„Mama, kérlek, ülj le, a Zsoltit megölték” – Bagdy Emőke interjúban beszélt a fia elvesztéséről

2024. május 11. – 10:39

Másolás

Vágólapra másolva

2023 októberében, 53 éves korában Arizonában meggyilkolták Császár Zsoltot, az ismert pszichológus, dr. Bagdy Emőke fiát. A vád szerint a teológus végzettségű Császár gyilkosa az élete nagy részét addig javítóintézetekben töltő, 18 éves Yaalijah Ezekiel Jackson volt, az indíték nem tisztázott, a tettes azonban akár halálbüntetést is kaphat Arizonában.

Bagdy Emőke most Vujity Tvrtkónak adott interjút Budapesten fia haláláról. A vágatlan beszélgetés során elmondta, hogy sokáig nem tudott és nem is akart megszólalni, de már képes rá, sőt olykor arról is beszél, hogy bár terápiákat nem vállal, de más szakmai feladatai során még erősebbnek is érzi magát a tragédia után.

Az anya és a szakember

A beszélgetésben olykor keveredtek a személyesen átélt tragikus élmények, illetve azok „szakmai” megítélése, Bagdy Emőke mesélt azokról a holokauszttúlélőkről, akik a rémségek után is mindenáron élni akartak, sőt, kifejezetten hosszú és tartalmas életet éltek, hiszen aki járt a „halálhatáron”, azzal történik valami, ami átrendezi az élet értelmét, megerősíti az értékeket.

Vujity Tvrtko arról is kérdezte a szakembert, hogy a feldolgozás során ő maga keresett-e szakembert. Bagdy azt mondta, hogy pszichológust nem, de egy hozzá bejelentkező és támaszt kínáló ismerős lelkész sokat segített.

Az is szóba kerül, hogy Hawaiin a polinézek a temetések során nem sírnak, hanem ünnepelnek, mert az az érzésük, hogy nem siratják azt, aki elment, hanem köszönik, hogy eddig itt volt. Bagdy Emőke egyetértett ezzel a gondolattal. Mégis van abban egy súlyos kettősség, hogy az, aki évtizedeken át segített arra rászoruló embereket, tud-e vajon magán segíteni. Úgy tűnik, hogy igen, pedig az emberi létben, ha egy valami nehézen élhető túl, az az, ha valaki „a húsát, a vérét, a lelkét, a szívét adja a gyermekébe”, majd elveszti őt.

A fiú emléke

Bagdy Emőke elmesélte, hogy férjével egyetlen gyermeket terveztek, ő lányt szeretett volna. Kifejezetten nehezen jött össze a terhesség, de amikor mégis, és csak a szülésnél derült ki, hogy ikergyermekei születtek, azt élete ajándékának tartotta és tartja a mai napig. A fia, Zsolt és a lánya, Noémi egész életükben nagyon szoros szövetségben éltek.

Milyen ember volt Császár Zsolt? – hangzott el a kérdés. Bagdy Emőke szerint Zsolt életvidám volt,

„ahol megjelent, ott mosoly volt, derű és nyugalom. Tudta a pillanatot élvezni.”

Teológiai és vendéglátóipari képesítése volt, az Egyesült Államokba azért ment ki, mert jól tudott angolul, és jobban szeretett volna élni, de tanult is, Las Vegasban fejezte be a teológiai tanulmányait.

Arról is beszélt, hogy az ikrek között nagyon szoros volt a kapcsolat, a testvéri kapcsolathoz képest az ikerség ugyanis sokkal erősebb, sokkal direktebb. „Mama, kérlek, ülj le, a Zsoltit megölték!” – Bagdy Emőkét a lánya hívta fel, így tudta meg a fia halálát.

Erőt meríteni

Visszatérően elhangzik a kérdés: ilyenkor ki tömi be a fogorvos fogát? Ki segít a pszichológusnak? Mint megtudjuk, Bagdy Emőke, aki egyszerre édesanya és terapeuta, tudott erőt meríteni a fia halálából. Arról is beszélt az interjúban, hogy a gyásznak legalább két típusa lehet.

Az egyik gyásztípus megöl, a gyászoló átadja magát a megváltoztathatatlannak, a hiánynak, más értelmét nem látja az életének, nem is akar erőt kifejteni. Még kicsit durvábban úgy is lehet fogalmazni, hogy van, akinek tetszik ez a szerep, végre figyelmet, tiszteletet kap, „nézd ő az, akinek meghalt a fia, még mindig gyászol”.

De van a másik gyászoló, aki tudatosan szeretne még célt látni az életében, a kiemelkedést keresi, a lelki erőt, aki nem akar belebetegedni, nem akar elpusztulni, aki hisz abban, hogy van tovább.

Bagdy Emőke szerint bár ő az utóbbit választotta, valójában nem más a gyász, ha egy pszichoterapeuta szenved tőle, mintha egy bármilyen más munkát végző fizikai munkás. A trauma mindenkit egyformán érint, a szeretetkapcsolat a lényeg ilyenkor, nem az, hogy mi a munkánk a földi életben, hogy mi a végzettségünk. „Életpárti módon igent mondok az életre, az életet kaptuk, ha megmaradt, és van, éljünk a lehetőséggel, még valami férjen be az életbe, alkossak” – mondta.

Miért nyilatkozott?

Miért vállalta vagy miért most vállalta a beszélgetést Bagdy Emőke? Azt mondta, hogy akkor szeretett volna megszólalni, amikor már tudott beszélni erről. A valóságshow-k leggyakrabban emlegetett bölcsessége („ami nem öl meg, az megerősít”) azonban valóban igaznak tűnik a beszélgetés alapján, és az idézett mondat tényleg el is hangzik az interjúban. Bagdy Emőke sokáig küzdött azzal, hogy tudjon, hogy akarjon előre menni, beszélni, végül

„verset írtam, így tudtam elköszönni”.

A beszélgetésből az is kiderült, hogy a hívő pszichológusnak az ima is segített a gyászfolyamatban, és az a gondolat nem is érte el, hogy „ha van Isten, ezt miért engedhette meg”.

Bár az elején az elzárkózást választotta, ma már követi, benne akar lenni a gyilkos büntetőügyében. Beszélne a gyilkossal, lenne hozzá kérdése? – kérdezte a riporter, mire Bagdy azt mondta, hogy

„nincs vele tárgyalnivalóm, az ő cselekményét csak Isten bocsáthatja meg”.

Ugyanakkor az is érződik, hogy Bagdy Emőke azért meg is állt, „még nem csinálok terápiákat, még nem tartok ott lelkileg. Akkor fogok terápiát tartani, ha teljesen ott tudok lenni, amíg nem von el egy-egy asszociatív szál a saját életem felé.”

Végül a beszélgetés zárószakaszában a pszichológus a fiára emlékezett: „Fényes csillag az életem egén, korán lehulló csillag, de mellette ott áll a lányom, ő az életemnek az az ajándéka, aki segít abban, hogy elviseljem, és tovább járjam ezt az utat. Dédunokám született. Nagypénteken, csodálatos ajándéka az életemnek, őt elveszítettük, de jött újabb csillag helyette. Örök a szeretetem iránta. Itt van, vagy odaát, örök a szeretetem iránta.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!