Mráz Ágoston: A Tisza Párt a 2018-as Jobbik mínusz Mi Hazánk plusz Momentum

2024. május 13. – 09:31

Másolás

Vágólapra másolva

„Az én képletem a Tiszára nagyjából ez: 2018-as Jobbik mínusz Mi Hazánk plusz Momentum” – mondta a Magyar Péter-féle Tisza Párt támogatóiról Mráz Ágoston Sámuel, a kormányközeli Nézőpont Intézet igazgatója a 444-nek adott interjújában.

„A Tisza-jelenség a 2018-as Jobbik táborából építkezik. Van egy terjedelmes, Vona Gábor politikai exitje után magára maradt választóréteg, amely elégedetlen az ellenzéki kínálattal, és most meglátta az új Vona Gábort Magyar Péterben. Hozzájuk csapódnak a csalódott momentumosok, akik az elmúlt két évben azt látták, hogy a pártjuk képtelen előrelépni. Kicsit a karakterben is látok hasonlóságokat: más irányból, de Vona és Fekete-Győr András egyaránt új Orbán Viktorként próbálta megformálni magát a nyilvánosságban. Magyar is ezt a terméket árulja most” – véli Mráz Ágoston, aki szerint minden olyan helyzet, ami bizonytalansággal jár, kihívás a Fidesz számára. „A Tisza áradása is ilyen ismeretlen helyzet, viszont a Fidesz szempontjából előnyös, hogy zavar van az ellenzékben” – tette hozzá.

Szerinte a Tisza Párt ma már egyértelműen a legerősebb ellenzéki párt, 20 százalék feletti a támogatottságuk.

A Nézőpont mérése szerint a DK áll a második helyen, és a Kutyapárt is stabilan 5 százalék felett jár, a Momentumot viszont esélytelennek látják az EP-mandátumra. „Aki aggódhat az EP-mandátum miatt, és kétséges, hogy megugorja-e a küszöböt, az a Mi Hazánk, de az esetükben mindig hozzá kell tenni: szubkultúra az övék, ami a kutatók számára nehezebben elérhető választókat takar. 2022-ben is kevesen látták, hogy bejutnak” – tette hozzá.

„A másik tanulság, hogy a városi legendákkal szemben a Fidesz nincs rossz állapotban: a 48 százalék egy százalékkal magasabb is, mint amit előzőleg mértünk. Az összérték így is kevesebb, mint amihez hozzászokhattak az EP-választásokon – 2009 óta mindig 50 felett volt a Fidesz –, de armageddonnak ezt azért nem nevezném”

– mondta a Nézőpont Intézet igazgatója, aki szerint a Tisza Párt csak kevés szavazót tudott elvenni a Fidesztől. „Nem érdemes alábecsülni a Fidesz-tábor erejét. Igen, kissé megcsappant, volt már nagyobb is, volt már jobb formában is, de így is sokan vannak, és a kormánypárt mobilizálási képessége így is kiugró” – tette hozzá.

Mráz arról is beszélt, hogy a kormány 2022 után ismét a háború és a béke kérdését tette a kampánya fő központi témájának. „Most újra ez látszik alkalmasnak arra, hogy mobilizálja a törzsbázist” – mondta. Szerinte ez olyan téma, amiben az emberek 80-90 százaléka egyetért a Fidesszel.

A kegyelmi botránnyal kapcsolatban azt mondta, Novák Katalin „nagyon tehetséges politikus volt”, akit egy fontos ügyben cserben hagyott az ítélőképessége. „De gyorsan belátta, hogy hibázott, és vállalta ezért a felelősséget: lemondott, majd kivonult a nyilvánosságból.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!