Hűtlen kezeléssel vádolják, de ártatlannak vallja magát Kozármisleny újrázni készülő polgármestere

2024. május 21. – 20:56

Gűth Ervin
Pécsi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Közokirathamisítás és hűtlen kezelés vádjával állt először a Pécsi Járásbíróság előtt Biró Károly Kozármisleny polgármestere kedden délután. Az ügyészség felfüggesztett börtönbüntetést kért az önkormányzati választáson újrázni szándékozó városvezetőre, amennyiben az elismeri bűnösségét. Ez nem történt meg, így a tárgyalás érdemi része szeptemberben kezdődik.

Több ügy évek óta tartó nyomozását még szeptemberben zárta le a rendőrség, erről részletesen ebben a cikkben írtunk. Egy feljelentés szerint a hatóságok a polgármesteri reprezentációs keret felhasználása és elszámolása körüli problémákat, a pályázati források nem cél szerinti felhasználását és a jogosulatlan gépjárműhasználatot is vizsgálták. Ezekben az ügyekben – költségvetési csalás gyanúja miatt – egy ideig a NAV is nyomozott, de nem állapítottak meg bűncselekményt.

Az ügyészség viszont úgy látja, hogy a nyomozások alapján a közokirathamisítás és a hűtlen kezelés gyanúja megalapozott. A polgármester még 2014-ben azért kötött 5 éves futamidejű életbiztosítást magára, hogy az önkormányzat havi befizetéseiből előtakarékossági alap jöjjön létre. Ezt a pénzt a város abban az esetben fizette volna ki, ha a polgármestert nem választják újra. Erről tudott is a képviselő-testület, de döntést nem hoztak róla. Erről a konstrukcióról a polgármester korábban azt mondta: az életbiztosítás kifizetése jutalom címen járt neki, és ez a hatályos önkormányzati törvénnyel összhangban van.

Közokirathamisítás és hűtlen kezelés vádjával tárgyalta a Pécsi Járásbíróság Biró Károly, Kozármisleny polgármesterének ügyét 2024. május 21-én – Fotó: Güth Ervin / Telex
Közokirathamisítás és hűtlen kezelés vádjával tárgyalta a Pécsi Járásbíróság Biró Károly, Kozármisleny polgármesterének ügyét 2024. május 21-én – Fotó: Güth Ervin / Telex

Ráadásul egy másik, hasonló életbiztosítás is kötött az önkormányzat, amiről a testület nem is tudott. A szerződés megkötéséről a havi díjak levonása miatt szerzett tudomást az önkormányzat pénzügyi ügyintézője, aki a lejárati díj várható összegét beállította a 2019. évi költségvetésbe. A két biztosító díjai egy soron, összevonva szerepeltek a költségvetésben.

Mindkét szerződés le is járt, de míg az egyiket a biztosító ki is fizette az önkormányzatnak, a másik összeget – a polgármester igénybejelentése alapján már – a vádlott a személyes számlájára utalták. Az ügyészség szerint így 1,6 millió forint vagyoni hátránya keletkezett az önkormányzatnak. A vád szerint a közokirathamisítást a nyomozások miatt követhette el a polgármester. Ugyanis már 2020-ban a bejelentések és vizsgálatok hatására a vádlott „hamis tényeket foglalt köziratba” annak alátámasztására, hogy korábban az önkormányzat bankkártyáit megfelelően használták, állítja az ügyészég.

Biró Károly a Telex megkeresésére érdemben ezúttal nem kívánt nyilatkozni, a korábban elmondottakat tartotta fenn. Eszerint úgy véli, politikai ellenfelei próbálják lejáratni, és az időzítés egyáltalán nem véletlen. A 2024-ben is függetlenként induló polgármester a Facebook-oldalára egy videót is feltöltött a tárgyalás után, amiben ugyanezt az álláspontját ismétli meg, és bízik abban, hogy szeptemberben bebizonyíthatja a saját igazát.

Kozármislenyben a június 9-i önkormányzati választáson Biró mellett még hárman indulnak a polgármesteri tisztségért. Mindenki függetlenként indul, de az egyik jelölt a Fidesz-KDNP támogatásával.

A cikk szerzője a Pécsről szóló Mecseki Müzli hírlevél szerkesztője, amire itt lehet feliratkozni.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!