Önkormányzati parkerdőben vágják a fákat Zsombó közepén

2024. április 10. – 10:03

Önkormányzati parkerdőben vágják a fákat Zsombó közepén
Nagyon megritkul az erdő, ha minden zöld X jelölésű fát kivágnak – Fotó Móra Ferenc Sándor / Telex
Móra Ferenc Sándor
Móra Ferenc Sándor
Szegedi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Aggódik a Zsombón élők egy része, mert a falu közepén lévő, önkormányzati tulajdonú parkerdőben folyik a nagyarányú fakitermelés, és sokan nem értik, mi az oka. A polgármester erdőmentésről beszél, de közben egészséges, életerős fenyőfákat is kivágnak a munkások.

Egyik olvasónk írt arról, hogy Szeged melletti Zsombón berregnek a motorfűrészek, sok fát vágnak ki a munkások egy 2,5 hektáros, ligetes erdőből, és a helyiek közül ezzel sokan nem értenek egyet. Ezen a 25 ezer négyzetméteren csak 4-5 négyzetméterenként áll egy-egy fa, és ha igazak a faluban terjedő hírek, és tényleg kivágnak ötszáz fát, az nagyarányú ritkítást jelent.

Megkerestük a faluban élő Kármán Kolos tájépítészt, aki a Telexnek elmondta, hogy ismeretei szerint az utóbbi időben sok egészséges fára festettek zöld színű X-jelet, ezen kívül van piros jelölés is a fákon, és az emberek nem értik, hogy melyik jel mit jelent, azaz melyik fát akarják még kivágni. Az viszont rosszat sejtet, hogy a már kivágott, halomban álló fatörzseken is zöld színű X látható.

Az erdőirtás ellen többen is tiltakoztak Facebook-csoportokban, Kármán Kolos pedig felszólította Gyuris Zsolt polgármestert, hogy azonnal állítsa le a húsvét után kezdett munkálatokat. Az erdőt körbekerítették, és több helyen is kiírták, hogy munkaterület, belépni tilos. Amíg Kármán Kolossal az út szélén beszélgettünk, az erdőben egy traktor és négy munkás dolgozott, közben az egyik favágó odajött hozzánk, és kérte, hogy ők ne legyenek rajta a fényképeken.

Ez volt a terv, csak nem így

Kármán Kolos amiatt is tiltakozik, mert a nyolc évvel ezelőtt tájépítészként tett erdőfelújítási javaslatait felhasználta az önkormányzat, és most sokan azt hihetik, az ő tanácsai alapján vágatnak ki olyan sok fát. Ez azonban nem így van, a 2016-ban készített tájépítészi terv, amelynek alapján hobbi futópályát és pihenőhelyet alakítottak volna ki az erdőben, a lehető legtöbb értékes fa megmentéséről szólt. A tájépítész emellett javasolta facsemeték ültetését is, de ebből eddig nem lett semmi. Most pedig éppen olyan fákon lát X jelet, amiket a tájépítészi tervében ő még megtartásra javasolt.

Egy 2017 elején készült videoriportban Gyuris Zsolt, Zsombó polgármestere azt mondta, hogy a Zsombón élőket előzőleg több alkalommal is megkérdezték, mi legyen a területtel. Így 2017-től kezdve a falusiak igényei szerint újítják meg az erdőt, Kármán Kolos tájépítészi javaslatai alapján, a videóban ő is szerepel. A polgármester akkor azt ígérte, mintegy 4 év alatt minden szükséges munkálattal elkészülnek.
Ezzel szemben most is folyik a favágás, a futókör és a tervezett erdei pihenő még ma sincs készen, holott a munkálatokra és a szabadtéri berendezésre több mint 20 millió forint pályázati támogatást is nyert a falu a Vidékfejlesztési Programban. A korábban 8 millióért megvásárolt padok és más utcabútorok évek óta az erdő melletti kosárlabdapályán állnak, a padok faszerkezetének egy része időközben már tönkrement.

Az erdei pihenőhöz 8 millióért vásárolt padokat évek óta a kosárlabdapályán tárolják – Fotó Móra Ferenc Sándor / Telex
Az erdei pihenőhöz 8 millióért vásárolt padokat évek óta a kosárlabdapályán tárolják – Fotó Móra Ferenc Sándor / Telex

Kármán Kolos azt is elmondta a Telexnek, hogy ismeretei szerint 2020-ban írták alá a pályázat támogatási szerződést, a megvalósítási határidő 24 hónap volt. Az önkormányzat több határidő-hosszabbítást is kért, például 2023. augusztusig, majd az utolsó hosszabbítás alapján 2024. június 30-ig kell elkészülni a beruházással. Kármán szerint 2023. december 31. utáni számlákat nem fogadhatnak be a pályázat keretében, és azt közérdekű adatigényléssel tudta meg, hogy a kivitelezésről nincs befogadott számlája az önkormányzatnak. Idei számlákat pedig, ha lesznek, már nem lehet elszámolni a pályázat terhére.

