Karinthy novellájáról vagy Babits költészetéről kellett esszét írniuk a diákoknak a középszintű magyarérettségin

2024. május 6. – 09:08

Másolás

Vágólapra másolva

Karinthy Frigyes Az olasz fagylaltos című novelláját vagy Babits Mihály ars poeticajat kellett elemezniük a diákoknak a középszintű magyarérettségi második felében. A diákok két és fél órát kaptak az esszé megírására.

A diákok a könyv születéséről kaptak egy szöveget a középszintű magyarérettségi első felében. A tekercsekről, kódexekről, átkokról szóló írást értelmezniük kellett az érettségizőknek, és a szöveghez kapcsolódó kérdéseket kellett megválaszolniuk. Ezután egy irodalmi tesztet kellett kitölteniük, amiben Szophoklész Antigonéja és Ady Endre neve is szerepelt. Erre összesen 90 percük volt.

Az érettségik átalakulásával idén eltűnt az érvelés/gyakorlati szövegalkotás nevű feladat a magyarérettségiből, helyette volt a 20 pontot érő irodalmi kérdéssor. Nem kell a diákoknak összehasonlító elemzést sem írniuk, helyette választhatnak témakifejtő esszét.

Délután a Telexen élőben mutatjuk be néhány feladat megoldását

A magyar nyelv és irodalom középszintű vizsga négyórás. Bár a mai vizsga hivatalosan 13 óráig tart, előfordulhat, hogy egyes iskolákban adminisztratív, közlekedési vagy egyéb okokból később tudják elkezdeni a vizsgát, így 14 óráig még lehetnek olyanok az országban, akik az érettségi feladatokat írják.

A Telexen ezután Kovács Péter, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanára élőben ismerteti majd néhány feladat lehetséges megoldását.

Magyar nyelv és irodalomból középszinten 73 472, emelt szinten 2066 tanuló vizsgázik. A következő hetekben 1161 helyszínen várhatóan több mint 112 700-an érettségiznek. Összesen több mint 49 000 végzős középiskolás érettségizik.

A hivatalos megoldókulcs várhatóan kedden jelenik meg az Oktatási Hivatal honlapján.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!