Budapesten hétvégére az alsó rakpartot is megközelítheti a Duna vízszintje

2024. június 3. – 11:56

Másolás

Vágólapra másolva

A Duna vízgyűjtőjén az elmúlt napokban lehullott és még várható jelentős mennyiségű eső miatt árhullám érkezik a folyón. Ezért hétfőn reggel 8 órától megkezdte működését a vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse, és több mint 60 szakembert rendelnek át a tiszai vízügyi igazgatóságoktól a szigetközi Duna-szakaszhoz – írja közleményében az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

Az OVF szerint a váratlanul kialakuló nagyobb csapadék miatt bizonytalanok az előrejelzések, de a legfrissebb számítások szerint

a Duna pénteken Nagybajcsnál III. fok közelében, míg a hétvégén Budapestnél várhatóan I. fok felett, az alsó rakpartot megközelítve tetőzik majd.

A Duna felső vízgyűjtőjén az elmúlt 24 órában területi átlagban 10-18 milliméter (mm) eső esett. A legfrissebb előrejelzés szerint Passau felett további 5-20 mm, lejjebb további 20-25 mm csapadék valószínű a következő 48 órában.

A következő hat napban Komáromnál, Esztergomnál, Nagymarosnál, Budapesten, Bajánál és Mohácsnál I. fok feletti, a Murán Letenyénél, a Rábán Körmendnél és Győrött szintén az I. fokú szintet meghaladó vízszint várható. A Tarnán a II. fokú árvízvédelmi készültségi szint feletti, míg a Zagyva alsó szakaszán, Jászteleknél az I. fokú szintet megközelítő vízállásra lehet számítani.

A vízügy szakemberei folyamatosan követik az adatokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!