Inkább ipari fakitermelésre hasonlít a zsombói erdőmentés

2024. május 9. – 04:58

Inkább ipari fakitermelésre hasonlít a zsombói erdőmentés
Három kivágott fenyőfa tuskója és egy újonnan ültetett facsemete a zsombói parkerdő szélén – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex
Móra Ferenc Sándor
Móra Ferenc Sándor
Szegedi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Elszabadultak az indulatok a zsombói parkerdőről évek óta zajló vitában. Persze ez nem előzmények nélküli. A polgármester, Gyuris Zsolt jogerős bírósági ítélet szerint már testi sértésre is vetemedett, 2020-ban egy önkormányzati fogadóórán bántalmazta Kármán Kolos zsombói tájépítészt, akivel azóta is heves vitában áll. A tárgy: a zsombói parkerdő, amit a polgármester állítása szerint megmenteni akar, Kármán véleménye szerint viszont valójában irtja az erdőt. A vitát tehát részben régi sérelmekből ered, de hevességét a közelgő önkormányzati választás is fűti. Gyuris szerint vitapartnere, Kármán valójában polgármester akar lenni.

Ottjártunkkor a parkerdő valóban inkább emlékeztetett ipari fakitermelés helyszínére, mint kellemes ligetre. Éppen kivágott fatörzseket rakodtak fel egy nagy kamionra elszállításra.

Az erdőt továbbra is szalag zárta körül, a kordonon olvasható volt az idegenek belépni tilos felirat, de az útról is látható, hogy egyes részeken minden fát kivágtak. A Szegedtől 18 kilométerre lévő, 3300 fős faluban, Zsombón zajló, szerinte megdöbbentő arányú erdőirtás miatt korábban egy olvasónk fordult hozzánk levélben. A faluban élők közül néhányan korábban attól tartottak, hogy túl sok fát vágat ki Gyuris Zsolt polgármester, és a parkerdő növényzete emiatt nagy károkat szenved.

Sokan csak a fakitermelés megindítása előtt fél nappal, április 2-án értesülhettek erről, akkor a polgármester a saját Facebook-oldalára feltett videóban beszélt arról, hogy megkezdik a munkálatokat, ami szerinte erdőmentés. Ezt a zsombói erdőt mintegy hetven éve ültették, akkor még a falu szélén, azóta épültek körülötte házak. A teljes területe 5 hektár, az egyik fele teljesen, a másik fele csak részben az önkormányzaté, és több magántulajdonosé. A legtöbb fa feketefenyő és erdei fenyő, ezek egy részét most kivágták.

Kamionra rakják a kivágott fatörzseket – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex
Kamionra rakják a kivágott fatörzseket – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex

A zsombói erdő hivatalosan nem erdőnek, hanem parknak minősül, emiatt az erdőgazdálkodási szabályok nem vonatkoznak rá. A terület átalakításáról többrészes videós vita folyik a Facebookon Gyuris Zsolt polgármester és Kármán Kolos zsombói tájépítész között. Illetve már csak folyna, mert a polgármester letiltotta ellenfelét. Kármán a parkerdő fejlesztésére 2016-ban készített egy tájépítészi tervet, amelynek alapján hobbifutópályát és pihenőhelyet alakítottak volna ki. Erre 2020-ban 20 millió forint pályázati támogatást is nyert a falu, de Kármán ismeretei szerint azt az összeget csak részben használták fel, és a munkálatok befejezését az elmúlt években többször is új határidőre halasztotta el az önkormányzat.

Kármán Kolos szerint a növényzetet nem kímélve nyúltak az erdőhöz, és azokat a fákat is kivágták, amiket ő mindenképpen megtartásra javasolt. A vita eldurvult, előhoztak korábbi ügyeket, régi és újabb sérelmeket is. Kármán szerint a viszonyuk megromlásának az egyik oka, hogy Gyuris polgármester 2020-ban egy önkormányzati fogadóórán bántalmazta őt, a jogerős bírósági ítélet szerint a polgármester testi sértés bűncselekményt követett el.

A polgármester szerint minden rendben van, csak a kampány fokozza az indulatokat

Az előző cikk megjelenése után hívott vissza telefonon Gyuris Zsolt, azt mondta, hogy addig nem volt ideje felelni a neki korábban elküldött kérdésekre. Most azonban válaszolt. Szerinte a vita valójában nem a parkerdőről szól, hanem arról, hogy Kármán Kolos polgármester szeretne lenni.

Gyuris Zsolt szerint az erdő megújítása érdekében vágták ki fákat, és a szakaszos kitermelés utáni csemeteültetést választották. Szerinte emiatt nem sokan tiltakoztak, csak egy-két ember aggódott a parkerdő miatt. Gyuris azt írta, az elmúlt évek során folyamatosan tájékoztatta a zsombóiakat a parkerdővel kapcsolatos tervekről.

Egyes részeken tarra vágták a parkerdőt – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex
Egyes részeken tarra vágták a parkerdőt – Fotó: Móra Ferenc Sándor / Telex

Ennek némiképp ellentmond, hogy a fakitermelés megkezdése miatt néhányan megdöbbent bejegyzéseket írtak a Facebookon a zárt zsombói csoportba. Volt, aki közadatigénylést nyújtott be az önkormányzathoz, hogy hivatalos forrásból pontosan megtudja, mi folyik a parkerdőben – megkérdeztük, de a férfi nem szeretne ebben a cikkben névvel szerepelni.

A polgármester úgy véli, a mostani részleges fakitermelés a jobb megoldás, mint később a teljes tarra vágás, mert az 1950-es években ültetett fákat előbb-utóbb mindenképp ki kell vágni, másképp majd kiszáradnak és kidőlnek. Az erdő felújítására elnyert pályázat megvalósítása folyik, és a polgármester szerint határidőre el is készül majd. Azt is megírta, hogy 519 darab fát vágtak ki, ebből 291 köbméter faanyagot adtak el, a bevétel majdnem 6,5 millió forint volt, amit a parkerdő fejlesztésére fordítanak.

Gyuris Zsolt polgármester az előző cikkhez is megjegyzéseket fűzött. Úgy gondolja, az abban ismertetett jó kormányzati kapcsolatai előnyére válnak Zsombónak. A falu képviselő-testülete szerinte nem pártpolitikai érdekek szerint működik. „Egy falusi polgármesternek véleményem szerint az a dolga, hogy

a mindenkori kormányzattal jó kapcsolatot ápoljon, az aktuális országgyűlési képviselőt a helyi közügyek mellé állítsa

a település minél jobb fejlődése érdekében. Így működött ez a 2006–2010 közötti első ciklusomban is az MSZP kormány idején, és azóta a Fidesz–KDNP kormány idején is, függetlenül a polgármester egyéni politikai nézeteitől.”

A zsombói parkerdő szélén az is látható, hogy néhány facsemetét már elültettek. Amikor ott jártam, egy munkás slaggal öntözte a fiatal fákat. A homokterületeken, mint amilyen Zsombó földje is, nagyon fontos az öntözés, de még az sem segíthet minden esetben. A parkerdő másik, most érintetlen sarkán látható, hogy négy darab korábban elültetett, néhány éves facsemetéből már csak kettő zöld, azaz élő, a másik kettő viszont elpusztult. Még az is kiszáradt, amelyik mellett egy öntözőcső fekszik a homokon. Ennek alapján érthető az erdőt féltők aggodalma. Ilyen nagyarányú fakitermelés után jó esetben is hosszú évtizedek múlva lesznek majd megint akkora fák, mint korábban voltak.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!