Közpénzek vándoroltak a győri fideszes képviselőkhöz – állítja a civil polgármesterjelölt a kampányfinisben

2024. május 21. – 17:44

Sudár Ágnes
Sudár Ágnes
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Két, a győri képviselői helyekért most is induló fideszes politikus számlázott olyan cégnek, amely a győri hulladékgazdálkodó vállalattal – GYHG – állt szerződésben, majd olyan cégeknek számlázott tovább, amelyek a kifizetések után a tatabányai cégtemetőben végezték – jelentette be a Tiszta Szívvel a Városért polgármesterjelöltje, Pintér Bence keddi sajtótájékoztatón. Pintér bizonyítékként számlákat is csatolt az anyaghoz. Az ügyben állítása szerint a legnagyobb tételek nem a politikusoknál landoltak, hanem egy felvidéki vállalkozónál. Aki a szövevényes ügyet részleteiben is meg akarja ismerni, az elolvashatja Pintér Bence hírlevelében.

A lényeg röviden annyi, hogy a GYHG Győri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft., illetve a hasonló feladatot ellátó Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Társulás 2021-2022-ben több alvállalkozóval dolgozott Győrben. Ugyanígy alvállalkozókkal is szerződött a Győr-Szol, Győr közszolgáltató mamutcége.

A választási kampány előtt újságíróként dolgozó Pintér 2021-ben

próbálta megtudni, hogy az alvállalkozóknak mennyit fizettek ki a városi tulajdonban lévő cégek, köztük a GYHG és a Győr-Szol. Mostanáig nem sikerült megtudnia, ugyanis a nevezett cégek ezeket az adatokat nem adták ki neki.

A Kúriáig ment a per, harmadfokon az mondatott ki, hogy ki kell adni ezeket, hisz közadatok. Pintér Bencére legutóbb rendőrt hívtak a GYHG-nál, ugyanis megpróbált bejutni az épületbe az adatokért. Most a Telexnek azt mondta, a teljes listát továbbra sem kapta meg, ami bizonyíték hozzá került, azt ismeretlen küldte el neki név nélkül. „A végrehajtás továbbra is tart az adatokért, de mivel egy viszontpert is indítottak, így lehet, hogy újabb hónapokat kell várni.”

Pintér adatai szerint a GYHG-vel egy jelenlegi fideszes városatya, és egy, a győri Fideszhez kötődő másik ember szerződött. Mindketten kormánypárti képviselőjelöltként indulnak a június 9-i önkormányzati választáson. A hozzá a napokban eljuttatott lista szerinte nem teljes, hiányolja belőle egy másik mostani fideszes képviselő fiainak a cégét, ami szerinte szintén számlázott, de nem a GYHG-nek, hanem a Győr-Szolnak. Az érintett győri képviselő a Telexnek hangsúlyozta: fiai egy jóval korábbi szerződés alapján dolgoztak anno a Győr-Szolnak alvállalkozóként, de ez nem volt számottevő része a bevételüknek. Ráadásul a munka is múlt időbe tehető, mert már nincs élő megállapodásuk a közszolgáltatóval.

A sajtótájékoztatón megkérdeztük Pintértől, hogy tudomása szerint a GYHG-t érintő számlázások mögött volt-e teljesítés. Erre egy konkrét esettel – számlával – válaszolt:

„A GYHG és a nagytérségi társulás által fizetett pénzből a felvidéki vállalkozó cége az azóta sem működő válogatószalagért, egy szenesítő berendezés megvalósíthatósági tanulmányáért, valamint egy számlákon nem részletezett szerződés részletfizetéseiként összesen 222 millió forintot fizetett a megszűnt cégeknek. Hangsúlyozom: a válogatószalag azóta sem működik.”

Pintér szerint a számlák, amelyeket megkapott, valódiak, hasonlóak azokkal, amelyeket a 2021-es cikkében is használt. Szerinte ebben az ügyben messze a felvidéki vállalkozó kereste a legtöbbet, az érintett politikusok jóval kevesebbről adtak számlát, de úgy véli, kicsit sem etikus ilyen minőségben dolgozni egy önkormányzati cégnek.

A két érintett fideszes politikust is megkerestük a sajtótájékoztató után, egyikük, arra hivatkozva, hogy nem ismeri, mi szerepel Pintér hírlevelében, nem kívánt nyilatkozni. Másikuk ugyanakkor megerősítette, hogy valóban volt szerződése azzal a céggel, amely a hulladékgazdálkodókkal megállapodott. „A munkát mi elvégeztük, leszámláztuk, a cég pedig tisztességgel kifizetett minket, Az, hogy neki milyen más ügyei voltak, nem ránk tartozik.”

Győrben hónapok óta tart a kampány, gyakorlatilag már tavaly nyáron elkezdődött, amikor Borkai Zsolt bejelentette az újraindulását. Az országos sajtó elsősorban Borkai és a regnáló polgármester, Dézsi Csaba András párharcát követi, de rajtuk kívül még öt polgármesterjelöltre szavazhatnak a győriek június 9-én. A helyi kampányba a civilként induló aspiránsok közül Pintér Bence teszi oda leginkább magát – például ezzel az üggyel.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!