Több mint 150 millió tűnt el a győrsövényházi postán, a rendőrség már nem ismeretlen tettes ellen nyomoz

2024. május 27. – 14:47

Több mint 150 millió tűnt el a győrsövényházi postán, a rendőrség már nem ismeretlen tettes ellen nyomoz
Novemberben ez fogadta a helyieket, és az igazán rossz hír csak utána jött – Fotó: Laczó Balázs / Telex
Laczó Balázs
Laczó Balázs
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Fél éve annak, hogy bezárták a Győrhöz közeli, 800 lelkes Győrsövényházon a kispostát, majd bombaként robbant a hír, hogy több mint félszáz helyi lakos megtakarítása tűnt el. A lakókat a posta biztosítója azóta kártalanította, és az ügyben már nem ismeretlen tettes ellen nyomoznak. A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányságon a gyanúsítottat különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt hallgatták ki a nyomozók – árulta el a Telex kérdésére Gál Katalin, a vármegyei főügyészség szóvivője.

Az eljárás vizsgálati szakaszban, van és a gyanúsított egy nő – ennyit tudhatunk hivatalosan az eljárásról, amelyről a nyomozóhatóság a botrány óta szinte egyáltalán nem árult el kérdésünkre részleteket. Most viszont a rendőrség is válaszolt: az ő közlésük szerint egy személyt gyanúsítottként kihallgattak csalás és más bűncselekmények miatt.

Egy véletlen malőr miatt robbant ki a botrány

Tavaly november 20-án zárt be váratlanul a Győrtől 23 kilométerre fekvő tóközi falu postája, amely közvetlenül három település lakosságát szolgálta. A hír a helyieket igen fájón érintette, de még mindig nem olyan fájón, mint a bezárás oka. Kiderült ugyanis, hogy nincsenek meg az ügyfelek megtakarításai.

Ennek addig egyetlen ügyfél sem látta jelét, hiszen éveken át ha kérték, akkor a tőkét és a hozamot is kifizették nekik. Valaki azonban azt a választ kapta ősz végén, hogy nincs meg a pénze, és a hír futótűzként terjedt az érintett győrsövényháziak, beziek, fehértóiak, rábacsécsényiek, kisbabotiak és más érintettek között.

Csak Győrsövényházról több mint félszáz károsult jelentkezett egy-két napon belül, a posta biztosítója 2023 decemberének első napjaiban pedig valamennyijükkel leült, hogy felvegye a panaszt és a bejelentést.

A Telex riportjában olvashatták, hogy a postát tíz éve vezető nő nemcsak bizalmat ébresztett mindenkiben, de jó érzékkel beszélte rá az ügyfeleket a tartós lekötésre és a kör egyre bővült, még a Fertő mellől is hozott valaki kuporgatni való pénzt.

A győrsövényháziak egybehangzó állítása szerint rendszeres volt, hogy ha valaki ki akarta venni a tőkét, és az összeg jelentősebbnek tűnt, akkor azt a választ kapta: ennyi pénz jelenleg nem adható ki, jöjjön vissza másnap. Ez hihetőnek is tűnt a családias posta esetében, és egészen addig ment ez így, amíg valaki meg nem próbálta a pénzét – személyes okból – egy másik postahivatalban felvenni. A közeli Lébényben ugyanis közölték vele, hogy azt a pénzt már kivették.

Zár alá vett vagyon

A posta ekkor belső vizsgálatot indított, majd a rendőrség is nyomozni kezdett.

Gál Katalin ügyészségi szóvivőtől úgy tudjuk, a folyamatban lévő vizsgálat során a Győri Járási Ügyészség fellépésével a járásbíróság zár alá vette az ügyben meghallgatott gyanúsított vagyonát, az intézkedés az ingatlan ráeső tulajdonhányadát jelenti.

Feltehető, hogy ez önmagában korántsem fedezi azt a 157 millió forintra rúgó kárösszeget, amelyet az ügyészség adatai szerint jelenleg a gyanúsított számlájára írnak.

Kérdésünkre közölték: a nő nincs letartóztatásban, a kényszerintézkedést az ügyészség sem indítványozta, mert nem látta szükségét.

A faluból származó információk szerint már a rendőrség is minden károsultat meghallgatott. Visszatérő kérdés volt a nyomozók részéről, hogy miért bíztak a postavezetőben, mivel győzte meg őket, és kaptak-e évente tájékoztatást a lekötésük egyenlegéről, amire az általunk megkérdezettek nemmel feleltek, mert „sejtelmük sem volt, hogy arról tájékoztatást kellene kapni”.

Mindenkit kifizettek, a biztosító tette a feljelentést

Győrsövényházon és az érintett településeken egyébként lecsillapodtak decemberhez képest a kedélyek. Ez annak köszönhető, hogy a biztosító állítólag valóban korrekten és rugalmasan kártalanította valamennyi ügyfelet, márpedig csak ebben a faluban körülbelül hatvanan jelezték információink szerint, hogy eltűnt a befektetett pénzük. Valakinek pár százezer forint, a többségnek milliós nagyságrendű volt a kára, és akadt, aki az egész családjának vett életbiztosítást több mint tízmillió forint értékben és azzal szembesült, hogy nyoma veszett a pénznek.

A győrsövényházi kisposta ma is zárva, az épületben csak ifjúsági klub működik – Fotó: Laczó Balázs / Telex
A győrsövényházi kisposta ma is zárva, az épületben csak ifjúsági klub működik – Fotó: Laczó Balázs / Telex

Az ügy sértettje most tehát a szolgáltató, a vármegyei rendőr-főkapitányság válaszából tudjuk, hogy a nyomozás is a Magyar Posta Életbiztosító Zrt. feljelentése alapján kezdődött. További részleteket a nyomozás érdekére tekintettel nem közöltek.

Ha nem is állandó beszédtéma már a dolog, azért rendszeresen szóba kerül a postaügy, és olyankor az indulatok is felforrnak, mert van valami, ami újra és újra emlékezteti erre a lakókat: az azóta is bezárt hivatal. A mobilposta naponta 20 percet tölt a faluban, az emberek a régi hivatal előtt rostokolva várják az autót. Egy időben érkezik délelőttönként a kézbesítő és az ügyintéző postás, akinél csekkjeiket, küldeményeiket feladhatják azok a főként idősödő korúak, akik a hagyományos módot választják.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!