Elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el Budapesten, csütörtök este lezárhatják az alsó rakpartokat

2024. június 4. – 16:25

Másolás

Vágólapra másolva

Az érkező dunai árhullám miatt első fokozatú árvízvédekezési készültséget rendelt el Budapest négy árvízvédelmi szakaszára Karácsony Gergely főpolgármester az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése alapján, várhatóan csütörtök este lezárják a forgalom elől az alsó rakpartokat, írja az MTI a Főpolgármesteri Hivatalra hivatkozva.

Az első fokozatú készültség során a vízügyi szakemberek a biztonságos ivóvízellátás fenntartásához, illetve a csatornarendszer zavartalan működéséhez szükséges műszaki intézkedéseket teszik meg.

Az előrejelzések szerint a Duna vízszintje június 7-re, péntekre virradó éjszaka érheti el azt a szintet, amikor a budai és a pesti alsó rakpartot le kell zárni, ezért ezeken már csütörtök 0 órától tilos lesz megállni. A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság várhatóan csütörtök délutántól a még az alsó rakpartokon parkoló autókat elszállítja, erről keddtől a parkoló autók szélvédőjén kétnyelvű tájékoztatást helyeznek el.

Az alsó rakpartok lezárására előreláthatólag csütörtök 20 órától lesz szükség. Hozzátették, hogy az előrejelzések alapján a következő napokban magasabb fokozatú árvízvédekezési készültséget is elrendelhetnek.

Az alsó rakpartokat 645 centis vízállásnál éri el a Duna, de a vízügy kedd délelőtt közzétett előrejelzése alapján ezt a vízállást már pénteken meghaladja a folyó budapesti szakasza, szombaton pedig 670 centi is lesz a víz – ekkor várható a tetőzés.

A Duna vízgyűjtőjén az elmúlt napokban lehullott és még várható jelentős mennyiségű eső miatt árhullám érkezik a folyón. Ezért hétfőn reggel megkezdte működését a vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse, és több mint hatvan szakembert rendelnek át a tiszai vízügyi igazgatóságoktól a szigetközi Duna-szakaszhoz.

Lakóházak nincsenek veszélyben, ártérre épített üdülőterületek viszont igen, és a legnagyobb gond, hogy tartós lesz az árhullám, mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az M1-en kedd este.

A védekezési munkák támogatására kedden előbb Szolnokról érkezett 65 szakember a tiszai vízügyi igazgatóságoktól a szigetközi Duna-szakaszhoz, majd Debrecenből is elindultak hatvanan. Azt mondta, hogy a vízügyeseknek nagy kihívást jelent a mostani helyzet, egyszerre több helyen van szükség a munkájukra, hiszen árad a Mura és a Tarna is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!