Hűtlen kezeléssel, közokirat-hamisítással gyanúsítják a kozármislenyi polgármestert

2023. szeptember 15. – 05:00

Hűtlen kezeléssel, közokirat-hamisítással gyanúsítják a kozármislenyi polgármestert
Biró Károly, Kozármisleny független polgármestere – Fotó: Biró Károly Facebook-oldala
Gűth Ervin
Pécsi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Több ügy, évek óta tartó nyomozását zárta le a baranyai rendőrség szeptember elején, és vádemelést javasolnak a kozármislenyi polgármesterrel szemben. Biró Károlyt hűtlen kezeléssel és közokirat-hamisítással gyanúsítják, több másik eljárást viszont megszüntettek. A független polgármester szerint politikai lejáratókampány zajlik, a folytatás pedig az ügyészségen múlik.

A Telexhez eljuttatott rendőrségi határozat szerint a kozármislenyi önkormányzatnál feljelentés nyomán, ismeretlen tettes ellen indult nyomozás 2020-ban, néhány hónappal a helyhatósági választások után. A feljelentők szerint a korábbi, 2014–2019-es ciklusban több visszaélés is történt. A polgármesteri reprezentációs keret felhasználása és elszámolása körüli problémákat, pályázati források nem cél szerinti felhasználását, jogosulatlan gépjárműhasználatot sorolt a feljelentés. Ezekben az ügyekben – költségvetési csalás gyanúja miatt – egy ideig a NAV is nyomozott, de nem állapítottak meg bűncselekményt és a vizsgálat 2022-ben újra a rendőrséghez került.

Jogosulatlan gépkocsihasználat gyanúja miatt a Magyar Államkincstár is vizsgálódott, de a határozatukat a polgármester – és az önkormányzat gazdasági társasága – keresetével sikeresen megtámadta a Pécsi Törvényszéken, így az új eljárás még folyamatban van. Mivel a rendőrség így bűncselekményt nem tudott megállapítani, így a nyomozást ebben az ügyben megszüntették. Akárcsak a reprezentációs keret felhasználása kapcsán indult eljárást, azonban itt az indoklás más. A rendőrség szerint a bankkártyahasználat a megjelölt keretet nem merítette ki. A nyomozás során viszont nem találták meg a számlákat, csak tanúvallomásokra tudtak hagyatkozni, így nem tudták bizonyítani a sikkasztás gyanúját.

Ugyanakkor a polgármesteri bankkártyahasználattal kapcsolatban mégiscsak volt egy probléma a rendőrség szerint. Úgy látják, hogy a kártya használatát egy 2014-es valótlan tartalmú polgármesteri utasítás tette lehetővé, és mivel ezt az utasítást a Baranya Vármegyei Kormányhivatal is felhasználta egy eljárásban, így már közokirat-hamisítás bűntett megalapozott gyanújával kerül át az ügyészséghez az ügy.

Sőt, nagyobb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt szintén vádemelési javaslattal él a rendőrség, ugyanis a gyanú szerint a polgármester 2014-ben 5 éves futamidővel életbiztosítást kötött magára, majd annak lejárta után 1,6 millió forintot vett fel.

Telefonon kerestük Biró Károly, független kozármislenyi polgármestert is, aki – a kormánypárti bama.hu cikkére reagálva – Facebook-oldalán is beszámolt az eljárásról. Kérdésünkre elmondta, hogy szerinte politikai ellenfelei próbáltak több ügyet kreálni, ezekből 4 év próbálkozás után jutottak el idáig. Azt elismeri, hogy dokumentációs hiányosságok lehetnek, ugyanakkor véleménye szerint az életbiztosítás kifizetése jutalom címen járt neki, és ez a hatályos önkormányzati törvénnyel összhangban van. Ráadásul erről a testület is döntött. Jogászként pedig úgy látja, hogy a rendőrségre, ügyészségre nehezedő politikai nyomás ellenére a vádemelés már nem fog megtörténni. Szerinte csak az időzítés miatt érdekes ez az ügy.

A polgármester által említett, az életbiztosítási kötvény összegének felvételéről valóban született testületi határozat: a pénz felvétele után több hónappal.

Kérdéseinkkel napokkal ezelőtt kerestük a rendőrséget, de nem tudták beazonosítani a kozármislenyi polgármester konkrét ügyet, ügyeit, erre hivatkozva nem is adtak tájékoztatást. A pontosítást segítő kérdéseinkre egyelőre nem érkezett válasz, így egyelőre nem tudjuk, hogy a törvényi határidő lejártáig nyújtottak-e be panaszt az érintettek.

A cikk szerzője a Mecseki Müzli hírlevél szerkesztője.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!