Győzött az ügyeleti harc, június 1-től lesz nyári orvosi ellátás Tahitótfalun

2024. május 18. – 19:15

Másolás

Vágólapra másolva

Hetek óta megy a pingpong a Pest vármegyei Tahitótfaluban azon, az új – szűkített – orvosi ügyeleti rendszerben marad-e ügyelet a községben. Mint megírtuk, a helyi civilek azután kezdtek erőteljes tiltakozásba, miután a háziorvosi ügyeleti rendszer átalakítása során a Dunakanyarban több ügyeleti pontot is megszüntettek. A települések polgármesterei március elején még Takács Péter egészségügyért felelős államtitkárhoz is elmentek lobbizni, úgy tűnt, hiába.

Végül Vitályos Eszter, a Dunakanyar országgyűlési képviselője, friss kormányszóvivő lakossági fórumon megnyugtatta a kedélyeket, létrehoznak egy „másodvonalú ügyeleti pont, telephely” fedőnevű ellátási pontot Tahitótfaluban a nyári időszakra.

Később a Deutsche Welle is forgatott a térségben. Elvették a rendőrséget, tűzoltóságot, iskolákat, védőnői szolgálatot, okmányirodát, sorolta nekik Leidinger István, a szintén érintett Pomáz polgármestere, és most a háziorvosi ügyeletet is. „Hol van itt az önkormányzatiság?” – tette fel a kérdést a polgármester. Nagy csend is következett, hetekig nem történt semmi az ügyben, a Telex emiatt megkereste az illetékeseket. Szombaton megjött a Kormányszóvivői Kommunikációs és Sajtóiroda válasza, aminek legfontosabb két mondata a következő:

„Tájékoztatom, hogy Tahitótfalun ügyeleti pont létesül a nyári időszakra. Az ügyeleti pont június elsején indul.”

Vitályos Eszter egy Facebook-bejegyzését és két videóját is linkelték, az előbbiben Győrfi Pál mentőszóvivővel és Sajtos Sándor Imre polgármesterrel látható egy közös fotón, amihez a fenti bejelentés szövegét mellékelték. A videókon Vitályos és Győrfi elmondják a részleteket. Eszerint hétköznap délután 4-től este 10-ig, hétvégén pedig reggel 8-tól délután 2-ig lehet az ügyeletet igénybe venni.

Vitályos elmondja a videóban, hogy már a decemberi egyeztetéseken a polgármesterekkel javasolta, hogy a nyári hónapokra legyen ügyelet pár érintett településen. Ezzel „a közlekedési anomáliákat” (itt a gyakran beduguló 11-es főútra célozhat) ki lehet kerülni. Megköszönte mindenkinek, aki az ügyeleti pontért indított petíciót aláírta, sőt még a boltosoknak is, akiknél szignózni lehetett. Vitályos szerint ez „óriási közös siker”, és az egész országban csak ez az ügyeleti pont lesz, ami a nyári hónapokban újraindul.

A másik videóban az Országos Mentőszolgálat szóvivője, Győrfi Pál arról magyaráz, hogy nyaranta sokan elhagyják a nagyobb városokat és üdülőkbe mennek, így több ember szorulhat ellátásra kisebb településeken. Sok helyen ezért megerősítik az ügyeletet. A szentendrei ügyelet szerinte kiválóan működik, nincs „túlságosan nagy várakozás”, óránként két beteg a forgalom. Viszont Tahitótfalun megnő annyira a lakosság nyáron, hogy indokolt az ügyeleti pont létrehozása június 1-től. Győri elmondta, felnőtteket és gyerekeket is ellátnak majd. Hozzátette, ha valaki nincs jól, érdemes a 1830-as ügyeleti számot hívni, ott a megfelelő ellátást ajánlják majd az embernek.

Az új rendszerben este tíz óra után – Budapest kivételével – az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) látja el körzetenként a háziorvosi és a házi gyermekorvosi ügyeletet. A fogorvosi ügyelet marad kizárólag önkormányzati kézben, illetve Budapesten a háziorvosi és házi gyermekorvosi ügyelet is. Ezzel viszont több olyan Pest vármegyei település is rosszul járt, akik eddig meg tudták oldani az ügyeletet, most viszont sokat kell utazniuk a lakóknak, ha el akarnak jutni orvoshoz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!