Válasz Online: Matolcsy Ádám korábbi titkárnője intézte a 15 milliárdot érő New York-i luxuslakás ügyeit

2024. május 10. – 11:12

Másolás

Vágólapra másolva

Matolcsy Ádám korábbi titkárnője működött közre a 15 milliárd forintos, a jegybankelnök fiának baráti köréhez köthető New York-i lakás ügyében – írja a Válasz Online. A lakás megvételéről szóló szerződést Matolcsy Ádám barátjának, Somlai Bálint cégének, a Raw Development Kft.-nek az egyik alkalmazottja írta alá, de a vásárlási folyamatban egy eddig ismeretlen R. E. nevű személy is részt vett.

Most R. E. elismerte a lapnak, hogy 2020 tavaszáig a Matolcsy Ádám kizárólagos tulajdonában álló Magyar Stratégiai Zrt.-nél dolgozott.

Matolcsy Ádám a Válasz Online-nak azt írta: sem megbízóként, sem meghatalmazóként nem instruálta R. E.-t.

Áprilisban írtunk arról, hogy eladósorba került a Matolcsy Ádám baráti köréhez köthető New York-i luxusapartman. Az irányár 40 millió dollár, azaz kb. 15 milliárd forint, ez pedig az eszelősen magas ingatlanárairól ismert New Yorkban is kiemelkedőnek számít. Az apartman 350 négyzetméteres, három hálószobás, hatalmas terasza és medencéje van. Az ikonikus Crown Building felhőkarcoló 18. emeletén, a milliárdosok utcájának is nevezett 57. utca és a Manhattan főutcájának számító 5. sugárút sarkán van.

Az apartmant két éve, 2022 nyarán vette meg a mostani tulajdonosa 34,5 millió dollárért. Az ő kiléte nem ismert, egy Amerikában bejegyzett, de magyarországi címmel is rendelkező cég kötötte a szerződést a nevében. Ez pedig (plusz a lakás összes adata) egy az egyben köszön vissza abból a sztoriból, ami 2022 végén körbejárta a magyar sajtót, és egy bonyolult céghálón keresztül a jegybankelnök Matolcsy György fia, Matolcsy Ádám baráti körével kötötte össze a luxusapartman megvásárlását.

Korábban a Válasz Online írt arról, hogy Matolcsy György fia és annak baráti köre az MNB régiós multicége, a varsói tőzsdén jegyzett GTC Group közreműködésével kezdtek sikeres vagyonmentésbe: a GTC eddig 42 milliárd forintnyi eurót fizetett a Matolcsy Ádám–Száraz István-kör által kezelt tíz ingatlanért, köztük olyanokért, amelyeket anno épp az MNB portfóliójából „szakítottak” ki.

De hogy kerültek ingatlanok az MNB birtokába? A Magyar Nemzeti Bank által nyolc éve 260 milliárd forintnyi közpénzből létrehozott alapítványaiba pakolt pénzből. Miután ez a közpénz elvesztette közpénz jellegét, 2020-ra az MNB-alapítványok vagyonkezelője, az Optima Zrt. meg tudta vásárolni a varsói tőzsdén jegyzett, Lengyelországban, Magyarországon, Bulgáriában, Szerbiában és a térség más államaiban is aktív Globe Trade Centre (GTC) többségi tulajdonrészét, és ezzel a Matolcsy György-féle nemzeti bank regionális ingatlanpiaci szereplővé vált.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!