A Pécsi Ítélőtáblát érdekelné, miért utalt 52,5 millió forintot Bánki Erik cégének a pécsi Volvo-botrány harmadrendű vádlottja

2024. május 31. – 21:44

A Pécsi Ítélőtáblát érdekelné, miért utalt 52,5 millió forintot Bánki Erik cégének a pécsi Volvo-botrány harmadrendű vádlottja
A Volvo-botrány végzését olvassa fel a Pécsi Ítélőtábla április 30-án – Fotó: Gűth Ervin / Telex
Gűth Ervin
Pécsi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Bánki Erik fideszes országgyűlési képviselő egyik cégének is juthatott 52,5 millió forint abból a nagyjából 2,4 millió eurós (napi árfolyamon 935 millió forintos) összegből, amennyivel érdemi munkát nem végző közvetítők gazdagodtak a pécsi közlekedési vállalat Volvo-botrány néven elhíresült buszbeszerzésekor, derült ki az ügyben másodfokon eljáró Pécsi Törvényszék áprilisi ítéletének a Telex birtokába került írásbeli, tételes indoklásából. Bánki cégének, a Németországban bejegyzett Zeta Services GMBH-nak – amiben az országgyűlési képviselőnek előbb 75, majd 91 százalékos részesedése volt – P. Endre volt az ügyvezetője. Ugyanő volt a Thaiföldön bejegyzett Taki Company Limitednek az ügyvezetője is, amely 550 ezer eurót (~215 millió forint) kapott – hogy pontosan miért, azt a nyomozás és az első fokon eljáró bíróság nem tárta föl.

Miután a Taki pénzéhez került, P. Endre 52 millió forintot utalt Bánki német cégének, a Zeta Servicesnek. Hogy a pénzmozgásoknak van-e közük egymáshoz, és ha igen, mi, azt a nyomozás és az első fokon eljáró Kaposvári Törvényszék az Ítélőtábla szerint nem derítette fel, részben ilyen hiányosságok miatt is semmisítette meg a tavaly született, sokak megdöbbenését kiváltó felmentő ítéletet. Az Ítélőtábla oly mértékben elégedetlen volt az alsóbb fokú bíróság munkájával, hogy az új eljárás lefolytatására egy másikat, a Szekszárdi Törvényszéket jelölte ki.

Az már az ítélet április 30-i, szóbeli ismertetésekor egyértelmű volt, hogy az Ítélőtábla mennyire kritikus az első fokon eljáró Kaposvári Törvényszék szakmai munkájával szemben. A részletes, írásbeli indoklásában a törvényszék összesen mintegy tíz oldalon át sorolja az elsőfokú eljárásban elkövetett hibákat és a felmentő ítélet ellentmondásait. Eszerint a Kaposvári Törvényszék

  • ugyan rendelkezett az ügy eldöntéséhez szükséges bizonyítási eszközökkel, de „nem észlelte” a bizonyítékokból fakadó ellentmondásokat;
  • a tanúknak nem tett fel lényeges kérdéseket, amik feloldhatták volna ezeket az ellentmondásokat;
  • elmaradt a megkerülhetetlen okiratok, mindenekelőtt a holland hatóságok által összegyűjtött és átadott nyomozati anyag elemző értékelése.

Mielőtt elmélyednénk a részletekben, vegyük át röviden a sztori lényegét. Pécs előző, 2019-ben leváltott fideszes városvezetése idején a város tömegközlekedési cége, a Tüke Busz használt, holland Volvo-buszokból álló flotta beszerzéséről döntött. Mint később kiderült, a beszerzésbe bevontak egy érdemi munkát nem végző közvetítőcéget, melynek eredményeként a tervezettnél kevesebb járművet szereztek be az eredeti ajánlathoz képest jócskán, napi árfolyamon számolva 935 millió forinttal túlárazva.

