Navracsics Tibor: Egyre több gazdag magyar engedheti meg magának a magánrepülős kirándulásokat

2024. május 16. – 19:12

Másolás

Vágólapra másolva

A koronavírus-járvány egyik következményeként robbanásszerűen nőtt az online kereskedelem. Mivel ez a futárszolgálatok intenzívebb alkalmazásával jár, Navracsics Tibor azt is el tudja képzelni, hogy vármegyénként vagy régiónként legyen egy-egy olyan légikikötő, amely futárszolgálatoknak lehetővé teszi a fel- és leszállást. Erről Kaposváron, az egykori taszári repülőtértől nem messze beszélt a közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön az MTI beszámolója szerint.

Navracsics szerint azért is lenne szükség több repülőtérre az országban, mert egyre több olyan gazdag ember van Nyugat-Európában és Magyarországon is, akik magángépekkel kirándulásokat engedhetnek meg maguknak. A repülőterekre ezért nem luxusberuházásokként, hanem a hétköznapi élethez, a „hétköznapi gazdasági hátországhoz” szükséges beruházásokként kell tekinteni a miniszter szerint.

Navracsics arról is beszélt, hogy a Dél-Dunántúl a demokratikus átmenet utáni időszak legnagyobb vesztese volt a magyarországi térségek közül. Miközben „mindannyian a sok elmaradottsági mutatót produkáló” Északkelet-Magyarországra összpontosítottak, és a fejlesztési források jelentős részét is oda csoportosították át, a Dél-Dunántúl régió „valahogy egy kicsit kiesett a figyelemből”.

A dél-dunántúli térség a területfejlesztési miniszter szerint fokozatosan elveszítette ipari potenciálját, és ennek következtében a lakosság jelentős része elvándorolt, akik pedig itt élnek, idősebbek és képzetlenebbek az országos átlagnál. Azt is mondta, hogy a kormány fejlesztési terveiben kiemelt jelentősége van Kaposvárnak mint ipari, oktatási, felsőoktatási, egészségügyi központnak, és mint olyan nagyvárosnak, amely „fordítókorongként” viselkedhet a Balaton régió viszonylag erős gazdasági térsége és Belső-Somogy között.

A Kaposvártól pár kilométerre fekvő taszári katonai légibázist 2005-ben zárták be. A terület egy részét még 2009-ben adták el a KaposBusznak, a többi részét pedig 2023-ban értékesítették egy ázsiai befektetőnek a terület alapos megtisztítása után. Korábban az volt a cél, hogy kereskedelmi repülőtért alakítsanak ki, de aztán letettek erről. A területen az mfor.hu cikke szerint ipari parkot terveznek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!