Első fokon 600 ezer forint pénzbírságra ítélték Czeglédy Csabát az ördög ügyvédje ügy miatt

2024. május 13. – 12:31

Másolás

Vágólapra másolva

Bűnsegédként elkövetett kilencrendbeli különleges személyes adattal való visszaélés vétsége miatt 600 ezer forint pénzbüntetésre (a megfizetés hiánya esetén végrehajtandó fogházbüntetésre), valamint 104 ezer forint bűnügyi költség megtérítésére ítélte a Veszprémi Járásbíróság Czeglédy Csabát, a DK politikusát az ördög ügyvédje ügy miatt tudta meg a Telex a Veszprémi Törvényszéktől. A másodrendű vádlottat, Czeglády társát felmentették – írja a Mandiner, mely úgy tudja, fellebbezések miatt az ügy másodfokon folytatódik.

Az eljárás Borkai Zsolt egykori fideszes győri polgármester szexvideóinak 2019-es nyilvánosságra hozatala miatt indult, szokatlan fordulatok után jutott el a bírósági tárgyalásig, amelyben Czeglédyt a videók nyilvánosságra hozatalával vádolják. Ahogy arról a Telexen is írtunk, az ügyészség két évvel a Borkai-botrány kipattanása után emelt vádat az ördög ügyvédje ügyben, majd az ügyet illetékesség hiánya miatt áthelyezték.

A Veszprémi Járásbíróság tavaly márciusban egyszer már elmarasztalta Czeglédyt és vádlott-társát az ügyészség vádirata alapján kilencrendbeli, különleges személyes adattal való visszaélésben mondta ki bűnösnek a politikust, akit egymillió forintos pénzbüntetés megfizetésére is köteleztek. Viszont mivel a döntés tárgyalás nélkül kiadott büntetővégzés formájában született meg, a járásbíróság fél évvel később, 2022 szeptemberében teljes egészében hatályon kívül helyezte azt, és elrendelte a tárgyalás megtartását.

Az ügy lényege, hogy 2019 októberében, nem sokkal az önkormányzati választás előtt „Az ördög ügyvédje” nevű blog botrányt robbantott ki azzal, hogy közzétette egy olyan videó részleteit, amelyen az akkori győri polgármester és baráti társasága volt látható egy adriai jachtozós orgián. A blogon korrupcióról és gazdasági visszaélésekről szóló információk is megjelentek, majd Borkai Zsolt, a Fidesz akkori győri polgármesterjelöltje megnyerte a választást, de a botrány miatt le kellett mondania.

A vádirat szerint az ügyvéd végzettségű Czeglédy Csaba arra kérte büntetett előéletű társát, hogy hozzon létre neki egy profilt a Facebookon, majd ezután egy oldalt is csináltatott vele ugyanott, amit később Az ördög ügyvédjére változtatott. Ezen később fotók és videók jelentek meg Borkaiékról.

Czeglédy Csaba a döntésről a Facebookon azt írta, hogy „továbbra sem tudjuk, ki az ördög ügyvédje. Az viszont büszkeséggel tölt el, hogy a bíróság szerint én a segédje vagyok. Ezek szerint ha nem is az ördög ügyvédjeként, de annak segédjeként segítettem 2019 őszén az önkormányzati választások idején bedönteni a rogáni propaganda-gépezetet, ezzel segítve az ellenzéket nyerni számos városban és kerületben. Arra is büszke vagyok, hogy ha tényleg én vagyok az ördög ügyvédjének segédje, akkor ő és csapata inkognitóját megőriztem.”

Hozzátette, hogy a Veszprémi Járásbíróság szerint nem bizonyított, hogy „a Borkaiékról szóló videóval rendelkeztem, azokat nyilvánosságra hoztam volna, ahogyan az sem, hogy a Borkais oldalt és a külföldi oldalakat én hoztam létre és szerkesztettem. A bűnsegédi magatartást arra alapozta a bíróság, hogy két hirdetés feladásában segítettem. Bűncselekmény hiánya miatt fellebbezést jelentettünk be a teljes felmentésemért.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!