Válasz Online: Jól kirajzolódik, hogyan szedték meg magukat Matolcsy körei az MNB körüli ingatlanbizniszekkel

2024. április 12. – 12:45

Másolás

Vágólapra másolva

Évek óta működik szinte zavartalanul a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ingatlankiszervezési gyakorlata. A jegybankelnöki mandátumát szűk egy év múlva kitöltő Matolcsy György fia és annak baráti köre az MNB régiós multicége, a varsói tőzsdén jegyzett GTC Group közreműködésével kezdtek sikeres vagyonmentésbe: a GTC eddig 42 milliárd forintnyi eurót fizetett a Matolcsy Ádám–Száraz István-kör által kezelt tíz ingatlanért, köztük olyanokért, amelyeket anno épp az MNB portfóliójából „szakítottak” ki – írja a Válasz Online.

Hogy kerültek ingatlanok az MNB birtokába?

Röviden: a Magyar Nemzeti Bank által nyolc éve 260 milliárd forintnyi közpénzből létrehozott alapítványaiba pakolt pénzből. Miután ez a közpénz elvesztette közpénz jellegét, 2020-ra az MNB-alapítványok vagyonkezelője, az Optima Zrt. meg tudta vásárolni a varsói tőzsdén jegyzett, Lengyelországban, Magyarországon, Bulgáriában, Szerbiában és a térség más államaiban is aktív Globe Trade Centre (GTC) többségi tulajdonrészét, és ezzel a Matolcsy György-féle nemzeti bank regionális ingatlanpiaci szereplővé vált.

Az MNB magyar és lengyel leágazásai közötti (szürke) zónában ezután különös adásvétel-sorozatok indultak, melynek haszonélvezői privát érdekeltségek lettek.

Jellemzően ingatlan- és magántőkealapokról van szó; ezek kivétel nélkül a Quartz Befektetési Alapkezelő irányítása alatt állnak, amely mögött – a Dirket36 bizonyítékai szerint – Matolcsy György fiának régi barátja, Száraz István a végső haszonhúzó tulajdonos – írja a Válasz Online.

Ide-oda adogatás

A lap szerint a Matolcsy Ádám–Száraz István-kör az elmúlt egy-két évben óriási vagyonátmentésbe kezdett, mostanra pedig világosan kirajzolódik, milyen épületeket járattak kézről kézre az érintettek, hogy a lehető legtöbb hasznot csavarják ki az egymást követő adásvételekből.

A Válasz Online gyűjtése szerint vannak olyan ingatlanok, amelyek a Quartz-alapoktól indulva jutottak el GTC-hez, majd végül sikeresen továbbértékesítették őket a piacon, akár milliárdos haszonnal. És léteznek olyan jegybanki érdekeltségek is, amelyeket a Matolcsy–Száraz-körtől a GTC (vagy maga az MNB) vett vissza, amin szintén milliárdokat nyerhettek.

Vizsgálódásuk alapján megállapították, hogy a GTC Group eddig bő 107 millió eurót, vagyis közel 42 milliárd forintot fizetett a Matolcsy Ádám–Száraz István-kör által kezelt tíz, általuk nevesített ingatlanért.

Ezek között vannak értékes debreceni, budai (a Várkert Bazárhoz közeli), Andrássy úti és belvárosi ingatlanok is.

A lap megkeresésére a GTC azt válaszolta, nincs kapcsolat közöttük és a Quartz Befektetési Alapkezelő között, „nem alakult ki állandó felvásárlói viszony”. A Válasz Online azonban talált indirekt bizonyítékot a GTC és Száraz Istvánék összefonódására. A magyar üzletember 2022 nyarán alapított egy Yeliah UK Ltd. nevű társaságot egy angliai falucskában, Laddingfordban. A varsói óriáscég szintén két éve, ugyanazon cím alatt létrehozott egy saját leányvállalatot, a GTC UK Real Estate Investment Ltd.-t. Ráadásul a Yeliah ugyanazt a helyi adótanácsadó szakembert, Antonia Vanbergent vonta be igazgatónak, mint a GTC UK.

Matolcsy Ádám nem reagált a lap megkeresésére.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!