Alvászavaros betegek kaphatják meg a raktárban álló lélegeztetőgépek egy részét

2024. május 28. – 07:07

Másolás

Vágólapra másolva

Súlyos alvászavarban szenvedő betegek ellátására szánják azoknak a lélegeztetőgépeknek egy részét, amelyeket a koronavírus-járvány idején szerzett be a kormány. Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár azt mondta, a Bay Zoltán Kutatóintézet bevonásával vizsgálják, hogy a meglévő eszközöket hogyan tudják úgy átalakítani, hogy 77 ezer alvási apnoés beteg megkaphassa őket, írja a 24.hu.

A Covid-járvány első hullámában 300 milliárd forintot költött lélegeztetőgépek beszerzésére a magyar állam. A TMT Technics Kft. 1208 lélegeztetőgépről állapodott meg a külüggyel, összesen 13 milliárd forintért, amíg a maláj GR Technologiestől 6258 darabot vett 176 milliárdért. Az így beszerzett, de soha fel nem használt lélegeztetőgépek egy részét a kormány azóta külföldre adományozta, néhány száz darabot megpróbált eladni, de nagy részüket ma is raktárakban őrzik. Elektronikus árverésen próbáltak túladni rajtuk, idén februárban már 13 ezer forintért is meg lehetett venni az eredetileg 10 millióért vásárolt lélegeztetőgépeket, az árverés azonban sikertelen volt.

A parlament népjóléti bizottságának április 16-i ülésén Szabó Tímea, a Párbeszéd-Zöldek képviselője kérdezte az egészségügyi államtitkárt a raktárban álló 12 ezer lélegeztetőgép sorsáról, Takács Péter akkor azt mondta, hogy a beszerzett gépek különböző tudásszintűek, vannak olyanok, amelyek az intenzív osztályos igénybevételnek is megfelelnek, ezek nagy része most is kórházaknál van, így régi eszközöket cserélték le velük. A gépek másik része kisebb tudásszintű, ezek non-invazív légzéstámogatásra alkalmas berendezések.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!