy, hogy milyen közgyűléssel kell majd együtt dolgoznia a következő öt évben. Az utóbbi ciklusokban egyszerű volt a helyzet: rendre megvolt a főpolgármester többsége. Azonban ezt az új rendszer könnyen boríthatja, mivel várhatóan több új szereplő is megjelenik majd a Fővárosi Közgyűlésben. Amennyiben pedig a főpolgármesternek nincs többsége nehezebb lesz megszavaztatnia elképzeléseit, egyeztetnie kell majd más pártokkal, akik kompromisszumokra kényszeríthetik.

Hány szavazólapot kap egy budapesti? Alapesetben ötöt. Egyik ugye ebben a kisokosban részletezett listás választás. Ehhez kapcsolódik egy másik szavazólap, ezen a főpolgármesterről lehet dönteni. Van két kerületi szavazólap: az egyiken a kerület polgármesterét, a másikon a körzet egyéni képviselőjét lehet kiválasztani. Az ötödik szavazólapon pedig az EP-képviselőkről lehet dönteni. Amennyiben valaki nemzetiségi választó, akkor további három szavazólap is jár. Arról, hogy ki mekkora paksamétát kap majd június 9-én korábban részletesen is írtunk.

Egyéb kérdések és válaszok a Telex választási kisokosában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!