Idén egy kicsit máshogy érdemes készülni a matekérettségire

Legfontosabb

2024. április 8. – 04:40

Idén egy kicsit máshogy érdemes készülni a matekérettségire
Diák a matematika írásbeli érettségi vizsgán a Szent József Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégiumban, Debrecenben, 2023. május 9-én – Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Nagyjából egy hónap múlva kezdődik az érettségiszezon, ami minden évben stresszes időszak a végzős diákoknak. Idén talán még több a kérdőjel, mint az elmúlt években, mert a 2020-as Nemzeti alaptanterv és a kerettantervek bevezetésével 2024-től már az új követelmények alapján érettségiznek a diákok.

Átalakul a sok diák által rettegett matekérettségi is. Kisebb szerep jut a valószínűségszámításnak, viszont bekerülnek a követelmények közé a pénzügyi ismeretek. Az új középszintű matekérettséginek az a célja, hogy a diákok gondolkodjanak, és képesek legyenek szöveges matematikai problémákat értelmezni. Megnéztük részletesebben, hogyan érdemes készülni az idei megméretésre.

Nőtt a különbség az emelt és a középszintű érettségi között

A jelenleg hatályos Nemzeti alaptantervet (NAT) a 2020–2021-es tanévtől vezették be felmenő rendszerben. Az alaptanterv akkori átdolgozását sok kritika érte, mert a szakma szerint tovább növelte a lexikális tudás mennyiségét. A kormány akkor azzal védte a módosítást, hogy az új NAT „hazafias, gyermekközpontú és 21. századi”, hangsúlyosabb benne a digitális készségek elsajátítása, a pénzügyi tudatosság, a teremtett környezet, a természet vagy az egészség védelme.

„A matematikaérettségi feladattípusai már 2020-tól elkezdtek igazodni a most életbe lépő új követelményekhez” – mondta Mosóczi András, a Mateking.hu weboldal oktatási vezetője és alapítója, aki szerint idén a drasztikus változás helyett inkább finom átmenet várható.

Csapodi Csaba, az ELTE Természettudományi Karának oktatója szerint valamennyire nőtt a különbség az emelt és a középszintű érettségi között: kevesebb lett a tananyag középszinten, azokat a feladatokat, amiket innen kiszedtek, áttettek emelt szintre. Ilyen például a valós számok halmazán értelmezett trigonometria vagy az egyenes normál vektoros egyenlete.

„Az új középszintű tananyag jobban próbál a hétköznapi problémákra reagálni, kevesebb elméleti ismeretet kér számon” – mondta a Telexnek Csapodi Csaba.

A középszintű matekérettségin 2024-től

  • kisebb szerep jut a valószínűségszámításnak;
  • kikerül néhány függvény grafikonjának ábrázolása: nem kell tudni ábrázolni például a trigonometrikus és logaritmus függvényeket sem;
  • az algebrában is jelentősen változnak az érettségi követelmények: nem kell számítani algebrai törtekre és az algebrai törteket tartalmazó egyenletekre, illetve abszolútértékes egyenletekre sem;
  • ezen kívül a vektorok skaláris szorzata, és ehhez kapcsolódóan bizonyos koordinátageometriai ismeretek is kimaradnak.

Pénzügyi ismeretek: kamatos kamat, törlesztőrészlet

A tananyag összességében kevesebb lesz ugyan, de bekerültek a kerettantervbe új témakörök: például a geometriai valószínűség és a várható érték. Mosóczi András szerint egyik sem mondható különösen nehéznek, de a felkészülés alatt mindenképpen érdemes nagyobb figyelmet fordítani ezekre.

A statisztika témakörében is lesznek változások. Az egyik, hogy az új követelmények szerint jobban el kell tudni igazodni a különböző diagramtípusok között. Fel kell ismerni, hogy bizonyos helyzetekben melyik diagramtípus használható, és fel kell ismerni a diagramokkal történő manipulációkat, csalásokat is. További változás, hogy bekerült a középszintű tananyagba a kvartilisek és a box plot. „A box plot vagy más néven dobozdiagram, sodrófa diagram egy vizuális szemléltető eszköz az adatok eloszlásának bemutatására” – mondta Mosóczi András.

A középszintű matekérettségibe bekerültek új ismeretek is: gazdasági számítások, pénzügyi ismeretek.

Csapodi Csaba szerint a pénzügyi ismereteken belül a kamatos kamattal, a törlesztőrészlettel és a gyűjtőjáradékkal összefüggő feladatra lehet számítani.

„Én azt gondolom, hogy a diákok számára ezek kedvező változások lesznek, több idő jut a tananyag elmélyítésére és a gyakorlásra” – mondta az ELTE oktatója. Csapodi Csaba szerint lehet abban bízni, hogy idén a matekérettségi jobban fog sikerülni a diákoknak, mint az előző években.

A felkészülésből még több mint egy hónap van hátra, de már tesztelheti, mennyire tudná könnyen megoldani az új kerettantervnek megfelelő matekérettségit. Mind a két feladat a 2024-től bevezetett új vizsgakövetelmények szerinti középszintű mintafeladatokból van. A teljes feladatlapot és megoldásaikat az Oktatási Hivatal honlapján érhetik el.

Fotó: Oktatási Hivatal honlapja
Fotó: Oktatási Hivatal honlapja
Fotó: Oktatási Hivatal honlapja
Fotó: Oktatási Hivatal honlapja
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!