A félelmek ellenére idén sem volt nehezebb a matekérettségi a megszokottnál

2024. május 7. – 14:24

Másolás

Vágólapra másolva

„Azt tudom mondani, hogy a félelmek alaptalanok voltak. Izzottak a különböző tanári- és diák Facebook-csoportok, hogy mi lesz az idei matekérettségin, de úgy látszik a feladatsor alapján, hogy nem kellett tartani tőle” – mondta Csapodi Csaba, az ELTE Természettudományi Karának oktatója a Telexnek. Szerinte akik az elmúlt évek feladatsorai alapján készültek, kiegészítve az újdonságokkal, azok valószínűleg sikerrel vették az akadályt.

Idén a matekérettségi is átalakult, kevesebb lett a követelmények között a valószínűségszámítás és trigonometria, több a gyakorlati jellegű pénzügyi ismeret, például a kamatos kamat vagy a gyűjtőjáradék, és megjelentek a különböző diagramtípusok is. Csapodi azt mondta, a feladatsorba kerültek is be új témakörrel kapcsolatos feladatok, kiemelve itt a grafikus manipulációt, illetve a box-plot (vagy sodrófa) diagramot, de azt is el lehet mondani, hogy nem minden újdonság került bele egyszerre a feladatsorba.

A geometriánál, ahol több követelmény is kikerült középszinten, koordinátageometria például nem volt, a témához kapcsolódó feladat pedig, ahol egy szabályos tízszögről volt szó, az ELTE oktatója szerint nem volt bonyolult, és nem is okozhatott különösebb nehézséget. Azt is hozzátette, hogy a feladatsorban volt egyenes egyenlete, meg köregyenlet is, de ezek már mind az új formában szerepeltek. A témakör aránya összességében nem változott, de a várakozásoknak megfelelően más jellegű feladatok kerültek be az érettségibe.

A valószínűségszámításnál és a statisztikánál felmerült, hogy korábban csak emelt szinten adott feladatok is lehetnek majd, de ebből Csapodi Csaba szerint nem jelent meg idén sok minden. Volt ugyan box-plot diagram, de az teljesen újdonságnak számított, ezen túl pedig sem geometriai valószínűség, sem várhatóérték nem volt a feladatsorban. Előzetesen arról is volt szó, hogy több lesz a pénzügyi ismeret, ezek idén a középszintű érettségiben nem igazán jelentek meg.

Az ELTE oktatója röviden összefoglalva úgy értékelte, hogy nem öntötték rá a vizsgázókra az összes újdonságot. Azt mondta, összességében hasonló nehézségű volt az idei feladatsor, mint amit az elmúlt években már megszokhattunk.

A hivatalos javítókulcs szerdán fog majd megjelenni az Oktatási Hivatal honlapján, de Csapodi Csaba a Telexen már ma délután ismertette néhány érdekesebb feladat megoldását.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!