Erdőmentés vagy fairtás?

A szóban forgó zsombói erdőt mintegy hetven éve ültették, akkor még a falu szélén volt, azóta körbeépült, és a területe zsugorodott is az elmúlt évtizedek alatt, emiatt is féltik. Az erdő teljes területe 5 hektár, a fele önkormányzati tulajdon, ezen a részen dolgoznak most a favágók. Az erdőterület két külön helyrajzi számon szerepel az ingatlanok nyilvántartásában, a másik fele csak részben az önkormányzaté, és több magántulajdonosé, ott nem irtják a fákat. A legtöbb fa erdei fenyő és feketefenyő, de akadnak lombhullató példányok is. Ez az erdő nem tartozik az állami erdészeti felügyelet alá, mert közparknak minősül, amelyben a tulajdonos önkormányzat a saját belátása szerint irthat ki és telepíthet növényeket.

Gyuris Zsolt polgármester az április 2-án este, a fakitermelés megindulása előtt fél nappal a Facebook oldalára feltöltött videóban újra elmondta, hogy pihenőhely és futókör is lesz majd az erdőben. A polgármester szerint erdőmentő programot indítottak, ennek érdekében vágják ki a fák mintegy harmadát, és azután ültetnek majd 350 facsemetét, továbbá bokrokat is, és a homokos területen feltétlenül szükséges öntözést is megoldják. Azt állítja, minderre amiatt is szükség van, mert az erdőt alkotó fenyők egy része elöregedett.

Ennek azonban ellentmond, hogy szemmel láthatóan egészséges lombú fenyőkön is ott a zöld X, ami a már kivágott fatörzseken is látható. Úgy látszik, az erdőmentő programról korábban nem hallottak Zsombón, akik aggódnak az erdő megmaradásáért. Egy másik, egy éve készült videón az látható, hogy Gyuris megnyitja az erdőben létrehozott fitneszparkot. 2023 márciusában még nem beszélt a polgármester az erdőmegújítási programról, amely miatt most az új fitneszpark is munkaterület, nem lehet használni.

Kivágott fatörzseken is látható a zöld jelölés, az egy éve megnyitott erdei fitneszpark területére pedig most tilos belépni – Fotó Móra Ferenc Sándor / Telex Kivágott fatörzseken is látható a zöld jelölés, az egy éve megnyitott erdei fitneszpark területére pedig most tilos belépni – Fotó Móra Ferenc Sándor / Telex
Kivágott fatörzseken is látható a zöld jelölés, az egy éve megnyitott erdei fitneszpark területére pedig most tilos belépni – Fotó Móra Ferenc Sándor / Telex

A Telex e-mailban elküldte a kérdéseit Gyuris Zsolt polgármesternek arról, milyen szakértői vélemény alapján vágatja ki az egészségesnek látszó fákat, mi lesz a kitermelt nagy mennyiségű faanyaggal, miért nem készült el a korábbi határidőre az erdőben a futókör és az erdei pihenőhely, ez a pályázati támogatásra milyen hatással van, és miért nem tájékoztatja hivatalosan az érdeklődőket az erdő ügyeiről. Miután a mobiltelefonját már előző nap sem vette fel, a munkahelyén is érdeklődtünk telefonon, de a zsombói polgármesteri hivatalban azt mondták, nem tudják, mikor lesz bent. Ha válaszol, beszámolunk róla.

Zsombó a Szegedről kiköltözők egyik kedvence

Zsombó nagyközség nem hagyományos alföldi falu, inkább kertvárosi jellegű, mert az elmúlt évtizedek során a Szegedről a város környékére költözők egyik kedvelt célpontja volt. Akik kertes házban akartak élni, de a városi ingatlanárakat túl magasnak találták, inkább a Szeged körüli kistelepülésekre költöztek. A várostól mintegy 18 kilométerre lévő Zsombón olcsóbb ingatlant lehetett venni, így sokan építettek ott maguknak új házat, vagy újítottak fel egy régit. Zsombóra települt sok szegedi értelmiségi is, így a falu majdnem 3400 fős lakosságának egy része már régóta nem a mezőgazdasághoz kötődik, hanem Szegedre jár dolgozni.

A falu polgármestere 2006 óta folyamatosan Gyuris Zsolt, aki először függetlenként indult, azután az Összefogás Zsombóért Egyesület jelöltje volt. Gyuris láthatóan igen jó kapcsolatokat ápol a kormányzati oldallal, ezt bizonyította, amikor tavaly decemberben átadták a zsombói temetőnél az új ravatalozót. A két nyertes pályázatból és az egyházmegye tízmilliós támogatásából készült, 85 négyzetméteres épület 105,6 millió forintba került. Az ünnepségen ott volt Mihálffy Béla, a körzet KDNP-s országgyűlési képviselője és Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke is, aki felszentelte a ravatalozót. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert is meghívták, és a polgármester szerint a miniszter jött is volna, de a külföldi útja miatt nem tudott megjelenni, írta az ünnepségről a Délmagyarország című napilap.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!