Részlet a Pécsi Ítélőtábla végzéséből
Részlet a Pécsi Ítélőtábla végzéséből

Ebből a pénzből jutott 550 ezer euró (mai árfolyamon ~215 millió forint) a Taki Company Limitednek. Hogy miért, az rejtély. Az Ítélőtábla végzése szerint „a Taki Company Limited részéről nyújtott műszaki vagy pénzügyi szolgáltatás teljesítésére még a legtávolabbi összefüggésben sem merült fel adat, és az eljárás résztvevői közül és csak néhányan nyilatkoztak úgy, hogy egyáltalán ismerik őt”.

P. Endre az ügy harmadrendű vádlottja, az elsőfokú eljárásban pénzmosásban bűnösnek vallotta magát. Az eljárás fentebb már részletezett hiányosságai miatt az nem derült ki, hogy Bánki kedvezményezettje volt-e az ügyletnek, vagy P. csak felhasználta a cégét. Mindenesetre különös egybeesés, hogy Bánki cégei 2017-re elvesztették átlátható jellegüket: a Zeta Services a 2014-2016 között leadott, tehát a buszbeszerzés idejére eső vagyonnyilatkozataiban még szerepel, ám a 2016-ra vonatkozó 17-es bevallásában már nem. A 444 korabeli, egyéb furcsaságokat feltáró cikkéből az is kiderül, hogy P. Endre nagy nyertese volt Bánki egyik szenvedélyének, a magyar fürdőipar állami pénzekkel kitömött felfuttatásának is, mert magyar cégeivel rendszeres nyertese volt a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. közbeszerzéseinek.

A Taki Company Limited és a Zeta Services közti pénzmozgás a Pécsi Ítélőtábla végzése szerint a holland nyomozati anyagokból derült ki. Azokból, amit az Ítélőtábla szerint a Kaposvári Törvényszék lényegében nem is értékelt. Az Ítélőtábla szerint a Taki Company Limitedhez került 550 ezer euró sorsát a magyarországi nyomozás meg sem kísérelte felderíteni, az erre irányuló bizonyítási indítványt a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya még 2019-ben elutasította.

Az Ítélőtábla szerint a Kaposvári Törvényszéknek azt is fel kellett volna derítenie, hogy a buszbeszerzésről döntő városvezetők, tanácsadóik, valamint az önkormányzati cég vezetői nem „rosszhiszeműen, csalárd módon cselekedtek”-e az ügylet során. Az Ítélőtábla szerint az, amire a vádlottak hivatkoztak, hogy a városvezetés lépéskényszerben volt a városi költségvetés és a tömegközlekedés fenyegető összeomlása miatt, az ügy megítélése szempontjából lényegtelen. Ha valamit, akkor ez inkább azt indokolta volna, hogy a döntéshozók a leginkább előnyös megoldást válasszák, ne egy semmilyen érdemi munkát nem végző közvetítőcég bevonását.

Az Ítélőtábla azt sem találta kielégítőnek, ahogy az elsőfokú bíróság az egész ügyet kirobbantó esetet értékelte. Pedig az egészen filmbe illő jelenet volt. Az ügy másodrendű vádlottja, Cs. András volt tiszteletbeli holland konzul a buszbeszerzésből származó 1,66 millió eurós (mai árfolyamon ~650 millió forintos) jutalékából 900 ezer euró (mai árfolyamon ~350 millió forint) készpénzt Hollandiában két banki automatába fizette be. Ehhez még egy banki alkalmazott segítségét is kérnie kellett, mert két órán át kellett pakolnia a bankókat a gépekbe. Azért kettőbe, mert az első automata meg is telt. A holland hatóságokban ez pénzmosás gyanúját keltette, ezért is kezdtek nyomozni. Az Ítélőtábla szerint a Kaposvári Törvényszéknek erről a mozzanatról is tényállást kellett volna megállapítania, magyarán büntetőjogi szempontból értékelnie, még akkor is, ha az eredeti ügyészi indítvány erre valamiért nem terjedt ki.

A cikk szerzője a Pécsről szóló Mecseki Müzli hírlevél szerkesztője, amire itt lehet feliratkozni.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!