Vitézy Dávid akkor is beül a Fővárosi Közgyűlésbe, ha nem ő lesz a főpolgármester

2024. május 13. – 21:11

Másolás

Vágólapra másolva

Vitézy Dávid akkor is beül a Fővárosi Közgyűlésbe, ha nem őt választják főpolgármesternek – mondta a politikus a Nagy Dáviddal, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) újpesti polgármesterjelöltjével tartott közös beszélgetésen a Népszigeten. Azt sem tartja kizártnak, hogy elvállalna egy főpolgármester-helyettesi vagy tanácsnoki pozíciót egy másik főpolgármester alatt. Ugyanakkor szerinte nehéz még megjósolni, hogyan néz majd ki az új közgyűlés, és nem tudja elképzelni, hogy együtt tudna dolgozni például Draskovics Tiborral, a BKK igazgatóságának elnökével, ha már öt évvel ezelőtt sem tette.

Vitézy szerint a főváros lesz az olyan, a politikában megjelenő új erők terepe, mint a saját listája, az MKKP vagy a Tisza Párt, mivel úgy néz ki, hogy az Országgyűlésben ülő ellenzéki pártoknak egy „legitimitási válsággal” kell majd szembenézniük az EP-választás eredménye miatt. Azt se tartja kizártnak, hogy ez az új tömb erősebb lesz a DK–MSZP–Párbeszéd vagy akár a Fidesz tömbjénél is, miközben ez sokkal több vitát és kompromisszumot igényelne. Vitézy arról is beszélt, hogy emiatt a DK és a Fidesz világán is túlmutató politikai átalakulás egyik első helyszíne lehet a Fővárosi Közgyűlés.

Vitézy nem vonja kétségbe a közvélemény-kutatások eddigi eredményeit, amelyek javarészt Karácsony győzelmét jósolták, ugyanakkor hozzátette, hogy „Tarlós István is minden közvélemény-kutatásban vezetett az előző főpolgármesteri kampányban, aztán mégsem ő lett a főpolgármester”.

Vitézy szerint egyre növekvő elégedetlenség övezi a tömegközlekedésen uralkodó közállapotokat. Nagyon sok erőszakos atrocitás történik a BKV járatain, amikor például utasokat zaklatnak, vagy megpróbálják ellopni az értékeiket, ezért egy új egységre lenne szükség a Fővárosi Önkormányzati Rendészeten belül, ami a helyszínre tudna sietni, ha az utasok vagy a járművezető segítséget kérnek. „Nem arról van szó, hogy vigyék őket el, csak tartassák be az utazási szabályokat”, aki pedig hagyja, annak nyújtsanak segítséget a szociális ellátórendszerben. Vitézy szerint van működő ellátórendszer Magyarországon, ugyanakkor ezeken is lehetne még mit fejleszteni.

Vitézy Dávid egyik legfőbb kampányígérete a BKK-rendészet létrehozása, amit többek között azzal a szlogennel népszerűsít, hogy „a tömegközlekedés nem hajléktalanszálló”. A lakhatási ügyekkel foglalkozó A Város Mindenkié (AVM) csoport élesen bírálta Vitézy mondatait, a civil szervezet szerint Vitézy ezzel összemossa a bűnözést a hajléktalansággal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!