Testőrei akár azt is elrendelhetik, hogy Orbán Viktor húzzon golyóálló mellényt

2024. május 16. – 13:51

Testőrei akár azt is elrendelhetik, hogy Orbán Viktor húzzon golyóálló mellényt
Orbán Viktor telefonál a 2023. február 22-i Fidesz – KDNP frakcióülés előtt Balatonfüreden – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„A miniszterelnök védelméért a Terrorelhárítási Központ felel, így a biztonsági kérdésekkel kapcsolatban – amennyiben és amilyen mértékben ez lehetséges – a TEK tud felvilágosítást adni” – válaszolta Havasi Bertalan, Orbán Viktor sajtófőnöke szerda este a Telexnek, miután megkérdeztük, hogy a szlovák miniszterelnök elleni merénylet után megerősítették-e a magyar kormányfő személyi védelmét. Megkerestük a TEK sajtóosztályát is szerdán, cikkünk megjelenéséig még nem reagáltak.

Frissítés 20:24-kor: „A TEK teszi a dolgát, az ilyenkor szokásos protokoll szerint jár el. A miniszterelnök biztosításával kapcsolatban információt nem adunk ki” – válaszolta cikkünk megjelenése után a Terrorelhárítási Központ.

Szerda délután a Nyitrabányán (Handlová) tartott kormányülés után fegyverrel támadtak Robert Ficora. A szlovák miniszterelnökre 5 lövést adtak le. Szakértők szerint hibáztak a kormányfő testőrei a támadás alatt és után is. „Ha négy vagy öt lövés dördül el, akkor valaki hibázott. Nem láttam például, hogy bárki is a miniszterelnök elé ugrott volna” – mondta Juraj Zábojník, a szlovák Alkotmányos Tisztviselőket Védő Hivatal korábbi vezetője a Denník N szlovák hírportálnak.

Hamran István, korábbi szlovákiai rendőrfőkapitány pedig arról beszélt, hogy senki sem állt a védett személy és az emberek közt, a miniszterelnök így nyílt célpont volt. Szerinte a testőröknek azonnal az autóba kellett volna tenniük a súlyosan sérült Ficót, és késlekedés nélkül elindulni a kijelölt kórház felé. A merénylet után készült felvételek szerint a miniszterelnök autója csak percekkel azután indult el, hogy Ficót beültették. Hamran szerint érthetetlen, hogy több testőr a támadónak esett, ahelyett, hogy a védett személlyel foglalkoztak volna. A merénylő semlegesítése ugyanis más egységek feladata.

Ritkán fordul elő Európában, hogy a miniszterelnökre fegyverrel támadnának, minden országban komoly erőkkel, testőrökkel, titkosszolgálattal, technikai eszközökkel biztosítják a vezető tisztségviselők védelmét. Magyarországon 2010 óta a Terrorelhárítási Központ védi Orbán Viktort. A TEK látja el a miniszterelnök mellett a köztársasági elnök, a külügyminiszter és a legfőbb ügyész állandó személyi védelmét is.

A miniszterelnök személyi védelme a kormányrendelet szerint kiterjed

  • az életének, testi épségének megóvására;
  • a munkahelye, lakása vagy egyéb tartózkodási helye őrszemélyzettel, illetve technikai eszközzel biztosított védelmére, valamint
  • a belföldi és külföldi utazására.
  • Védik emellett a közlekedési útvonalát, és
  • a hivatalos programjai helyszínét.

Orbán autóját a TEK konvoja kíséri, de a rendelet szerint vasúton úgynevezett előfutó mozdony, vízi úton pedig rendőrségi hajó biztosítja a védelmét.

Orbán minden programját a védelemért felelős parancsnok véleményezi biztonsági szempontból. A rendelet azt is részletezi, hogy mit kell tenni az olyan esetekben, mint amikor Robert Fico odament kezet fogni a tömegbe.

Ha a védett személy a programtól eltérően tömegben, vagy a tervezetthez képest más útvonalon szeretne mozogni, azt kellő időben kell jeleznie a biztosítás parancsnokának.

„A biztosítás parancsnoka váratlan helyzet vagy közvetlen fenyegetettség esetén menekítéssel gondoskodik a védett személy biztonságba helyezéséről, és – ha az ezzel okozott késedelem veszéllyel nem jár – a védett személy részére a szükséges tájékoztatást megadja”

olvasható a rendeletben. Ha a rendelkezésre álló információk alapján a miniszterelnök ellen támadásra készülnek, a biztosítás parancsnoka elrendelheti a védőruházat (pl. lövedékálló mellényről) viselését is, amit ugyanakkor a védett személy írásban visszautasíthat. Magánprogramjai idejére a személyi védelem egyes elemeiről is lemondhat írásban.

Néhány éve a városligeti Rendőr- és Tűzoltónapon bemutatták, hogy mit csinálna a TEK, ha megtámadják Orbán Viktort. Az ATV videóján az látható, hogy több testőr is a közvetlen közelről, „beavatkozási távolságra” kíséri a védett személyt, akit az első lövéstől kezdve takarnak.

A bemutató műsorvezetője azt mondja, a biztosítás parancsnoka egyedül a védett személlyel foglalkozik, és miközben többen lefegyverezik a támadót, menekítő autókkal viszik el a miniszterelnököt:

Élesben 2008-ban láthattuk, hogy reagálnak a magyar miniszterelnök testőrei egy támadásra. Épphogy elkezdte beszédét Gyurcsány Ferenc a városligeti majálison, amikor kormányőrök és rendőrök rohantak a tömegbe. Mindenkin átgázolva letepertek egy férfit, akinél fegyvert láttak.

A pisztolyt a miniszterelnök felé tartva azt mondta: „bumm-bumm”. Később kiderült, hogy csak játékpisztoly volt nála, így kihallgatása után elengedték a rendőrök, és garázdaság miatt indul ellene eljárás. Egy másik férfinél gázpisztolyt találtak a rendőrök:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!